Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Εκτοξεύεται ραγδαία το κόστος ζωής

Εκτοξεύεται ραγδαία το κόστος ζωής από σήμερα, την ώρα που οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία είναι δυσοίωνες και αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Από σήμερα επιβάλλονται νέες οριζόντιες αποκοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, αυξάνεται ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα κατά πέντε σεντ, επεκτείνονται οι εισφορές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ αυξάνονται και οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λόγω του Μνημονίου. 

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή, μιας και στα μέσα του μήνα θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ από βδομάδας θα ξεκινήσουν οι ανανεώσεις των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και μέχρι τα μέσα του έτους θα καθοριστεί η νέα φόρμουλα υπολογισμού του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, που αναμένεται πως θα είναι πιο δυσβάσταχτος σε σχέση με το 2013.

Τα καύσιμα

Το πρώτο κτύπημα για τους καταναλωτές, το οποίο θα βάλει φωτιά στις τσέπες μας, είναι η άμεση αύξηση κατά πέντε σεντ των τιμών στα καύσιμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αυξάνεται με αντίστοιχο ποσό ο φόρος κατανάλωσης καυσίμων, όπως η Βουλή αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2012. Βέβαια, πέρσι τέτοιο καιρό η αύξηση του ίδιου φόρου ήταν επτά σεντ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η σημερινή αύξηση δεν είναι εξίσου σημαντική. Κι αυτό επειδή, ήδη, οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις διακινήσεις τους, ενώ η λέξη «γέμισέ το» δεν ακούγεται στα πρατήρια, με ιδιοκτήτες οχημάτων να εφοδιάζουν τα οχήματά τους με καύσιμα ακόμη και πέντε ευρώ σε ψιλά.

Αύξηση ΦΠΑ

Συνέχεια στις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά και σε άλλα καταναλωτικά αγαθά θα υπάρξει και στις 13 Ιανουαρίου, με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας να αυξάνεται από το 18 στο 19% και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, από το 8 στο 9%. Δηλαδή, οι τιμές των καυσίμων έως και τα μέσα του τρέχοντος μηνός θα αυξηθούν μέχρι και επτά σεντ σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν μέχρι χθες και θα ξεπεράσουν το 1,4 ευρώ το λίτρο.

Έκτακτη εισφορά

Από σήμερα, εξάλλου, επιβάλλεται προσωρινή εισφορά επί των ακαθάριστων απολαβών και των συντάξεων υπαλλήλων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα: Εργαζόμενοι με μηνιαίο μισθό από 1.501 μέχρι 2.500 ευρώ θα συνεισφέρουν 2,5% (έως 62,5 ευρώ έκτακτη εισφορά). Με ποσοστό 3% του μισθού τους θα συνεισφέρουν εργαζόμενοι με μηνιαίες απολαβές μέχρι 3.500 ευρώ (έως και 122,5 ευρώ έκτακτη εισφορά) και ποσοστό 3,5% εργαζόμενοι με μηνιαίες απολαβές πέραν των 3.501 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα καταβάλλουν το ήμισυ της εισφοράς και το άλλο ήμισυ ο εργοδότης. Ως ελάχιστο ποσό έκτακτης εισφοράς ορίζονται τα 10 ευρώ.

Οι αποκοπές στους υψηλόμισθους

Το 2014 φέρνει όμως και νέες αποκοπές ή μειώσεις μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους, ως συνέχεια της πρώτης μνημονιακής υποχρέωσης που ανελήφθη από την κυβέρνηση Χριστόφια με μειώσεις μισθών, αποκοπές και μειώσεις ή κατάργηση επιδομάτων, από τον Δεκέμβρη του 2012. Οι αποκοπές θα είναι οριζόντιες κατά 3% και αν συνυπολογιστεί με τις αποκοπές του 2013, φτάνει για τους υψηλόμισθους του Δημοσίου στο 15,5%.

 Αναλυτικότερα, θα αποκόπτονται 30 ευρώ μηνιαίως από τον μισθό δημόσιων υπαλλήλων με απολαβές μέχρι 1000 ευρώ μηνιαίως. Η επιπρόσθετη αποκοπή του 3% συνυπολογιζόμενη με τις αποκοπές του 2013 για δημόσιους υπαλλήλους με απολαβές από χίλια μέχρι 1500 ευρώ μηνιαίως ανέρχεται στο 9,5%, κάτι που μεταφράζεται σε 77,5 ευρώ μηνιαίως. Με τους ίδιους υπολογισμούς από έναν δημόσιο υπάλληλο με απολαβές από 1501 ευρώ μέχρι 2 χιλιάδες αποκόπτονται 135 ευρώ μηνιαίως, με τις αποκοπές γι΄ αυτούς που λαμβάνουν πέραν των 4 χιλιάδων ευρώ να ανέρχονται στο 15,5%.

Αύξηση και στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις

Τα πιο πάνω επιστεγάζει και η αύξηση στις εισφορές προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Από σήμερα, το ποσοστό των εισφορών επί των απολαβών εργαζομένων για Κοινωνικές Ασφαλίσεις θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για κάθε εργοδότη, με τις συνολικές εισφορές να φθάνουν το 7,8% για την κάθε πλευρά. Για τους αυτοτελώς εργαζόμενους η αύξηση θα είναι 2%, με τη συνολική συνεισφορά να φθάνει το 14,6%.

Αύξηση της ανεργίας και συρρίκνωση των εισοδημάτων

Οι προαναφερθείσες αυξήσεις και αποκοπές έρχονται σε μια χρονιά η οποία μπαίνει… με το αριστερό. Κι αυτό, αφού αναμένεται κατά τη νέα χρονιά περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών. 

Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός για το 2014 προβλέπει ότι τα δημόσια έσοδα θα περιοριστούν στα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1,3% σε σύγκριση με το 2013, ενώ οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν στα 7,5 δις ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 2% σε σύγκριση με το 2013. Επίσης, το δημοσιονομικό έλλειμμα προϋπολογίζεται να ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ το 2014 και το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4%, υπό την προϋπόθεση ότι ο βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού θα ανέλθει στο 100%.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως ο προϋπολογισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, συρρίκνωση της τάξης του 3,9% του ρυθμού ανάπτυξης για το 2014 και 8,7% για το 2013. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, στο 19,5% θα φτάσει η ανεργία το 2014 σε σχέση με 17% το 2013 και 11,8% το 2012. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στο 1,2% το 2014, σε σύγκριση με 1% το 2013 και 3,1% το 2012. Παράλληλα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 2% το 2013 σε σχέση με συρρίκνωση της τάξης του 6,9% το 2012, ενώ για το 2014 το ισοζύγιο θα μειωθεί περαιτέρω κατά 0,6%.





- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου