Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Exotix: Η κυβέρνηση έπρεπε να τυπώσει φανέλες

Η κυβέρνηση της Κύπρου ενδεχομένως να έπρεπε να τυπώσει φανέλες «Παραμείνετε ήρεμοι και μακριά από τις ΑΤΜ», αναφέρει στην τελευταία του έκθεση για την Κύπρο ο οίκος Exotix.


Αντώνης Αντωνίου

Ο οίκος εμφανίζεται απαισιόδοξος σε σχέσεις με τις προβλέψεις που έγιναν για σκοπούς μνημονίου σε σχέση με το ΑΕΠ και τα δημόσια οικονομικά. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μπορεί να αντικρίσουμε τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία σε περίοδο ειρήνης. Έχουμε την εντύπωση πως το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με βάση κούρεμα καταθέσεων πολύ μικρότερο από αυτό που τελικά έγινε.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο οίκος στα περιοριστικά μέτρα και στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναφέρει πως είναι μεν ζημιογόνα για την οικονομία αλλά αναγκαία για όσο διάστημα η ΕΚΤ δεν αλλάζει την πολιτική της για μείωση της χρηματοδότησης προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Όσο περισσότερο διαρκούν τα περιοριστικά, εκτιμά ο οίκος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κίνητρο των καταθετών να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και κατά συνέπεια ο τελικός λογαριασμός για την ΕΚΤ θα είναι μεγαλύτερος.

Η έκθεση της Exotix σημειώνει πως το σημαντικότερο θέμα σήμερα είναι η Τράπεζα Κύπρου και κυρίως το γεγονός πως έχει ξεμείνει από αποδεκτές εγγυήσεις για να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση από τον ELA.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο οίκος κάνει εκτενή αναφορά στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο.
Η κυβέρνηση, αναφέρει με χιούμορ ο οίκος, ίσως να έπρεπε να τυπώσει φανέλες με τις λέξεις «Keep calm and walk past cash dispensers», μετά τη διαρροή της επιστολής .

Το θετικό της έκθεσης, είναι πως ο οίκος θεωρεί πως η τρόικα θα βρει τρόπο να κρατήσει την Τράπεζα Κύπρου ζωντανή. Παρά την έλλειψη ρευστότητας, δεν νομίζουμε πως η τρόικα έχει ξεμείνει από ιδέες σε σχέση με τη διασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας ώστε η τράπεζα να συνεχίσει ως δρώσα μονάδα. Χαρακτηριστικά, δίνει το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου η τρόικα επέτρεψε στο κράτος να δημιουργήσει όσες εγγυήσεις χρειάζονταν για να μείνουν ζωντανές οι τράπεζες.

Στο τέλος, σημειώνεται πρόκειται για θέμα μεικτών κινήτρων στην ΕΚΤ. Από τη μία θέλει να παραχωρήσει σταθερή ρευστότητα στην Τρ. Κύπρου για να μην προκληθεί καταθετικός πανικός, αλλά από την άλλη θέλει να μειώσει την έκθεση της στην Κύπρο. Σημειώνει παράλληλα πως τα κενά στη ρευστότητα θα μπορούσαν να χρησιμοποηθούν σαν μοχλός πίεσης για εφαρμογή του μνημονίου όπως έγινε στην Ελλάδα με τη μη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο οίκος θεωρεί πως υπάρχει το ενδεχόμενο η τράπεζα να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης στα τέλη Ιουλίου ωστόσο καταγράφει σημαντικούς κινδύνους με κυριότερο την πιθανή αντίδραση που θα έχει στην εμπιστοσύνη των καταθετών η οποία μπορεί να έχει συνέπειες σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο στην Τράπεζα Κύπρου.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι Exotix καταγράφουν τέσσερις ερωτήσεις κλειδιά για το μέλλον.
-Τι θα γίνει αν οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ τεθούν εκτός πορείας;. Πόσο και Πότε;
-Πόσο άσχημα θα βγουν εκτός πορείας οι δημοσιονομικές προβλέψεις;
-Θα αυξηθεί ο λογαριασμός για ανακεφαλαιοποίηση;
-Ποια θα είναι η πολιτική αν το πρόγραμμα εκτροχιαστεί;

Πηγή: sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου