Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Τεστ για τις προθέσεις Ερντογάν το επόμενο τρίμηνο

Η κρισιμότερη περίοδος της παρούσας διαδικασίας λύσης του κυπριακού θεωρεί ότι είναι οι επόμενοι τρεις μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι η άρση της παρούσας στασιμότητας στο κυπριακό εξαρτάται από τη στάση που θα τηρήσει σε σχέση με τις συνομιλίες ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πληροφόρηση που έχει εδώ και κάποιο καιρό ο Πρόεδρος από τις ΗΠΑ κάνει λόγο για ανάληψη πρωτοβουλίας ή κάποια κίνηση από την πλευρά του κ. Ερντογάν στο διάστημα που θα ακολουθούσε τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Μάλιστα, δημόσια, ο Πρόεδρος ανέφερε πως “οι πληροφορίες έλεγαν ή θέλουν να φέρουν να κ. Ερντογάν να είναι αποφασισμένος”. Και τόνισε πως “αυτό θα φανεί στην πορεία”.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το επόμενο τρίμηνο θα δείξει αν η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει ή θα οδηγηθεί προς κατάρρευση. Θεωρεί μάλιστα - και το είπε - ότι οι προθέσεις του κ. Ερντογάν σε ότι αφορούν τη λύση θα διαφανούν τον Σεπτέμβριο, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Προφανώς, ο κ. Αναστασιάδης θέλει να κρίνει από το περιεχόμενο της ομιλίας του νέου εκλελεγμένου Προέδρου της Τουρκίας, αλλά και να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που σίγουρα θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

«Κατά την εκεί παρουσία μου πιστεύω ότι οι διαβουλεύσεις και οι ενέργειες θα καταδείξουν κατά πόσον υπάρχει από πλευράς του νέου Τούρκου Προέδρου, η πρόθεση για να συμβάλει επιτέλους ουσιαστικά, ώστε να αρθεί η κατοχή και να εξευρεθεί μια μόνιμη, διαρκής και καθόλα αρμόζουσα με ένα ευρωπαϊκό κράτος, λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κρατούν μικρό καλάθι
Η προσεκτική θεώρηση των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας αναδεικνύει επιφυλακτικότητα στις προσδοκίες του σε σχέση με τη στάση της Άγκυρας σε αυτό το διάστημα.

Η Λευκωσία δεν αποκλείει να υπάρξει παρέμβαση του κ. Ερντογάν ή συνεργατών του στους κ.κ. Έρογλου και Οζερσάι προκειμένου να αποδεχθούν την καταγραφή συγκλίσεων, αποκλίσεων και σημείων που είναι κοντά οι δύο πλευρές.

Πρόκειται για το γνωστό “τρίπτυχο Αναστασιάδη”, την εκπόνηση του οποίου ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας λύσης.

Απ' εκεί κι έπειτα, οι συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη εύχονται να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή, αλλά κρατούν μικρό καλάθι.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλά και πιεστικά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική, καθώς οι σχέσεις του με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Συρίας και της Αιγύπτου είναι κυριολεκτικά στον πάγο, κυρίως λόγω των δικών του δημόσιων τοποθετήσεων.

Επιπλέον, στην Ευρώπη ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές ηγετών, οι οποίοι εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούν να συνεργαστούν με τον απολυταρχικό κ. Ερντογάν, τον οποίο η πολιτική επιθεώρηση Economist έντυσε σουλτάνο και τον πρόβαλε στο εξώφυλλό της.

Προβληματικές παραμένουν και οι σχέσεις του κ. Ερντογάν με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να τον συγχαρεί, αλλά ο τελευταίος τον επέκρινε για τη στάση του υπέρ του Ισραήλ στις επιθέσεις κατά της Γάζας.

Η έλλειψη επικοινωνίας με τον κ. Ομπάμα ενδέχεται να μειώσει την επιρροή των ΗΠΑ στον κ. Ερντογάν, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στο κυπριακό, αφού η Ουάσιγκτον είναι το πρώτο βιολί σε ότι αφορά τη διεθνή εμπλοκή στην τρέχουσα διαδικασία λύσης.

Η διαδοχή
Προβλήματα που θα απαιτήσουν την πλήρη προσοχή του νέου Προέδρου της Τουρκίας είναι και αυτά που αφορούν τη διαδοχή του στην προεδρία του κόμματος AKP και βέβαια στην πρωθυπουργία. Ήδη αναλυτές τονίζουν ότι ο κ. Ερντογάν παρότι δεν έχει αλλάξει το Σύνταγμα σκοπεύει να μεταφέρει σταδιακά το κέντρο εξουσίας στο προεδρικό, αποδυναμώνοντας το ρόλο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Για να το πετύχει θα πρέπει να ελέγξει πλήρως και τον νέο πρωθυπουργό και τους υπουργούς του. Εδώ αντίπαλο ενδέχεται να βρει τον απερχόμενο Πρόεδρο της Τουρκίας και συνιδρυτή του ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος θέλει να επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος και δεν θα βλέπει με καλό μάτι τα σχέδια Ερντογάν για μετατροπή του πολιτεύματος σε Προεδρική αντί Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Source : www.kathimerini.com.cy

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου