Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Σκληρή ανακοίνωση της ΠΟΓΟ για το Feel Fantastic: "Εξευτελιστική διαδικασία, με την υπόσχεση μιας καριέρας..."

Τα μηνύματα, το περιεχόμενο και η κουλτούρα που προβάλλουν και αναπαράγουν τέτοιες τηλεοπτικές εκπομπές και οι διάφοροι διαγωνισμοί γυναικείας ομορφιάς, είναι αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί και να προβληματίζει τις γυναίκες και ολόκληρη την κοινωνία της Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΓΟ (Γυναικείο Κίνημα ΑΚΕΛ) ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική σε τέτοιου είδους εκπομπές.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω τονίζουν το γεγονός ότι αυτές οι εκπομπές αναπαράγουν υποτιμητικά και αναχρονιστικά στερεότυπα για το ρόλο της γυναίκας στη ζωή, εμπεδώνοντας μέσα στην κοινωνία –και στις ίδιες τις νέες γυναίκες- την αντίληψη ότι τα ενδιαφέροντα και οι ανησυχίες των γυναικών πρέπει να εξαντλούνται στην εξωτερική ομορφιά, τη μόδα και τα καλλυντικά. Όλα αυτά συντηρούν τη λογική της εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος και της γυναικείας υπόστασης που διέπει άλλωστε ολόκληρη την περιβόητη σόουμπιζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Με αφορμή την εκπομπή «FeelFantastic» που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Μega, εκφράζουμε την έντονη άποψη ότι αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί την κυπριακή κοινωνία, δεν είναι το λάθος στο οποίο υπέπεσε –είτε από άγνοια, είτε από σύγχυση- μια διαγωνιζόμενη. Τα μηνύματα, το περιεχόμενο και η κουλτούρα που προβάλλουν και αναπαράγουν τέτοιες τηλεοπτικές εκπομπές και οι διάφοροι διαγωνισμοί γυναικείας ομορφιάς, είναι αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί και να προβληματίζει τις γυναίκες και ολόκληρη την κοινωνία της Κύπρου.

Αυτές οι εκπομπές αναπαράγουν υποτιμητικά και αναχρονιστικά στερεότυπα για το ρόλο της γυναίκας στη ζωή, εμπεδώνοντας μέσα στην κοινωνία –και στις ίδιες τις νέες γυναίκες- την αντίληψη ότι τα ενδιαφέροντα και οι ανησυχίες των γυναικών πρέπει να εξαντλούνται στην εξωτερική ομορφιά, τη μόδα και τα καλλυντικά. Όλα αυτά συντηρούν τη λογική της εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος και της γυναικείας υπόστασης που διέπει άλλωστε ολόκληρη την περιβόητη σόουμπιζ. Πίσω βέβαια από αυτά βρίσκονται και οι διάφοροι επιχειρηματικοί κολοσσοί της βιομηχανίας του θεάματος και της «ομορφιάς». Είναι ίδιοι που θέλουν να υπαγορεύουν και να υποβάλλουν μάλιστα το τι ορίζεται «ωραίο» και «κομψό», το οποίο, βέβαια, όλως τυχαίως αντιστοιχεί πάντα με τα προϊόντα και τα εμπορεύματά τους. Αυτά θα πρέπει να προβληματίζουν τις νέες γυναίκες που συμμετέχουν σε τέτοιες εκπομπές, οι οποίες υπόκεινται σε μια εξευτελιστική διαδικασία, με την υπόσχεση μιας καριέρας σε αυτό το χώρο.

Έχουμε την άποψη ότι τα πραγματικά προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας δεν έχουν καμιά σχέση με το δήθεν «γυναικείο κόσμο» που προβάλλεται από τις πλείστες τηλεοπτικές εκπομπές των αστικών ΜΜΕ. Η ανεργία που χτυπά διπλά τις γυναίκες, η ανισομισθία σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών, οι νέες εργαζόμενες που αν μείνουν έγκυες κινδυνεύουν με απόλυση από τους εργοδότες που θέλουν να αποφύγουν να καταβάλουν την άδεια μητρότητας, τα φιλελευθεροποιημένα ωράρια που δεν αφήνουν ελεύθερο χρόνο για τις εργαζόμενες, η βία κατά των γυναικών, η έλλειψη κοινωνικών δομών που να υποστηρίζουν τα νέα ζευγάρια, η υλοποίηση εξειδικευμένης στρατηγικής για τον καρκίνο και μια σειρά από άλλα κοινωνικά ζητήματα, είναι αυτά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν και απασχολούν καθημερινά την πλειοψηφία των γυναικών του τόπου μας.

Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια με υπόμνημα προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, μια δέσμη εισηγήσεων και θέσεων σχετικά με τον τρόπο που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τη γυναίκα, το ρόλο της στην κοινωνία, την οικογένεια και τη δημόσια ζωή. Έχουμε ακόμα καταθέσει σειρά εισηγήσεων σχετικά με το ρόλο της εκπαίδευσης στην προαγωγής της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού των φύλων, κάτι που έχει ενταχθεί εδώ και μερικά χρόνια στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο, αντί του διαδικτυακού κανιβαλισμού, να αναπτυσσόταν μια πραγματική συζήτηση μέσα στην κοινωνία μας, για αυτά τα θέματα.

tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου