Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Σοβαρολογούμε; Οι ανάπηροι πρέπει να κάνουν κράτηση στο PARKING του ΓΣΠ αλλιώς δεν σταθμεύουν;

ΓΣΠ: “Δεν μπορείτε να σταθμεύσετε στο πάρκινγκ για άτομα με κινητικές δυσκολίες – Πρέπει να κάμετε κράτηση”Σε σκάνδαλο έχει αναδειχτεί η όλη ιστορία με το χώρο στάθμευσης στο γήπεδο ΓΣΠ ύστερα από καταγγελία μυοπαθή στην ιστοσελίδα μας, του οποίου δεν επιτράπηκε η είσοδος στο χώρο στάθμευσης αναπήρων, επειδή δεν είχε κάνει κράτηση!
Οι οργανώσεις στο σύνολό τους διαφωνούν με την τακτική αυτή καθώς φαίνεται να μην υπάρχει νομοθεσία που να προνοεί κάτι σχετικό.

Παράλληλα η Οργάνωση Παραπληγικών εξηγεί ότι η διαδικασία της κράτησης, η οποία έχει τον σκοπό της και η οποία σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι αν ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες θελήσει να πάει στο γήπεδο, δεν θα πρέπει να σταθμεύσει στον χώρο για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Η καταγγελία έχει φτάσει στο ToThemaOnline σήμερα το πρωί και αφορά άτομο με κινητικές δυσκολίες το οποίο ήθελε να σταθμεύσει χθες στο ΓΣΠ. Όταν επιχείρησε να κατευθυνθεί προς το χώρο στάθμευσης αναπήρων, οι άνθρωποι της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη διευθέτηση των χώρων στάθμευσης του ζήτησαν τα στοιχεία του. Όταν ο ίδιος έδωσε τα στοιχεία που του ζητήθηκαν, του απάντησαν το εξής: "συγνώμη, αλλά δεν έχετε κάνει κράτηση στο χώρο στάθμευσης για άτομα με κινητικές δυσκολίες"!

Ο φίλαθλος έμεινε άναυδος, ρώτησε από πότε ισχύει κάτι τέτοιο και τον ενημέρωσαν ότι ισχύει εδώ και πολύ καιρό η διαδικασία αυτή. Επίσης του έδωσαν τον τηλεφωνικό αριθμό 22874050 στον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει, ζητώντας να μιλήσει με την κ. Ειρήνη για να κάνει κράτηση!

Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με το ΓΣΠ και συγκεκριμένα με την κ. Ειρήνη η οποία μας επιβεβαίωσε ότι "γίνεται προκράτηση στον χώρο των ΑμεΑ" και πως η "διευθέτηση είχε γίνει με την σύμφωνη γνώμη της οργάνωσης παραπληγικών".

Περί του λόγου το αληθές, αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ΓΣΠ η σχετική διαδικασία: 

gsp

Η προκράτηση, πέραν του ότι υπάρχουν μόνο 13 θέσεις στάθμευσης για άτομα με κινητικές δυσκολίες και με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η διαδικασία στάθμευσης σύμφωνα με το ΓΣΠ, βοηθά ταυτόχρονα και στην περίπτωση που άτομο με κινητικές δυσκολίες χρειαστεί να παρακαθίσει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και θα χρειαστεί να του επιτραπεί η πρόσβαση. Εφόσον βέβαια, έχει φροντίσει από πριν να κάνει την κράτησή του και έχει προμηθευτεί το σχετικό εισιτήριο.

Σε ερώτηση προς την κ. Ειρήνη σε σχέση με το πόσο καιρό εφαρμόζεται η διαδικασία αυτή, μας απάντησε ότι έχει τουλάχιστον 2 χρόνια "αν όχι και 3".

Τι λέει η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου

Είναι γεγονός ότι η Οργάνωση Παραπληγικών, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην ιστοσελίδα μας ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κ. Δημήτρης Λαμπριανίδης, "ότι το ΓΣΠ μας έχει καλέσει, ύστερα ύστερα από αίτημα της Οργάνωσης να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες και είχε συμφωνηθεί η διαδικασία των προκρατήσεων.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης "Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μην επιτρέπει την είσοδο ατόμων με κινητικές δυσκολίες επειδή δεν έκαναν κράτηση. Η κράτηση γίνεται με μοναδικό σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση". Σε σχετική ερώτηση προς τον κ. Παπαδόπουλο για να μας ξεκαθαρίσει τι εννοεί "καλύτερη εξυπηρέτηση" αναφέρθηκε στις περιορισμένες θέσεις στάθμευσης για άτομα με κινητικές δυσκολίες, εξηγώντας πως αν υπάρχει δυνατότητα κράτησης στο χώρο στάθμευσης, σημαίνει ότι δεν θα αναγκαστεί το άτομο με κινητικές δυσκολίες να σταθμεύσει εκτός γηπέδου.

Διαφωνεί η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων κ. Χριστάκης Νικολαΐδης δηλώνει στην ιστοσελίδα μας ότι "μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας αποτελεί ο θεσμοθετημένος καθορισμός ειδικών χώρων στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες με τη χρήση του ειδικού δελτίου στάθμευσης που εκδίδεται από το Τμήμα Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων".

Το γεγονός ότι η διεύθυνση του Σταδίου Γ.Σ.Π., συνέχίζει η ανακοίνωση, "θέτει ως προϋπόθεση για χρήση των ειδικών χώρων στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες από τους δικαιούχους την εκ των προτέρων προκράτηση χώρου απόμέρους τους, όταν επιθυμούν να μεταβούν εκεί για την παρακολούθηση οποιουδήποτε ποδοσφαιρικού αγώνα,΄ είναι απόλυτα απαράδεχτη και με αυτή όχι μόνο περιορίζεται αλλά παραβιάζεται κατάφορα ένα από τα βασικότερα δικαιώματα των ατόμωνμε αναπηρίες. Το δικαίωμα της προσβασιμότητας συμβάλλει καταλυτικά στην άσκηση σωρείας άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες όπως είναι τα δικαιώματα της εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης και του αναφαίρετου δικαιώματος της ψυχαγωγίας. γι' αυτό και η Διεύθυνση του Γ.Σ.Π. θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην άρση όλων των περιορισμών που υπάρχουν όσον αφορά τη χρήση των χώρων στάθμευσης τους από τους ίδιους τους πολίτες με αναπηρία και κατ' επέκταση τη σοβαρή αυτή διάκριση σε βάρος των φιλάθλων ατόμων με αναπηρίες"

Δεν έχει ενημερωθεί ο Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου

Η ιστοσελίδα μας έχει επικοινωνήσει και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου κ. Πάμπο Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "δεν είχα ιδέα για το τι συμβαίνει στο ΓΣΠ, σήμερα το ακούω από εσάς".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΙΣΟΑ) είναι η αντιπροσωπευτική Οργάνωση αναπήρων, συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων και εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία στο διάλογο με το Κράτος ως ο Επίσημος Κοινωνικός Εταίρος του και νομοθετικά. Οι οργανώσεις όπως ο Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου και Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου είναι μέλη της ΚΙΣΟΑ.

Του Δήμου Κουγιούντα - www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου