Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Αρχή με αποκρατικοποιήσεις - Στην Κύπρο για νέα αξιολόγηση η Τρόικα στις 28 Ιανουαρίου

Σε τέσσερα σημεία-κλειδιά θα εστιαστεί η επόμενη αξιολόγηση προόδου εφαρμογής της Δανειακής Σύμβασης της Κύπρου από το κλιμάκιο της Τρόικας, που θα βρίσκεται στο νησί μεταξύ 28 Ιανουαρίου και 12 Φεβρουαρίου.

Στο επίκεντρο του κλιμακίου, όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, θα βρεθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών και συγκεκριμένα θα πρέπει να επικυρωθεί η νομοθεσία που διέπει τον τρόπο υλοποίησής του.

Στις πρώτες προτεραιότητες της Τρόικας θα βρεθεί και η επαναξιολόγηση της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλαρώσεων στη διακίνηση κεφαλαίων.

Ειδικότερα, θα εξεταστούν τα στοιχεία εκροών καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, οι προσπάθειες διαχείρισης του δανειστικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου και ειδικά τα κόκκινα δάνεια μεγάλων οφειλετών της, που ξεπερνούν τα €6 δισ., καθώς και το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας και προβλέπει ότι δεν θα εγερθούν ζητήματα σε σχέση με την πορεία των δημόσιων οικονομικών. «Οι έγκαιρες αποφάσεις έχουν διασφαλίσει ότι για την ώρα τα δημόσια οικονομικά παραμένουν εντός πλαισίων», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι θα δοθεί έμφαση στον νόμο πλαίσιο που θα διέπει τη διαχείριση των δημοσίων και στην πρόοδο εφαρμογής του νέου συστήματος κοινωνικής-επιδοματικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Πηγή: www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου