Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: Η ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Λευκωσία: Άνεργη, η οποία τυγχάνει μονογονιός και μητέρα δύο παιδιών, βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, ύστερα από αφόρητες πιέσεις που δέχτηκε από το Γραφείο Ευημερίας, με αποκορύφωμα την επιστολή με την οποία ενημερωνόταν ότι οφείλει στο κράτος €208.982.

Από τη στιγμή που πήρε την επιστολή η άνεργη μητέρα βρισκόταν σε απόγνωση. Τελικά ενημερώθηκε ότι έγινε λάθος και αντί €208.982 θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος €20.898. Αυτό, ωστόσο, δεν διαφοροποιεί πολύ τα δεδομένα, αφού με τα €360 που λαμβάνει μηνιαίως, ως μονογονιός, δεν μπορεί να συντηρηθεί η ίδια και τα παιδιά της, πόσω δε μάλλον να εξοφλήσει τις €20.898 που απαιτεί το κράτος. 

Σημειώνεται ότι η υπό αναφορά γυναίκα Ν.Σ. οφείλει σε δάνεια περίπου €500.000. Στην επιστολή που έλαβε αναφέρεται: «Σε συνέχεια προφορικής ενημέρωσής σας, σας πληροφορώ ότι για τη χρονική περίοδο από 27/10/2005 που εγκρίθηκε η παροχή Δημοσίου Βοηθήματος και μέχρι 28/2/2011, έχει δημιουργηθεί υπερπληρωμή ύψους €208.982, για τον λόγο ότι παράλληλα είχατε εισόδημα από ενοικίαση κατοικίας ύψους €350 και παραλείψατε να μας το αναφέρετε. Σύμφωνα με το άρθρο 13(1) των περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Νόμων, 95(1) του 2006 έως 2013, κάθε πρόσωπο οφείλει να επιστρέψει στον διευθυντή οποιοδήποτε ποσόν δημοσίου βοηθήματος, το οποίο έλαβε ως αποτέλεσμα παράλειψής του να αποκαλύψει ουσιώδες γεγονός ή λόγω ανακριβούς δήλωσής του, σχετικά με ουσιώδες γεγονός, ανεξάρτητα αν τέτοια παράλεψη ή δήλωση ήταν δόλια ή όχι. Παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μαζί μας εντός 15 ημερών για διευθέτηση τρόπων εξόφλησης της υπερπληρωμής, για αποφυγή λήψης δικαστικών μέτρων». 
 
Η κ. Ν.Σ. ανέφερε ότι προειδοποιήθηκε προφορικά πως αν δεν συμμορφωθεί, θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός και θα υποχρεωθεί όχι μόνο να πληρώσει τις €20.000, αλλά και τις συνολικά €50.000-€60.000 που έλαβε διαχρονικά από το Γραφείο Ευημερίας υπό μορφή επιδόματος. Σύμφωνα με την εκδοχή της κ. Ν.Σ., αρχικά όταν υπέβαλε αίτηση για δημόσιο βοήθημα, ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι το μόνο της έσοδο ήταν τα €360 και κάποια βοήθεια που λάμβανε από τους γονείς της. Λειτουργός του Γραφείου φέρεται να της είπε πως θα πρέπει να υποβάλει έγγραφο με βάση το οποίο να φαίνεται ότι οι γονείς της (οι οποίοι μεταβίβασαν στο όνομά της το σπίτι τους προκειμένου να μπορεί να συνάψει δάνειο) της πλήρωναν και ενοίκιο, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Ωστόσο, το Γραφείο επικαλείται την είσπραξη €350 (ως εισόδημα) χωρίς να αναφέρεται ειδικά σε ενοίκιο. Θέλουν επιστολή για να απαντήσουν Επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Ευημερίας και ζητήσαμε τη θέση της Υπηρεσίας για το θέμα της άνεργης μητέρας, αλλά μας είπαν ότι θα πρέπει να αποστείλουμε επιστολή, οπόταν θα μας απαντήσουν.

Source : showtime-cy.blogspot.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου