Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Βουλευτές παραπονιούνται για μείωση της σύνταξής τους

Αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργικού

Λευκωσία: Πνέουν μένεα βουλευτές που εργοδοτούνταν στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα καθώς με βάση προχθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μειώνεται κατά το ήμισυ η σύνταξη που θα λαμβάνουν. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εν λόγω απόφαση, ζήτησαν και είχαν χθες συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, όπου εξέθεσαν τα παράπονά τους.

Ειδικότερα, κατά την προχθεσινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, μετά από εισήγηση του Υπ. Οικονομικών, την τροποποίηση του νόμου που διέπει τις συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων. Με την τροποποίηση, περιορίζεται η σύνταξη που καταβάλλεται σε αξιωματούχο λόγω της υπηρεσίας του σε ένα ή περισσότερα λειτουργήματα ή αξιώματα ή θέσεις στο 1/2 των υψηλότερων απολαβών για οποιοδήποτε εξ αυτών.

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων που επηρεάζονται από την παραπάνω τροποποίηση συνασπίστηκαν και αντιπροσωπεία τους είχε χθες το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ο κ. Ομήρου κατέστησε σαφές στους επηρεαζόμενους βουλευτές ότι, το θέμα δεν αφορά τη Βουλή αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο που έλαβε τη σχετική απόφαση, υποδεικνύοντας τους εμμέσως πλην σαφώς, να αποταθούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι παραπονούμενοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι είναι άδικο να υποστούν μια τόσο μεγάλη μείωση και στις συντάξεις τους, δεδομένου ότι, οικιοθελώς, όλοι οι βουλευτές περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις μηνιαίες απολαβές τους στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Συγκεκριμένα, για το 2013 ο μηνιαίος μισθός των βουλευτών είναι μειωμένος κατά €1.285 και ανέρχεται στις €5.326, πριν το φόρο εισοδήματος. Για το 2014 η μείωση θα αυξηθεί στα €1.375, περιορίζοντας τη μηνιαία αντιμισθία των βουλευτών €5.236, πριν τον φόρο εισοδήματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι βουλευτές έχουν αποποιηθεί από τις αρχές του χρόνου το προνόμιο του αφορολόγητου αυτοκινήτου.


Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Πηγή: www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου