Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Πλάνο για ιδιωτικοποιήσεις, στη βάση της απόφασης του Υπουργικού

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση
 Λευκωσία: Μπήκε το νερό στο αυλάκι για τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση, στις €100-€150 χιλιάδες υπολογίζεται το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για την ετοιμασία και υλοποίηση του πλάνου ιδιωτικοποιήσεων και η διάρκεια απασχόλησης περίπου για τρεις μήνες. Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι ο οίκος ή η ομάδα συμβούλων που θα επιλεγεί θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια καθώς και να διαθέτει προηγούμενη εμπειρία και ειδικότητες. 

O συμβουλευτικός οίκος θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογεί επενδύσεις και αγορές ενώ να έχει και νομική κατάρτιση στο εταιρικό δίκαιο που διέπει τη λειτουργία του χρηματιστηρίου και των εισηγμένων σε αυτό εταιρειών. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει γνώση και εμπειρία των κλάδων του ιδιωτικού τομέα στους οποίους δραστηριοποιούνται οι Οργανισμοί και να γνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο για το νομικό πλαίσιο και τον τρόπο λειτουργίας των αντίστοιχων οργανισμών. Όσον αφορά στους όρους εντολής παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τονίζεται ότι θα αφορούν την ετοιμασία πλάνου ιδιωτικοποιήσεων με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ενδιάμεσα στάδια για την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κάθε οργανισμού. 

Οι ιδιωτικοποιήσεις, προστίθεται στην πρόταση, θα πρέπει να αποβλέπουν στη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητάς τους, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην ενθάρρυνση της εισροής κεφαλαίων και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Αναφέρεται ακόμα ότι το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων θα βασισθεί στην έκθεση αξιολόγησης της λειτουργίας και της οικονομικής κατάστασης των Οργανισμών, αλλά και στην κατάσταση της απογραφής των περιουσιακών τους στοιχείων. 

Η έκθεση αξιολόγησης των Οργανισμών θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξέταση των προοπτικών ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών της ΑΤΗΚ, της ΑΗΚ και της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Προστίθεται επίσης ότι θα εξετάζεται η προοπτική κατάργησης φυσικών μονοπωλίων και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης ανταγωνισμού και ετοιμασία νομικού και θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την όλη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Υπενθυμίζεται τέλος ότι η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον €1δισ. μέχρι το τέλος της περιόδου του προγράμματος του μνημονίου και πρόσθετα €400 εκατ. το αργότερο μέχρι το 2018. 

Η Κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα των αποκρατικοποιήσεων-μετοχοποιήσεων σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας για τους εργαζόμενους και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον για το λαό, την οικονομία και τη χώρα, τόνισε εξάλλου ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. 

Η Κυβέρνηση, είπε, καταληκτικά προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Μνημόνιο διάσωσης της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα κατά τρόπον ώστε να μη διαρρέει ο χρόνος με τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά να αντιμετωπίζονται στην ώρα τους για να μην επιδεινώνονται. 

Γράφει: Δωρίτα Γιαννακού 

Πηγή: www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου