Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ακινητοποιήθηκαν 50,000 οχήματα - Κατά εκατοντάδες οι αιτήσεις - Αριθμοί ρεκόρ για την Κύπρο

Ένας στους 13 ιδιοκτήτες οχημάτων στην Κύπρο έχει δηλώσει το όχημά του επισήμως «ακινητοποιημένο» για να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής τέλους κυκλοφορίας.
Συγκεκριμένα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 υποβλήθηκαν 46.000 αιτήσεις ακινητοποίησης οχημάτων, ενώ και τις πρώτες 15 μέρες του νέου χρόνου οι αιτήσεις που υποβάλλονται είναι κατά εκατοντάδες καθημερινά, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται από τα κατά τόπους γραφεία του ΤΟΜ στον χώρο επεξεργασίας και ψηφιακής καταχώρησης των αιτήσεων καθημερινά και με πολλά κιβώτια.

Υπολογίζεται ότι ήδη ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 50.000 οχημάτων που είναι δηλωμένα ως ακινητοποιημένα. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για αριθμό υπερδιπλάσιο του περσινού αλλά και του προπέρσινου την ίδια περίοδο, που ήταν 23.000 ακινητοποιήσεις περίπου, ενώ το 2011 οι ακινητοποιήσεις έφταναν μόλις τις 8.000.

Στο μεταξύ, παρά την κρίση και τις σημαντικές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, φαίνεται πως οι προβλέψεις στη νέα νομοθεσία, για την ποινή των 30 ευρώ συν 10% του κόστους του τέλους κυκλοφορίας, οδήγησαν τους ιδιοκτήτες οχημάτων να σπεύσουν με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι στο παρελθόν, για να ανανεώσουν τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, μέχρι χθες, δηλαδή τις πρώτες 15 μέρες ανανέωσης αδειών, ανανεώθηκαν οι άδειες κυκλοφορίας 182.149 οχημάτων, ποσοστό που αποτελεί σχεδόν το 28% του συνόλου των εγγεγραμμένων οχημάτων που υπολογίζεται ότι θα ανανεώσουν τις άδειες κυκλοφορίας τους και φτάνουν τις 650.000. Πρόκειται για ποσοστό αισθητά υψηλότερο του περσινού ποσοστού ανανέωσης για την ίδια περίοδο, που ήταν 22% ή 141.000 οχημάτων.

Όπως ανέφερε στον «Φ» εκ μέρους του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ο Γιάννης Νικολαΐδης, οι ρυθμοί ανανέωσης είναι ικανοποιητικοί, ωστόσο είναι καλό να μην υπάρξει εφησυχασμός από τους ιδιοκτήτες οχημάτων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της μαζικής καταβολής τελών την τελευταία στιγμή, όπως στο παρελθόν.

Πάντως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «Φ», το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εισπράξει πολύ σημαντικά ποσά (περί τα 22 εκατ. ευρώ μέχρι χθες έναντι 12 εκατ. ευρώ πέρσι την ίδια περίοδο), αφού είναι αυξημένο όχι μόνο το ποσοστό ανανεώσεων αλλά και τα ποσά για κάθε ανανέωση, με το φέσι των 22 ευρώ και 32 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι αυξάνεται κατακόρυφα, χρόνο με το χρόνο, ο αριθμός των ιδιοκτητών οχημάτων που προτιμούν την εξάμηνη ανανέωση άδειας κυκλοφορίας αντί της ετήσιας, προφανώς για οικονομικούς λόγους.

Πηγή: www.philenews.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου