Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Δικομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα - αποχωρεί η ΔΗΜΑΡ

Πάει για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Βενιζέλος;
Δικομματική γίνεται σύμφωνα με όλα τα δεδομένα η κυβέρνηση στην Ελλάδα ενώ αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Η νέα κυβέρνηση μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ θα έχει τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.


Το βασικό σενάριο που ακούγεται είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση μόνο με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ αφού πρώτα γίνει ανασχηματισμός προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις που αφήνουν οι υπουργοί που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ.


Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του και ο Φ. Κουβέλης, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε ψήφο ανοχής ή θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.


Με τα δεδομένα αυτά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν 153 βουλευτές ενώ αναμένεται η θετική ψήφος και 2 ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και του Α. Λοβέρδου.
Με το σενάριο αυτό απομακρύνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ενώ μένει να διευκρινιστεί αν ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση.


Την απόφαση για στήριξη της κυβέρνησης είχε προαναγγείλει ο κ. Βενιζέλος ο οποίος είχε πει: «Πρέπει να υπάρχει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης με θεσμική ισοτιμία, σοβαρότητα, καλοπιστία, χωρίς μονομερείς ενέργειες. Με ορίζοντα τετραετίας. Είναι προφανές ότι όλοι μετέχουμε στην ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται το μέσα έξω, το ala carte. Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική κυβερνηση. Ζητάμε από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να λειτουργούν οι θεσμοί με απόλυτη διαφάνεια και σοβαρότητα. Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα είναι αν η προτεραιότητα είναι οι πρόωρες εκλογές ή όχι.


Εχω πει πως το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και ξέρει πως είναι άλλο πράγμα οι δημοσκοπήσεις και άλλο πράγμα η αστείρευτη δυναμική της δημοκρατικής παράταξης. Μπορεί να είναι ηττημένη, αλλά είναι εδώ καλύπτει το κενό ανάμεσα στη δεξιά και την κομμουνιστική αριστερά. Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές θέλει κυβέρνηση να λειτουργεί σωστά και γρήγορα. Θέλουμε προοδευτικά χαρακτηριστικά.


Είμαστε η δημοκρατική παράταξη και ξέρουμε να απαντάμε στις αγωνίες. Θα βοηθήσει την ΕΡΤ η διάλυση της βουλής και οι εκλογές; Θα οδηγήσει σε επαναλειτουργία ή θα έχει γίνει μια τρύπα στο νερό; Εμείς δεν κάνουμε τέτοια.
Αυτό είναι το αντικείμενο της επικαιροποίησης που ζητάμε. Μια κυβέρνηση όπως την φανταζόμαστε με εγγυήσεις προσωπικές και οργανωτικές».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Σαμαρά και Βενιζέλο και ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς και επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.




Σαμαράς: Προχωράμε με ορίζοντα τετραετίας

Σήμερα κλείνουμε έναν χρόνο ως κυβέρνηση. Μας μένουν άλλα τρία. Θα τα εξαντλήσουμε για το καλό της χώρας.

Αυτή ήταν η κατακλείδα του πρωθυπουργικού διαγγέλματος, μέσω του οποίου ο Αντώνης Σαμαράς απέκλεισε και επισήμως την προσφυγή στις κάλπες και επαναβεβαίωσε την μετατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης σε δικομματική – μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόταση που κατέθεσε στη χθεσινή σύσκεψη κορυφής και που, όπως σημείωσε, έγινε δεκτή από τον Φώτη Κουβέλη πριν προσέλθει σήμερα με τη θέση για “εξυγίανση τη ΕΡΤ εν λειτουργία”.

“Χθες συμφωνήσαμε να αποκαταστήσουμε την λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με το υπουργείο Οικονομικών που έχει ορισθεί ως διαχειριστής να προχωρεί σε τρίμηνες συμβάσεις από το προσωπικό. Απόψε θα προσδιορίζαμε τον αριθμό. Δέχτηκα να φτάσει τους 2.000. Πρότεινα επίσης , να ορισθεί από τα δύο κόμματα ο υφυπουργός που θα έχει την ευθύνη του νέου φορέα. Είπα, εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ, με δικό τους υφυπουργό να φτιάξουν την υγιή δημόσιας ραδιοτηλεόραση», ήταν η εκτενής αναφορά του κ.Σαμαρά στο θέμα.

Υψώνοντας τους τόνους προς τον πρώην τρίτο κυβερνητικό εταίρο, πρόσθεσε: «Το μαύρο θα φύγει αλλά στο αμαρτωλό καθεστώς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε. Ο κ.Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μη στηρίξουν την πρόταση. Ο κ.Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ θαρραλέα την αποδέχθηκαν».

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι η ΔΗΜΑΡ θα στηρίζει την κυβέρνηση “αν και έχει δίκιο ο κ. Βενιζέλος που λέει ότι κάποιοι σηκώνουν τον σταυρό και κάποιοι όχι”.

Σε μία επίδειξη δικής του αποφασιστικότητας, ο κ.Σαμαράς τόνισε: “Θα προχωρήσω όπως και νάχει με επικαιροποίηση του προγράμματος και ορίζοντα τετραετίας”...

Για το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου η οποία και κανονίστηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ οι δυο άνδρες.


ΠΗΓΗ: imerisia.gr, capital.gr, iKypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου