Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ράβε- ξήλωνε με την κυριαρχία

 «Συμβιβαστικό κείμενο» από Ηνωμένα Έθνη με πάρε-δώσε και φραστικές ασάφειες.
Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες συμφωνία επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος. Πρωταγωνιστές του παρασκηνίου είναι οι Αμερικανοί, διά του εδώ πρέσβη τους, ενώ τα Ην.  Έθνη έχουν υποβάλει συμβιβαστικό κείμενο αναμένοντας την αντίδραση των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο κείμενο επιχειρείται να ικανοποιηθεί η ελληνοκυπριακή θέση με τη διασφάλιση της μιας ενιαίας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας και μιας διεθνούς προσωπικότητας, όμως τούτα εξουδετερώνονται από άλλες διατυπώσεις που περιλαμβάνονται στη συνέχεια στο ίδιο κείμενο. Κυρίως με την αναφορά για το κατάλοιπο εξουσίας, που θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη.

Περαιτέρω, αναφέρεται πως καθορίζονται ρητά οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και ότι οι υπόλοιπες θα ανήκουν στα δυο συνιστώντα κράτη. Τούτο εκ πρώτης όψεως, προσφέρει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να επιμείνει σε περιορισμένες εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης.

Στο κείμενο επιστρατεύονται πολλές «εποικοδομητικές ασάφειες» ενώ δίνεται η εντύπωση πως αναφορές που θεωρούνται θετικές για την ελληνοκυπριακή πλευρά, στη συνέχεια ακυρώνονται με άλλες διατυπώσεις, θέλοντας προφανώς να ικανοποιήσουν τους Τούρκους.

Τη σκυτάλη από αύριο θα πάρει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος αναμένεται να έλθει σήμερα στο νησί. Ουσιαστικά τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι συνεργάτες του στην Κύπρο των Ηνωμένων Εθνών, του έχουν στρώσει το χαλί για να συνεχίσει τις συζητήσεις.

Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη, οι Βρετανοί έχουν πιάσει δουλειά με το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιχειρώντας να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο άσκησης πίεσης προς τη Λευκωσία. Αφήνουν να εννοηθεί πως στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, που χρονικά τοποθετείται στις 15 Ιανουαρίου, θα επανέλθει το ζήτημα της επανεξέτασης/αναθεώρησης της αποστολής και του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τούτο θα προωθηθεί στην περίπτωση, όπως διαμηνύουν, που μέχρι τότε δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις τους. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros εισήλθε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και μετά που προχώρησε μερικά χιλιόμετρα επέστρεψε στον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Τούτο θεωρείται ένα ακόμη μήνυμα προς τη Λευκωσία από την Τουρκία, που θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: Philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου