Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα - Δοκιμές πειραματικού εμβολίου

Η πρωτοφανούς μεγέθους επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα που πλήττει τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα προκαλεί έντονες ανησυχίες για την εξάπλωση της ασθένειας και πέραν των συνόρων των χωρών της Δυτικής Αφρικής, κινητοποιώντας τις διεθνείς υγειονομικές αρχές ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανάρτησαν στους ιστοτόπους τους συμβουλές και προληπτικά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει κανείς για να προστατευτεί από τον θανατηφόρο ιό.

Τι είναι ο πυρετός Έμπολα;

Τα συμπτώματα του Έμπολα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πυρετό, πονοκεφάλους, πόνους στους μύες, τις αρθρώσεις ή το στομάχι, γενική αδυναμία, διάρροια, εμετούς, απώλεια της όρεξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αιμορραγίες. Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε διάστημα 21 ημερών από την προσβολή του ατόμου και δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο που να την καταπολεμά.

Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες, διευκρίνισε ο Δρ. Στέφαν Μονρό, ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αμερικανικού Κέντρου Αναδυόμενων Μολυσματικών Ασθενειών του CDC. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή.

Ο ιός μπορεί να διαδοθεί από τις βλεννώδεις εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο, τον ιδρώτα, τον εμετό, το αίμα ή τα κόπρανα του ασθενούς. Είναι κατά συνέπεια «πολύ απίθανο» να μεταδοθεί μεταξύ των επιβατών ενός αεροσκάφους ή ενός τρένου, αφού απαιτείται άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις, σημείωσε το CDC.

Δοκιμές πειραματικού εμβολίου κατά του έμπολα στις ΗΠΑ 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου κατά του ιού έμπολα από το Σεπτέμβριο, αφού υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από δοκιμές που έχουν διεξαχθεί σε πρωτεύοντα θηλαστικά, μετάδωσαν την Πέμπτη αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.


Οι μονάδες μολυσματικών νόσων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας συνεργάζονται με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές του εμβολίου το συντομότερο δυνατόν, μετέδωσε το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ενώ το ίδιο αναφέρει σε άρθρο της και η εφημερίδα USA Today.



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Λιβερία και Σιέρα Λεόνε 

Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, ανακοίνωσε την Τετάρτη το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας ενώ έθεσε σε υποχρεωτική άδεια πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, στο πλαίσιο των μέτρων που προσπαθεί να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της επιδημίας του ιού Έμπολα, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους τουλάχιστον 130 άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της, η Σίρλιφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ενισχυθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στόχος του οποίου είναι ο περιορισμός του ιού.

«Ο Έμπολα αποτελεί πραγματικότητα. Ο Έμπολα μεταδίδεται. Και ο Έμπολα σκοτώνει», δήλωσε ζητώντας παράλληλα από τους κατοίκους να κάνουν το καθήκον τους στον τομέα της προσωπικής τους υγιεινής.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι καμία υπηρεσία δεν θα λειτουργήσει την Παρασκευή ώστε όλες οι δημόσιες εγκαταστάσεις να «απολυμανθούν», είπε. «Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά εν αναμονή περαιτέρω οδηγιών από το υπουργείο Παιδείας». Επίσης έθεσε σε υποχρεωτική άδεια 30 ημερών μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης διέταξε το κλείσιμο των υπαίθριων αγορών σε πολλές παραμεθόριες περιοχές.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο αποτέφρωσης των θυμάτων του ιού Έμπολα για την αποφυγή «επαφής με τους νεκρούς» και τη μόλυνση του νερού.

Πηγές: kathimerini.gr & ΚΥΠΕ

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου