Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Δεν χαμπαριάζουν από καταγγελίες οι Τούρκοι! – Στις 21.48 εξέπεμψε σήμα από το Οικόπεδο 3 το Barbaros

- Χθες βράδυ επέστρεψε στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος
- Νέα πρόκληση παρά την επαγρύπνηση των κυπριακών Αρχών και την καταγγελία σε Ηνωμένα Έθνη και Ε.Ε.
- Εδώ και μέρες αλωνίζει το Barbaros στα κυπριακά χωρικά ύδατα
- Ούτε «για τα μάτια» του διεθνούς παράγοντα δεν κρύβει το σήμα του

Στην περίπτωση του Barbaros επιβεβαιώνεται γι’ άλλη μια φορά πως οι Τούρκοι δεν υπολογίζουν από καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στον ΟΗΕ.

Πώς να εξηγήσει κανείς την άνευ ορίων πρόκληση χθες βράδυ, με το τουρκικό ερευνητικό να εισέρχεται και πάλι στο Οικόπεδο 3 –το όποιο έχει εξασφαλίσει για έρευνα η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS– παρόλο που η Κύπρος έχει προχωρήσει σε καταγγελία της Τουρκίας τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πλους του Barbaros συνεχίστηκε κατά τις νυχτερινές ώρες στην κυπριακή ΑΟΖ, με το τουρκικό σκάφος να μην κρύβει –άκρως προκλητικά– το σήμα και την πορεία του

Νωρίτερα χθες...

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Αρχές του κράτους, καθώς το ερευνητικό σκάφος Barbaros, εισήλθε νωρίς το πρωί εντός του οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Το Barbaros, συνοδευόμενο από κορβέτα του πολεμικού ναυτικού της Άγκυρας, παρέμεινε στην περιοχή για τουλάχιστον μιάμιση ώρα, πραγματοποιώντας έρευνες στο οικόπεδο το οποίο ανήκει στην ΕΝΙ KOGAS, ξεπερνώντας κάθε όριο της έννοιας πρόκληση.

Στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, σήμανε συναγερμός από το πρωί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό θα καταγγελθεί από την κυβέρνηση, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και στην Ε.Ε.

Το Barbaros, καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας του προς το Oικόπεδο 3, δεν έκρυψε ούτε το σήμα ούτε την πορεία του εκπέμποντας κανονικά την ακριβή του θέση, παρά το γεγονός ότι αν ήθελε είχε αυτή τη δυνατότητα. Επίσης καθ΄ όλη τη διάρκεια της πορείας του, το Μπαρμπαρός συνόδευε κορβέτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας η οποία είχε απενεργοποιημένη την υπηρεσία δορυφορικής αποστολής σήματος ακριβούς θέσεως παραβιάζοντας κατάφορα τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης.

Το Μπαρμπαρός, που ανήκει στην Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου, είναι εξοπλισμένο με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες τρισδιάστατης μορφής σε βάθος 6 χιλιομέτρων.

Πηγή: newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου