Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ε. Χλωρακιώτης: «Ουδέν μεμπτό για τα δάνεια της οικογένειας μου»

-«Οι εξασφαλίσεις είναι περισσότερες των δανείων της οικογένειας μου»
-«Δεν παραιτούμαι φεύγω με πρόωρη αφυπηρέτηση»
-Άλλοι θα κάνουν εκτίμηση του έργου μου»

Απέκρουσε όλους τους ψίθυρους που τον θέλουν να αφυπηρετεί πρόωρα, από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα είτε επειδή αναγκάστηκε είτε επειδή τα δύσκολα έπονται για το συνεργατισμό.

Απορρίπτοντας ένα προς ένα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από χθες που ανακοινώθηκε η αποχώρηση του από τη θέση του Γενικού Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθάρισε κατ’ αρχήν ότι «μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που αφυπηρετώ πρόωρα – θα έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του συνεργατικού κινήματος στη βάση των προνοιών του μνημονίου, η διαχείριση όμως θα πάρει χρόνια» επεσήμανε..

Ταυτόχρονα πρόσθεσε, ότι αφυπηρετεί πρόωρα για να ανοίξει ο δρόμος στο διορισμό νέου γενικού διευθυντή ωστόσο πρόσθεσε θα συνεχίσει να είναι παρόν όταν τον χρειαστεί το κίνημα.

Απέρριψε επίσης με έμφαση τις φήμες ότι η πρόωρη αφυπηρέτηση του σχετίζεται με το δάνειο της οικογένειας του ύψους €10εκ.

«Η συνεργασία της οικογένειας μου με τις τράπεζες ή τις συνεργατικές ξεκίνησε πριν 30 χρόνια. Τότε ούτε η ΕΕ υπήρχε ούτε η εταιρική διακυβέρνηση και δεν θεωρώ ότι είναι πρόβλημα το όποιο δάνειο έχει η οικογένεια μου» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας το ίδιο εμφαντικά είπε ότι «νομίζω ότι καλύτερα να ψάχνουμε αυτούς που δεν έχουν δάνεια. Έχω την εντύπωση ότι ο καθένας ανάλογα με το αξιόχρεό του, ανάλογα εάν τα δάνεια έγιναν μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας και κατά γράμμα και είναι πλήρως εξασφαλισμένα με υποθήκες πολλαπλάσιες των δανείων του, ειλικρινά αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κανένα μεμπτό σε ότι αφορά τις δανειοδοτήσεις της οικογένεια μου».

Συνέχισε όμως να υπογραμμίσει ότι «για τα δάνεια τα οποία έχει η οικογένεια μου, δεν υπάρχει ούτε ένα χιλιοστό προνομιακής μεταχείριση, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» είπε ενώ όσον αφορά τον ίδιο άφησε να νοηθεί ότι δεν έχει προσωπικό δάνειο από τη συνεργατική.

Δικαιολογώντας ακόμη το ότι δεν έχουν υποβληθεί σε κούρεμα οι καταθέσεις του κινήματος εξήγησε ότι «δεν έγινε κούρεμα στις καταθέσεις των συνεργατικών επειδή όταν έχειε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12% ή 26% γιατι να κάνουν κούρεμα».

«Ο συνεργατισμός δεν είχε επενδύσεις που να συσσωρεύουν ζημιές που έπρεπε να καλυφθούν από κάπου και δεν μπορούσαμε. Η μια τράπεζα της οποίας έχουν κουρευτεί οι καταθέσεις είχε ήδη αντλήσει και €10δισ από τον ΕΛΑ. Εμείς έχουμε και τη ρευστότητα μας και την κεφαλαιακή μας επάρκεια γιατί να μας κουρέψουν» διερωτήθηκε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «και ο Συνεργατισμός δικαιούται ΕΛΑ αχρείαστος να μας είναι» είπε.
«Εμείς έχουμε περίπου €1δισ ρευστά διαθέσιμε στην ΚΤ, με μηδέν τοις εκατό επιτόκιο για να είμαστε θωρακισμένοι ότι κρατούμε τα λεφτά όταν τα χρειαστεί ο καταθέτης».

Υπεραμυνόμενος του Συνεργατικού Κινήματος τόνισε ότι «νομίζω ότι συμπεριφέρθηκαμε πολύ υπεύθυνα καθ’ όλη τη διάρκεια και μετά από τα γεγονότα και από τις αποφάσεις του Eurogroup αναμένουμε την ίδια υπευθυνότητα από όλους» υπέδειξε κληθείς όμως να απαντήσει ποιους εννοεί δεν το έπραξε.

Όσον αφορά την κατοχή κρατικών ομολόγων απο το Κίνημα απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «Ο Συνεργατισμός έχει €950εκ επενδυμένα σε κρατικά αξιόγραφα το μεγαλύτερο μέρος των οποίων λήγει τον Ιούλιο ενώ είχε άλλα €656εκ τα οποία έχουν αποπληρωθεί.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ευρωστίας των συνεργατικών και κατά τη δύσκολη περίοδο της κρίσης είπε ότι το 2012 τα καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία κυμάνθηκαν στα €53εκ ενώ το 2013 μέχρι το Μάιο τα καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν στα €18εκ. Ο δείκτης κεφαλαιουχικής επάρκειας το 2012 είχε δείκτη σε ατομική βάση 20,48% και το 2013 26,5%.

Σε ενοποιημένη βάση όλο το Κίνημα το 2012 είχε δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας 12,40% και το 2013 12,57%.
Και με ακραία σενάρια της Pimco η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έχει πλεονάσματα €162 εκ μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Επανατόνισε ότι και με το ακραίο σενάριο της Pimco δεν θα υπερβούν το €1,5εκ οι κεφαλαιακές ανάγκες του συνεργατισμού.

Επανέλαβε επίσης ότι συνεχίζονται τα κακόβουλα μηνύματα και τηλεφωνήματα εις βάρος του κινήματος αποφεύγοντας εντούτοις να απαντήσει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά.
«Έχουμε δώσει την υπόθεση στην αστυνομία για κάποιους που υπήρχαν στοιχεία, ποιοι είναι δεν δικό μας έργο» είπε.

Σχολιάζοντας το έργο που έχει επιτευχθεί είπε ότο το 2004 προέβησαν σε ριζοσπαστικές αλλαγές της ΣΚΤ.
Εγκαθιδρύσαμε νέες υπηρεσίες αναβαθμίσαμε με αξιόλογο προσωπικό με κάθε διαφάνεια όλες τις υπηρεσίες και ενώ ουσιαστικά ολοκληρώσαμε το έργο της αναδιοργάνωσης ήρθαν νέα γεγονότα η οικονομική αναγκαστήκαμε να αναπροσαρμόσουμε τις προτεραιότητες και προσανατολισμούς μας με στόχο να μην ξεφύγουμε από τους εποπτικούς δείκτες και την ευρωστία του συνεργατικού κινήματος.

Ως μερίδιο αγοράς στην Κύπρο διαθέτουμε το 42% των όλων καταθέσεων σε ευρώ, εάν συνυπολογίσουμε τα θα ξένα νομίσματα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο αλλά ήταν συνειδητή επιλογή του κινήματος να μην τον ενδιαφέρουν το ξένο νόμισμα.

Καταλήγοντας είπε ότι έδωσε στο συνεργατικό κίνημα το άπαν των δυνάμεων αφήνοντας τους άλλους να εκτιμήσουν την ποιότητα του έργου του.

Ρεπορτάζ; Ηρώ Ευθυμίου - newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου