Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Απλήρωτοι για μήνες σε γνωστό ξενοδοχείο με νομικό Σύμβ. το γραφείο του συζύγου της Υπ. Εργασίας

Γνωστό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στη Λευκωσία, παραβιάζει εδώ και δύο χρόνια, όλους τους συνδικαλιστικούς και εργασιακούς κανόνες, με το προσωπικό να παραμένει απλήρωτο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες εργαζομένων.

Αρχικά η καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους στο γνωστό ξενοδοχείων, γινόταν με δόσεις, τον τελευταίο όμως χρόνο συσσωρεύτηκαν τα χρωστούμενα σε κάποιους, με άλλα λόγια οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι, όπως κατήγγειλαν.

Στις διαμαρτυρίες του προσωπικού και την αξίωση τους προς τη διεύθυνση να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, η απάντηση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ήταν χαρακτηριστική, «ετσι έχουν τα πράγματα, σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να φύγει».

Παρά το γεγονός ότι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταγγελίες στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, ενημερώθηκαν από τους λειτουργούς του, ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουν σε κυρώσεις ενάντια στη διεύθυνση του ξενοδοχείου, είναι να προβούν σε ονομαστικές καταγγελίες, με τον κίνδυνο όμως να χάσουν τη δουλειά τους.

Φοβούμενοι να πάρουν το ρίσκο, σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου συνεχίζουν να εργάζονται αμισθί, ή με ένα μικρό μέρος του μισθού τους, ενώ κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία υπομένουν καρτερικά, αναμένοντας την αφυπηρέτηση τους.

Όπως πληροφορούμαστε, χαρακτηριστικά μία εκ των υπαλλήλων του ξενοδοχείου, έχει ήδη κινηθεί νομικά εναντίον της διεύθυνσης, όπως και άλλοι συνάδελφοι της, αφού παρέμενε απλήρωτη για διάστημα 7 μηνών, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, η εργοδοτική πλευρά δεν είχε καταβάλλει εισφορές στο Ταμείο Προνοίας, ενώ γίνονταν κανονικά αποκοπές από τους μισθούς τους.

Η υπόθεση της οδηγείται από αναβολή σε αναβολή, αφού κρίνεται ως μη επείγουσα.

14 άτομα έδωσαν εξαναγκαστική παραίτηση, ενώ στην πρώτη ακρόαση της υπόθεσης, η οποία οδηγήθηκε στα δικαστήρια, η διεύθυνση παραδέχθηκε ενοχή και συμφώνησε να αρχίσει να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους ενάγοντες, σταδιακά.

Μέχρι στιγμής, δόθηκαν οι μισθοί σε 5 από τους 14 παραπονούμενους, εντούτοις οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να υπογράψουν νομικό έγγραφο με το οποίο ουσιαστικά παραιτούνταν από οποιαδήποτε ενδεχόμενη άλλη απαίτηση από το ξενοδοχείο.

Την ίδια στιγμή το ξενοδοχείο συνεχίζει να εργάζεται και να προσλαμβάνει νέους υπαλλήλους, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δικηγόρος του εν λόγω ξενοδοχείου είναι το δικηγορικό γραφείο του συζύγου της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου.

tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου