Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ & ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ - ΑΚΟΜΑ & ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙ

Να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για την υπόθεση παρακολούθησης πολιτικών προσώπων από τη ΚΥΠ και να δημοσιεύσουν το αρχείο που βρέθηκε στην κατοχή του 45χρoνου λοχία, ζήτησε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον πολιτικό προϊστάμενο της ΚΥΠ. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ανάμεσα σ' άλλα, έκανε λόγο για παρωδία και προσβλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Ερευνητικής Επιτροπής.


 Σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο της Gazzettacy.com Μαρία Κωνσταντίνου, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην οικονομία, το Κυπριακό και το Μαρί.

Μιλώντας στην εκπομπή "Στο Μάτι του Κυκλώνα" ο Δημήτρης Χριστόφιας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο εν λόγω αστυνομικός προέβη στις παρακολουθήσεις στη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης. " Με δικές μου εντολές η ΚΥΠ σταμάτησε τις παρακολουθήσεις προσώπων και περιορίστηκε στο ρόλο τον οποίο επιτελεί, να προστατεύει δηλαδή το Κράτος μας.

 Δεν έγιναν ποτέ παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτελούν προσπάθειες κάποιων για να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη. Καλώ τον πολιτικό προϊστάμενο όπως δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για αυτή την υπόθεση. Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το πράξει. Όμως σε ότι αφορά στη ΚΥΠ πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν χειριζόμαστε τέτοιες υποθέσεις. Η ΚΥΠ σκοπό έχει να προστατέψει το Κράτος, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πως τη διαχειριζόμαστε, αν και φοβάμαι ότι στο τέλος θα τα καταστρέψουμε όλα". 
 
Φταίνε οι τραπεζίτες και όλοι οι άλλοι Ο Δημήτρης Χριστόφιας απέδωσε για μια ακόμη φορά τα της οικονομίας στους κακούς χειρισμούς των τραπεζών και έστρεψε τα πυρά του στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποποιήθηκε ουσιαστικά κάθε ευθύνης για την κατάσταση στην οικονομία, τονίζοντας ότι έγινε προσπάθεια να ληφθούν μέτρα τα οποία δεν έπιασαν τόπο καθώς το έλλειμμα στις τράπεζες ήταν τεράστιο. « Να θυμίσω στο κόσμο τις δηλώσεις του τέως Διοικητή όταν θα υπογράφαμε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ότι οι τράπεζες μας αντέχουν και ότι έχουμε ένα πολύ ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Να θυμίσω επίσης τις διαβεβαιώσεις ότι η οικονομία μας αντέχει» 

- Ναι αλλά δεν πιστεύεται ότι ίσως ενδεχομένως να μην λάβατε εκείνα τα μέτρα ώστε να προστατέψετε τον απλό πολίτη που σας είχε ψηφίσει; «Ο κ. Αναστασιάδης ήρθε σε ρήξη με τον νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και προσπάθησε να περιορίσει τις εξουσίες του. Η αντίδραση του κ. Ντράγκι ήταν άμεση. Δεν μπορούσαμε να επιβάλουμε στον κ. Ορφανίδης τις απόψεις μας. Πολλές φορές είχα αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι οι τραπεζίτες αλλά κανείς δεν με άκουγε.» - Μα τραπεζίτες είχατε ως Υπουργούς Οικονομικών... Τότε κανείς δεν γνώριζε το παιγνίδι που παιζόταν, εξάλλου υπήρχαν και Υπουργοί που είδαν την κατάσταση και προσπάθησαν να την βελτιώσουν, όπως ο Κίκης Καζαμίας. Σχολιάζοντας την παρουσία του στην Ερευνητική Επιτροπή ο Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο δικαίωμα του να αναγνώσει την γραπτή του δήλωση, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της Επιτροπής. Εξέφρασε την πικρία του για τη στάση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος όπως ανέφερε θα έπρεπε να «ήταν πιο ξεκάθαρος στις απόψεις του για τη νομιμότητα των όσων εξελίχθηκαν εκείνη τη μέρα. Ωστόσο άλλοι νομικοί όπως ο Αλέκος Μαρκίδης αναφέρθηκαν στα της Επιτροπής». 
 
- Ο κ. Κληρίδης έχει παραιτηθεί, δεν ανησυχείτε ότι ο νέος Γενικός Εισαγγελέας όπως και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας οι οποίοι έχουν διοριστεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενδεχομένως μεροληπτήσουν εναντίον σας; Ούτε ο Πέτρος Κληριδης διορίστηκε από μένα. Από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με ανεξάρτητους αξιωματούχους του Κράτους γιατί να ανησυχώ. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Κληρίδη. 
 
- Στην περίπτωση που η γνωμάτευση δεν σας ευνοεί θα προσφύγετε στη δικαιοσύνη; Έχω πολλή υπομονή. Εξάλλου το θέμα χειρίζονται οι νομικοί μου σύμβουλοι. Από πότε ο Πρόεδρος γίνεται αποθηκάριος εκρηκτικών; «Εάν η Πολιτεία θεωρεί ότι πρέπει να οδηγηθώ στο εδώλιο για το Μαρί ας το πράξει. Από πότε ο Πρόεδρος γίνεται αποθηκάριος εκρηκτικών;» αναρωτήθηκε ο κ. Χριστόφιας ερωτηθείς για το κατά πόσο θεωρεί ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη. « καταδίκασαν ένα ηλικιωμένο που υπηρέτησε όσο κανείς την πατρίδα. Οι στρατιωτικοί που ευθύνονται γιατί δεν βρέθηκαν στο εδώλιο; Μας έλεγαν ότι το φορτίο ήταν ασφαλές και ότι μπορούσαμε να το τοποθετήσουμε δίπλα από το Προεδρικό. Για αυτό το θέμα έχω πολλά να πω αλλά ακόμη υπάρχουν προσφυγές έτσι θα μείνω ως εδώ». 
 
- Γιατί δεν μιλήσατε στους συγγενείς των νεκρών, να πείτε ένα συγνώμη; Γιατί δεν παρευρεθήκατε στις κηδείες; Γιατί δεν μίλησα με τους συγγενείς; Βεβαίως μίλησα. Δεν πήγα σε κηδείες, διότι δεν ήθελα να δυναμιτίσω άλλο τη κατάσταση. Θυμάστε τι επίθεση δέχθηκα. Στις κηδείες παρευρέθηκαν οι υπουργοί μου. Πήγε η γυναίκα μου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι υπέρ πιο χαλαρής Ομοσπονδίας Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζει ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σεβαστεί τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν για Ομοσπονδιακή λύση. «Ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται αποφασισμένος να λύσει το Κυπριακό και μακάρι να το πετύχει, απλά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με όλα αυτά που γίνονται γύρω μας.» 
 
- Κατηγορηθήκατε ότι δώσατε πολλά στη διάρκεια της Διακυβέρνησης σας... «Κάθε άλλο! Αυτά που έχουν συμφωνηθεί είναι αυτά που έχει δεχθεί ο Μακάριος και ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού. Δεν είπε ο Χριστόφιας για την εκ περιτροπής προεδρία, ούτε για την Ομοσπονδία. Αυτά είναι θέσεις των εκάστοτε Προέδρων». 
 
- Πως κρίνετε τους χειρισμούς του νυν Προέδρου; «Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι υπέρ μιας πιο χαλαρής Ομοσπονδίας , από ότι ήμουνα εγώ. Παρουσιάζεται αποφασισμένος να λύσει το Κυπριακό και έχει τη στήριξη τη δική μου και ολόκληρου του ΑΚΕΛ, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η λύση πρέπει να είναι ειρηνική, δίκαιη στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ.»

Πηγή: http://showtime-cy.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου