Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Πέτυχε η αναχρηματοδότηση χρέους ύψους €2,9 δις

-Θέμα ωρών να εξέλθει η Κύπρος από επιλεκτική χρεοκοπία
-Fitch και Standard & Poor’s έθεσαν την Κύπρο σε επιλεκτική χρεοκοπία την Παρασκευή
-Πέτυχε ο εσωτερικός δανεισμός



Στέφθηκε με επιτυχία η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους ύψους €2,9δις και ως εκ τούτου ανοίγει ο δρόμος για να εξέλθει η Κύπρος από την επιλεκτική χρεοκοπία, που την είχαν θέσει δύο διεθνείς οίκοι Fitch και Standard & Poor’s.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι έγινε με επιτυχία η ανταλλαγή ομολόγων ύψους €1δις από το συνεργατισμό, τις τράπεζες και άλλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ ανανεώθηκε και το χρεόγραφο ύψους €1,9δις το οποίο είχε παραχωρηθεί πέρσι για στήριξη της Λαϊκής και σήμερα Τρ. Κύπρου.

Η ανανέωση θα ισχύσει για ένα χρόνο, δηλαδή λήγει την 1η Ιουλίου 2014.

Μετά από αυτή την εξέλιξη αυτή, αναμένεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Κύπρος θα εξέλθει από την επιλεκτική χρεοκοπία που την είχαν θέσει οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor’s, την περασμένη Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της Κυβέρνησης, μετά από υποδείξεις της τρόικα, για ανανέωση των ομολόγων τα οποία λήγουν εντός των ημερών, από εσωτερικό δανεισμό και συγκεκριμένα τις ίδιες πηγές.

Να σημειωθεί ότι η υποβάθμιση της Κύπρου στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, αφορά μόνο τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα σε καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας" (Restricted Default) από “CCC”.

Λίγες ώρες μετά ακολούθησε η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου αξιόχρεου της Κύπρου και από τον πιστοληπτικό οίκο S&P’s σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας" («SD» - selective default), από «CCC/C».

Σημειώνοντας ωστόσο ότι θα αναβαθμίσει το συντομότερο την αξιολόγηση της Κύπρου, από «SD», σε «CCC +», αν η κυπριακή Κυβέρνηση αντιμετωπίσει δύο σημαντικές προκλήσεις που έχει ενώπιον της, δηλαδή την επαναχρηματοδότηση του χρέους ύψους €2,8δις περίπου από εσωτερικό δανεισμό.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

Πηγή: newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου