Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Σχέδιο για τη Συρία στην αμερικανική Γερουσία

Οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ανέφεραν την Τρίτη ότι κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο παρέχει την άδεια στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων, το σχέδιο που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, και το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή την Τετάρτη. Εάν εγκριθεί από την επιτροπή, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, κάλεσε την Τρίτη το Κογκρέσο να μην περιορίσει την στρατιωτική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας, "σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή", καθώς ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να έχει επιλογές δράσεις, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάνει χρήση χημικών όπλων στο μέλλον.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση Ομπάμα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της ήττας στην ψηφοφορία στο Κογκρέσο που θα επιτρέπει να γίνουν στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας, επειδή αυτό είναι πολύ ολέθριο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενδεχομένως θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της Συρίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Αμερικανός Υπουργός σημείωσε ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα ήδη συνεργάζονται για την επίλυση της συριακής κρίσης, επισημαίνοντας τις κοινές προσπάθειες Αμερικανών και Ρώσων να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εμπόλεμες πλευρές.
Αναφερόμενος στην αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, ο Κέρι διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι ο Ομπάμα δεν έχει καμία πρόθεση να στείλει στρατιώτες στη Συρία.

"Ας το κλείσουμε αυτό το θέμα τώρα. Δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις για να μετάσχουν σε μάχες", είπε απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ.
Ο Κέρι τόνισε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα έχει ως στόχο "να προστατευθούν οι αξίες και η εθνική ασφάλεια" των ΗΠΑ και ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να έχει το ρόλο του "θεατή σε μια σφαγή".

"Δεν είναι η ώρα τώρα να απομονωθούμε. Δεν είναι η στιγμή για να είμαστε θεατές μιας σφαγής", τόνισε. "Ούτε η χώρα μας, ούτε η συνείδησή μας, μπορούν να μας επιτρέψουν να πληρώσουμε το τίμημα της σιωπής", συνέχισε. Στην ομιλία του ο Κέρι έστειλε και ένα μήνυμα στο Ιράν, έναν από τους κυριότερους συμμάχους του συριακού καθεστώτος.
"Το Ιράν ελπίζει ότι θα κοιτάζετε από την άλλη πλευρά. Η απραξία μας θα του έδινε σίγουρα τη δυνατότητα, στην καλύτερη περίπτωση, να πλανηθεί όσον αφορά τις προθέσεις μας, αν όχι να τις θέσει σε δοκιμασία", προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εξήγησε ότι οι στόχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης θα ήταν να "περιοριστεί η δυνατότητα" του συριακού καθεστώτος να διαπράξει και άλλες επιθέσεις με χημικά.
"Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε (αυτό το στόχο) μέσω μιας περιορισμένης στρατιωτικής επιχείρησης όσον αφορά τη διάρκεια και την έκτασή της", τόνισε.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεί, μιλώντας στην Επιτροπή ακροάσεων της αμερικανικής Γερουσίας είπε ότι η Ρωσία μπορεί να παράσχει βοήθεια στη Συρία σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινήσουν στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ αλ- Ασαντ.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν έχει ζητηθεί η στρατιωτική χρήση για να αλλάξει η δυναμική της σύγκρουσης στη Συρία, αλλά αντίθετα, ζητήθηκε ώστε να "αναπτυχθούν" επιλογές για να υποβαθμιστεί η στρατιωτική δυνατότητα του Προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ- Ασαντ.

Στο μεταξύ, ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι υποστήριξε χθες ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας θα ήταν μια παράνομη επίθεση, με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ.

"Το θέμα δεν σχετίζεται με έναν πόλεμο εναντίον της Συρίας, αφορά μια επίθεση. Για εμάς, δεν αφορά ένα στρατιωτικό πλήγμα που θα προέλθει από εδώ ή από εκεί, το ζήτημα είναι μια επίθεση που θα πλήξει όλο το συριακό λαό", είπε ο Τζααφάρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αντίθετοι με μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εμφανίζονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα. Περίπου ένας στους δυο (ποσοστό 48%) δήλωσε ότι διαφωνεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Το 29% συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ το 23% δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ερευνητικό κέντρο Pew.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό όσων είπαν ότι διαφωνούν στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ABC και της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ: το 59% των ερωτηθέντων διαφωνεί, το 36% συμφωνεί και το 5% δεν έχει άποψη για το θέμα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμη και αν συμμετείχαν σε μια τέτοια επιχείρηση άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, το 51% των Αμερικανών θα συνέχιζε να διαφωνεί. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως το ποσοστό όσων συμφωνούν αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας το 46%. Επτά στους δέκα απορρίπτουν επίσης την ιδέα να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ τους Σύρους αντάρτες.
Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 74%) από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Pew πιστεύουν ότι ένα πλήγμα εναντίον της Συρίας θα επέφερε αντίποινα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της στην περιοχή ενώ έξι στους δέκα (61%) θεωρούν ότι η εμπλοκή της χώρας τους σε μια τέτοια επιχείρηση θα είναι μακροχρόνια. Μόλις το 33% θεωρεί ότι με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα εμποδιζόταν μια ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στο μέλλον.

Τρεις στους τέσσερις Γάλλους (ποσοστό 74%) επιθυμούν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας τους για το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA για το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, το 42% των ερωτηθέντων είπε ότι η ψηφοφορία πρέπει να γίνει "οπωσδήποτε" και το 32% ότι "μάλλον" θα έπρεπε να τεθεί το θέμα προς έγκριση από τους βουλευτές.

Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα, χωρίς όμως να προχωρήσει σε ψηφοφορία, για το ζήτημα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου