Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ολονύχτιο θρίλερ και επεισοδιακή αποβίβαση από το Filoxenia

Μετά από ολονύχτιο θρίλερ οκτώ ωρών, έληξε τελικά λίγο πριν τις 7 το πρωί η επιχείρηση της αστυνομίας για αποβίβαση των 345 Σύρων μεταναστών από το κρουαζιερόπλοιο «Σαλαμίς Φιλοξενία». Το κρουαζιερόπλοιο έριξε άγκυρα στο Λιμάνι Λεμεσού γύρω στις 8:30 το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο οι μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό αρνούνταν να αποβιβαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αρμοδίων Αρχών της Δημοκρατίας , διασώθηκαν οι 345 μετανάστες από τη Συρία, μεταξύ των οποίων και 53 παιδιά. Η διάσωση τους είχε κριθεί αναγκαία όταν το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν κινδύνευσε να βυθιστεί 50 ναυτικά μίλια ανοικτά της Πάφου, λόγω ισχυρών ανέμων και θαλασσοταραχής.

Οι μετανάστες διασώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης από το κρουαζιερόπλοιο «Σαλαμίς Φιλοξενία», το οποίο έπλεε στην περιοχή και το βράδυ μεταφέρθηκαν βράδυ στο Λιμάνι Λεμεσού.



Επεισοδιακή αποβίβαση μετά από έφοδο της αστυνομίας

Επεισοδιακή ήταν, ωστόσο, η αποβίβαση τους.

Στο Λιμάνι Λεμεσού εκτυλίχθηκε ολονύκτιο θρίλερ, καθώς οι μετανάστες αρνούνταν να αποβιβαστούν και ζητούσαν να μεταφερθούν στον τόπο προορισμού τους, την Ιταλία.

Στο πλοίο επιβιβάστηκαν μέλη της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και διερμηνέας, οι οποίοι άρχισαν διαπραγματεύσεις, με σκοπό να τους πείσουν, εξηγώντας τους ότι η παραμονή τους στο πλοίο συνιστά ποινικό αδίκημα. Η πλειοψηφία τους επιθυμούσε να αποβιβαστεί, ωστόσο περίπου 30 μετανάστες αρνούνταν να υπακούσουν και, σύμφωνα με πληροφορίες, απειλούσαν και τους υπόλοιπους με μαχαίρι για να μην κατέβουν από το πλοίο. 

Γύρω στις 5 το πρωί και αφού διαπιστώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα, μέλη του αντιτρομοκρατικού ουλαμού και της ΜΜΑΔ πραγματοποίησαν έφοδο στο πλοίο, τους αιφνιδίασαν, έγινε διαχωρισμός τω ανδρών από το γυναικόπεδα και στη συνέχεια κάλεσαν τους άνδρες να πέσουν στο έδαφος.

Ακολούθησε η επιτυχής εκκένωση του πλοίου.

Όλοι πρόκειται να μεταφερθούν σε ειδικό χώρο υποδοχής προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά.


Διερευνάται γιατί το πλοιάριο βρέθηκε στην Κύπρο

Πρώτος στόχος είναι να τους παρασχεθεί κάθε ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια να ληφθούν καταθέσεις, ως προς τα γεγονότα, που οδήγησαν το πλοιάριο στην Κύπρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κάθε ενήλικας μετανάστης πλήρωσε έξι χιλιάδες ευρώ σε εταιρεία στη Λατάκια, προκειμένου να μεταφερθούν στην Ιταλία διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή.

Ωστόσο, όπως προκύπτει, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο καπετάνιος του πλοιαρίου ζήτησε από τους μετανάστες να κρυφτούν στο αμπάρι και στη συνέχεια ο ίδιος και το πλήρωμα εγκατέλειψαν το ψαροκάικο.


Ιωνάς: Επαφές με τα ΗΕ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας είχαν επαφές τόσο με τη Διεθνή Αμνηστία των Ηνωμένων Εθνών, όσο και με τη FRONTEX, τον ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ.

Δόθηκαν, είπε, διευκρίνισες και έγινε συντονισμός για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.


Ανησυχίες Κυβέρνησης

Το ενδεχόμενο έλευσης κύματος λαθρομεταναστών ή και αιτητών πολιτικού ασύλου, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ανησυχεί σοβαρά την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει την υποχρέωση να παρέχει βοήθεια για να διασωθούν ανθρώπινες ζωές, όπως υπαγορεύουν οι Διεθνείς συνθήκες, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης.

Τέτοιο περιστατικό, πρόσθεσε, πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Κύπρο και προβληματίζει το κράτος αν και κατά πόσον θα έχουμε και στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.

Ζημιές και για την Salamis Tours

Απογοήτευση εξέφρασε ο ΓΔ της εταιρείας Salamis Tours, Κίκης Βασιλείου, για την τροπή που πήρε η υπόθεση, λέγοντας ότι οι ζημιές για την εταιρεία φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Βασιλείου η εταιρεία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των αρχών και προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διάσωση των ναυαγών.

Το γεγονός ότι καθυστέρησε τόσο να ολοκληρωθεί η αποβίβασή τους είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να ακυρώσει κρουαζιέρα για το Ισραήλ με 300 επιβάτες, κυρίως Ρώσους, γεγονός που της επιφέρει ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Πηγή: www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου