Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Σχέδιο αποζημιώσεων για Ταμεία Προνοίας-Συντάξεων στην Λαϊκή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, παίρνοντας αποφάσεις για τα Ταμεία Προνοίας-Συντάξεων που υπήρχαν στην πρώην Λαϊκή

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως, με βάση και την πρόνοια 2.3 του Μνημονίου, οι κυπριακές Αρχές ετοιμάσουν σχέδιο αποζημίωσης για τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων που κατείχαν καταθέσεις στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Η υιοθέτηση του σχεδίου αυτού αποτελεί προαπαιτούμενη ενέργεια που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης.

Το σχέδιο θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα:
1. Να εξασφαλίζεται ανάλογη μεταχείριση με ταμεία που κατείχαν καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου,
2. Να λαμβάνεται υπόψη η ταμειακή και αναλογιστική θέση του κάθε ταμείου για τον προσδιορισμό του χρόνου κατά τον οποίο θα καταβληθεί η αποζημίωση και
Τρίτο, να ελαχιστοποιείται η επίπτωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και να διασφαλίζεται η προσωρινότητα του μέτρου.

Οι κυπριακές Αρχές θα δεσμεύσουν ποσό μέχρι 299 εκ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό του 2013 για την αποζημίωση αυτή εκ των οποίων κατά ανώτατο όριο ποσό ύψους 154 εκ. ευρώ μπορεί να διατεθεί πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικα.

Κληθείς να πει αν το ποσό των 299 εκ. ευρώ που αφορά τα ταμεία προνοίας και συντάξεων στην πρώην Λαϊκή τράπεζα αποτελούν μέρος του ποσού των 700 εκ. ευρώ που ζητεί να εξοικονομήσει το κράτος, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι τα 299 εκ. ευρώ αφορούν μνημονιακή υποχρέωση μας.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το θέμα απασχολεί την Κυβέρνηση διότι είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου, είναι αυτή που θα είναι η ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την έξοδο από τα αδιέξοδα. Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ το ταχύτερο δυνατόν να μπει σε κανονικούς ρυθμούς με νέο Διοικητικό Συμβούλιο».

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου