Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Διώχνουν ενοικιαστές από τον πεζόδρομο της Λήδρας

Καταστηματάρχες στους πεζόδρομους Λήδρας - Ονασαγόρου, οι οποίοι κρατήθηκαν στην περιοχή για δεκαετίες φυτοζωώντας στην κυριολεξία, τώρα που άρχισε η ανάπτυξη της περιοχής δέχονται έντονες πιέσεις για να εγκαταλείψουν τα καταστήματα που νοικιάζουν.

Διάφοροι ιδιοκτήτες καταστημάτων ζητούν, μέσω δικηγόρων ή και προσωπικής επαφής, από τους καταστηματάρχες «να τους αδειάσουν τη γωνιά», προφασιζόμενοι την εκτέλεση ριζικών εργασιών στα υποστατικά ή προτάσσοντας λόγους κατεδάφισής τους, επειδή, όπως υποστηρίζουν είναι επικίνδυνα.

Ωστόσο, οι επηρεαζόμενοι καταστηματάρχες υποδεικνύουν ότι οι ιδιοκτήτες επιδιώκουν τρία πράγματα με τις πιέσεις που ασκούν: είτε να πετύχουν εκκένωση των καταστημάτων προκειμένου να τα λειτουργήσουν οι ίδιοι, είτε για να τα νοικιάσουν με πολύ υψηλότερο ενοίκιο σε άλλον ενοικιαστή, είτε ακόμη να πετύχουν την επιβολή ανεπίσημης αύξησης του ενοικίου στους υφιστάμενους καταστηματάρχες, αφού επίσημα με βάση τη νομοθεσία δεν μπορούν να πράξουν κάτι τέτοιο.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, υπέδειξε πως με βάση τη νομοθεσία οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν μπορούν να επιβάλουν αύξηση του ενοικίου την περίοδο 2013-2016.

Ο γραμματέας της ΠΟΒΕΚ υπέδειξε ακόμη πως σήμερα μπορεί τα ενοίκια σε κάποιες περιοχές να είναι χαμηλά σε σχέση με το τι μπορεί να εισπράξει ένας ιδιοκτήτης όταν ανακτήσει το κατάστημα και το νοικιάσει σε ένα νέο ενοικιαστή, αλλά, όπως είπε, για δεκαετίες, όταν η εμπορική κίνηση ήταν ελάχιστη στους πεζόδρομους, τα ενοίκια ήταν υπό τις περιστάσεις ικανοποιητικά, αφού ακόμη και να τα εγκατέλειπαν οι θέσμιοι ενοικιαστές, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να βρουν άλλους ενοικιαστές λόγω της μειωμένης κίνησης.

 Ιδιοκτήτες καταστημάτων τα οποία είχαν αδειάσει τον καιρό της απουσίας ανάπτυξης της περιοχής τώρα ζητούν ενοίκιο μέχρι και €5.000, παρόλον ότι το εμβαδόν τους είναι σχετικά πολύ μικρό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εκφράστηκαν φόβοι ότι θα παρατηρηθεί νέα «φούσκα», όπως και την περίπτωση της λεωφόρου Μακαρίου στη Λευκωσία, όπου τα ενοίκια αποδείχτηκαν δυσβάστακτα για ενοικιαστές, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να κλείσουν το ένα μετά το άλλο.

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου