Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Προέδρου Αναστασιάδη - ΒΙΝΤΕΟ

Οι εξελίξεις στην οικονομία, με έμφαση στις εκποιήσεις ακινήτων, καθώς και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο κυπριακό, βρίσκονται στο επίκεντρο της αποκλειστικής συνέντευξης, που παραχώρησε στο Sigmalive ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ζητεί κατανόηση και πίστωση χρόνου, εκφράζοντας "ευγνωμοσύνη"
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να πιέσει τους μεγαλο-οφειλέτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες. Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι αυστηρότατες στους μεγαλο-οφειλέτες, προκειμένου να μην υπάρξει ανάγκη λήψης μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. "Δεν εκλέγεται ένας πρόεδρος για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες", είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Εξαπέλυσε παράλληλα τα πυρά του εναντίον του ΑΚΕΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι του παρέδωσαν μνημόνιο, του παρέδωσαν την τρόικα, την οποία εκάλεσαν οι ίδιοι στην Κύπρο την εσχάτη.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αφού, όπως είπε, από τη στιγμή που το πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κοινωνική επανάσταση.

Απέρριψε κατηγορηματικά τις εναντίον του επικρίσεις, ότι δε διαπραγματεύεται, αλλά ακολουθεί πιστά τις προσταγές της τρόικας, αναφέροντας ότι «εάν αυτοί που με κατηγορούν, γνώριζαν τι διημείφθη κατά την τελευταία συνάντηση μου με την τρόικα, δεν θα τα έλεγαν αυτά».

Αναφορικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται σε σχέση με τις μαζικές εκποιήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι, με το δίκτυ προστασίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μόνο κακόπιστοι μπορεί να τρομοκρατούν τους πολίτες λαϊκίζοντας . «Θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία», τόνισε. Αναφέρθηκε δε σε "παντελώς απαράδεκτες ή και αδικαιολόγητες" απαιτήσεις της τρόικας, ιδιαίτερα για το νομοσχέδιο που αφορά στις εκποιήσεις, τις οποίες ανέτρεψε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του, αφού διαπιστώνεται μεγάλο χάσμα, στα μεγάλα θέματα, λόγω της αδιαλλαξίας της τ/κ πλευράς. Όπως είπε, χαριτολογωντας, «χρειάζεται πολλή υπομονή για να ανέχεσαι τον Έρογλου». Επιπλέον, ο Πρόεδρος «παίρνει» το μπαλάκι από τον Έρογλου και το «ρίχνει» στην Τουρκία, λέγοντας ότι οι θέσεις του τ/κ ηγέτη δεν δίδουν ελπίδα για λύση. Καλεί παράλληλα την Άγκυρα να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει, ως η υπεύθυνη για την κατάσταση χώρα, ώστε να καμφθούν οι όποιες απαράδεκτες θέσεις του κ. Έρογλου.

Κλήθηκε να σχολιάσει και τη γνωστή φωτογραφία που τον «θέλει» συνήγορο υπεράσπισης κατηγορούμενων για το πραξικόπημα. Όπως είπε, «αν ένας δικηγόρος υπερασπίζεται τον οποιονδήποτε, σημαίνει ότι υπερασπίζεται τις δικές του θέσεις;». Απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας ότι «αν έχουν κάτι να πουν για εμπλοκή μου στο πραξικόπημα, ας το πουν».

Περεταίρω, απάντησε στα όσα του καταλογίζει ο τουρκικός τύπος σε σχέση με τη συμπεριφορά του απέναντι στον τ/κ ηγέτη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χαριτολογώντας ότι «δεν πετάω γυαλιά αλλά τασάκια» (γέλια).

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη




OIKONOMIA

Παρά τις συνεχείς και συχνές διαβεβαιώσεις ότι το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται εντός τροχιάς, ότι η Κύπρος εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών και ότι το μνημόνιο κατευθύνεται επιτυχώς προς το στόχο, ωστόσο εκείνο που φαίνεται είναι ότι, όχι μόνο η ανεργία διατηρείται σε πολύ ψηλά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Εκείνο που φαίνεται είναι ότι το σύστημα ρίχνει ταχύτητες ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Αυτός είναι ο στόχος;

Όχι, βεβαίως και τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Να υπενθυμίσω ότι όταν αναλάμβανα τη διακυβέρνηση του τόπου, η χώρα ήτο εις τα πρόθυρα χρεοκοπίας. Δεν εδημιουργήθηκαν οι κακές οικονομικές συνθήκες το δεκαπενθήμερο, από 1η μέχρι 15 Μαρτίου όταν ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις του Eurogroup. Έπρεπε, πρώτον, να αντιμετωπίσω μια κατάσταση, και μεταξύ των δύο κακών επέλεξα το μη χείρον, με την ελπίδα και την προοπτική το συντομότερο δυνατόν να αποκαθιστούσαμε την αξιοπιστία του κράτους, που είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να επιτύχεις επάνοδο επενδυτών και δημιουργία συνθηκών για να δημιουργηθούν νέες θέσεις.

Νομίζω ότι το έχουμε επιτύχει, μέσα από τις αξιολογήσεις της τρόικας. Δε θα ασχοληθώ με τα θετικά σχόλια ή τις επαινετικές αναφορές των δανειστών μας, αλλά στο γεγονός ότι ένα χρόνο ενωρίτερα από ότι επροβλέπετο έχουμε κατορθώσει να βγούμε στις αγορές, κάτι που δίδει και το στίγμα, συν τις αναβαθμίσεις από οίκους που μας υποβάθμιζαν για 30 τόσους μήνες.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και η διασφάλιση της αξιοπιστίας του. Νομίζω ότι είμαστε στην πορεία να το επιτύχουμε και τούτο. Αυτά τα δύο είναι τα σημαντικότερα για να ενθαρρυνθούν επενδυτές, να επανέλθουν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες ρευστότητας, έτσι ώστε να αρχίσουν έργα , ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας . Δε γίνονται αυτά από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι μόλις έχουν συμπληρωθεί 16 μήνες διακυβέρνησης και έχω την εντύπωση ότι τα βήματα που έχουμε κάμει είναι πέρα από τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις του οπουδήποτε και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα κανένας δεν μπορεί να διερωτάται «μα τι έχουμε επιτύχει;». Ακούω τα σχόλια και την κριτική, η οποία είναι καλοδεχούμενη, όμως έχουμε επιτύχει άλματα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που θα διασφαλίσουν είτε τη λεγόμενη επανεκκίνηση είτε την δημιουργία συνθηκών για ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Τελικά τι γίνεται με τους μεγαλο-οφειλέτες; Είναι σε θέση η πολιτεία σε συνεργασία με τον αναδιαρθρωμένο πλέον τραπεζικό τομέα να πιέσει την κατάσταση; Διότι, λογικά, αν καλύψουν οι μεγαλο-οφειλέτες ένα μεγάλο μέρος των οφειλών τους, το πρόβλημα των εκποιήσεων θα μακρύνει και μάλλον θα μετατοπιστεί χρονικά μέχρι να βρει ο κόσμος τα ποδιά του.

Όχι μόνο δε διαφωνώ μαζί σας, αντίθετα θα υπερθεματίσω στο ότι σε αυτό που θα ελεγχθούν οι τράπεζες είναι εάν υλοποιούν τον κώδικα που έχει εκδώσει η Κεντρική Τράπεζα και θα είναι ένα εκ των προαπαιτούμενων. Ένα δεύτερο στοιχείο που με βρίσκει απόλυτα ταυτισμένο με τη διαπίστωση σας, ότι θα πρέπει οι μεγαλοοφειλέτες που είναι σε θέση να το πράξουν αλλά αμελούν, θα πρέπει είτε να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους, είτε να τα αποπληρώσουν, προκειμένου να δοθεί χρόνος στους ευάλωτους, στους μικροοφειλέτες να παραμείνουν εκτός των μέτρων της τράπεζας. Εξάλλου εις αυτό αποσκοπούσε και μια σειρά μέτρων-αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, που εξήγγειλα.

Είναι αποφάσεις που θέλω να το τονίσω ότι θα υλοποιηθούν. Είναι κάτι για το οποίο είχαμε δεσμευτεί και το υλοποιούμε βήμα με βήμα. Θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, θα δημιουργήσουμε συνθήκες που να επιτρέπουν αναδιάρθρωση δανείων κατά τρόπο που οι ευάλωτες ομάδες να τύχουν της ανοχής των τραπεζών. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες να είναι αυστηρότατες όσο αφορά στους μεγαλο-οφειλέτες, που μιλούμε για μερικά δισεκατομμύρια και τα οποία, οπωσδήποτε, αν αναδιαρθρωθούν ή αποπληρωθούν, τότε δεν θα υπάρξει η ανάγκη λήψης μέτρων για όσους θεωρούνται ευάλωτοι, είτε μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που θέλουν την προστασία.

Το κυπριακό οικονομικό οικοδόμημα, είχε τις βάσεις του στις ενέργειες και δράσεις των εν λόγω μεγαλοοφειλετών. Είναι έτοιμη η πολιτεία να τα βάλει με τους συγκεκριμένους μεγαλοοφειλέτες ή με το σύστημα τελοσπάντων;

Η πολιτεία είναι και αποφασισμένη και έτοιμη να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που την αφορούν προκειμένου να επιτύχουμε, διότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ μεγαλο-επιχειρηματιών και των υπολοίπων. Δεν εκλέγεται ένας πρόεδρος για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ζούμε σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς και συνεπώς έχουμε ανάγκη και τις επενδύσεις των μεγάλων και τη δραστηριότητα των μεγάλων και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες γενικότερα. Αλλά δεν είναι και δυνατόν να γίνει ανεκτό αυτό που γινόταν στο παρελθόν, που χωρίς έλεγχο κάποιοι έχουν τέτοιους υπερδανεισμούς, που όχι μόνο δεν εδικαιολογούντο, αλλά και σήμερα οι τράπεζες επιβάλλεται να πάρουν εκείνα τα μέτρα ούτως ώστε να διορθώσουν τις στρεβλώσεις και την κακή διοίκηση που οδήγησε στα σημερινά δεδομένα.

Συνεπώς, δεν υπάρχει και δε θα πρέπει να υπάρχει από κανέναν η αμφιβολία ότι η κυβέρνηση, εκεί που πρέπει να πάρει μέτρα εναντίον των μεγαλο-οφειλετών, θα το πράξει ή θα καθοδηγήσει αποφασιστικά τις τράπεζες ώστε να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα εξυπηρετήσουν το ευρύτερο εθνικό καλό, όσο αφορά στην οικονομία

Στην έκθεση του το ΔΝΤ αναφέρει ότι υπάρχει περιθώριο περεταίρω μείωσης των μισθών στο δημόσιο. Υπάρχει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Δεν είναι ανοικτό. Αυτή είναι η πάγια θέση κάποιων εκ των δανειστών μας, αλλά νομίζω ότι από μόνα τους τα σχόλια των ιδίων των δανειστών, αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν εφαρμόζεις το πρόγραμμα με μεγαλύτερη μάλιστα επιτυχία από ότι εκείνοι υπολόγιζαν, δε βλέπω γιατί θα πρέπει σε οποιοδήποτε χρονικό ορίζοντα να σου επιβάλουν να πάρεις μέτρα, τα οποία το μόνο που θα επιτύχουν είναι να προκαλέσουν κοινωνική επανάσταση και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το προκαλέσουμε. Αν είναι κάτι που χαίρομαι και το έχω πει και στην τρόικα, είναι ότι έχουμε ένα ώριμο λαό ο οποίος μέσα από τις θυσίες του αλλά και την ανοχή του, επιτρέπει την υλοποίηση του προγράμματος ώστε το συντομότερο να αποδεσμευτούμε από τα δεσμά της τρόικας.

Δεν θα δεχτώ οτιδήποτε, που προέρχεται από την τρόικα, το οποίο θα έρχεται σε αντίθεση με τα θετικά σχόλια τα οποία ήδη κάμνουν, ή που θα έλθει σε αντίθεση με την πρόοδο που παρατηρείται όσον αφορά την υλοποίηση των μνημονιακών μας υποχρεώσεων ,για να προκαλέσει μια αναταραχή αχρείαστη, η οποία δεν θα προσφέρει οτιδήποτε αφού μέχρι στιγμής παρουσιάζουμε μια άριστη συμπεριφορά και πιο άριστα ακόμα αποτελέσματα.

Σας κατηγορούν όμως ότι παίζετε το παιχνίδι της τρόικας, δε διαπραγματεύεστε και ουσιαστικά ό,τι πει η τρόικα, αυτό γίνεται. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Εάν εγνώριζαν τι διημείφθη κατά την τελευταία συνάντηση μου με την τρόικα, τότε θα διαπίστωναν εάν ή όχι διαπραγματευόμουν, εάν ή όχι εξάντλησα όλα τα επιχειρήματα για να αποτρέψουμε κάποιες απαιτήσεις που επροβάλοντο και που κατά την άποψη μου ήταν παντελώς απαράδεκτες ή και αδικαιολόγητες. Ιδιαίτερα για το νομοσχέδιο που αφορά στις εκποιήσεις.

Μπορείτε να μας πείτε τι διημείφθη κατά την τελευταία διαπραγμάτευση;

Όχι, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος. Αυτό το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν είμαι εξ εκείνων που τους διακρίνει η αναλγησία εις τα όσα υφίσταται ένας λαός ο οποίος βρέθηκε μπροστά στην οικονομική χρεοκοπία. Αυτό που ζητώ είναι κατανόηση από όλους και ιδιαίτερα από όσους με κρίνουν, αναλογιζόμενοι το 16μηνο, τι παρέλαβα και ποιες είναι οι σημερινές συνθήκες. Το να αγνοούν ή να θέλουν να αγνοούν το ποίες ήταν οι συνθήκες όταν αναλάμβανα τη διακυβέρνηση του τόπου, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι το καλύτερο στοιχείο για να δώσει το στίγμα της αντικειμενικότητας σε όσους κρίνουν. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν με ενοχλεί η κριτική. Πάντοτε η κριτική διορθώνει και λάθη. Και πρέπει να είσαι έτοιμος στην πορεία σου να παραδεχτείς ότι διαπράττεις και λάθη.

Αναφέρεστε στην κριτική από τα κόμματα. Ο κόσμος όμως δεν είδε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στη ζωή του. Ούτε η ανεργία μειώθηκε, ούτε αυξηθήκαν οι μισθοί.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε και νομίζω ότι από τη μια μέρα στην άλλη, θα ανατραπούν δεδομένα. Πέστε ότι αναλαμβάνετε διαχειριστής μιας υπό χρεοκοπία εταιρείας. Είναι δυνατόν, τη επομένη της ανάληψης της διαχείρισης να αναμένουν κάποιοι ότι θα τη μετατρέψετε σε κερδοφόρα και ότι αντί απολύσεις θα αρχίσουν προσλήψεις; Έχουμε σταθεροποιήσει την ανεργία με ελαφρά πτωτική τάση. Είναι εκεί ένα πρόβλημα, το οποίο αναγνωρίζουμε. Έχουμε σωρεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες υποφέρουν είτε από έλλειψη ρευστότητας είτε γιατί η κρίση έπληξε καίρια τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο, δώσαμε κίνητρα, προσπαθώντας να προσελκύσουμε επενδύσεις. Δε νομίζω, όλη αυτή την περίοδο να επαρέλειψα να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να προσελκύσω επενδύσεις. Είπα όμως πότε θα το επιτύχουμε, πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα. Τα δημόσια οικονομικά κάπου τα έχουμε κουμαντάρει. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι ο ιδιωτικός τομέας. Είναι η ανέχεια, η φτώχεια που εκατεγράφη και η σημαντική ανεργία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Είναι προβλήματα που τα βλέπουμε και που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, Χρειαζόμαστε όμως πίστωση χρόνου.

Βέβαια εδώ τίθεται και το, ρητορικό ίσως, ερώτημα, μέχρι πότε θα καταφέρνετε να κερδίζετε χρόνο με υποσχέσεις για το ευοίωνο μέλλον.

Δεν αοριστολογούμε. Συγκεκριμενοποιούμε δράσεις για να επιτύχουμε επίσπευση. Σε μια μέρα δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα. Το θέμα είναι, μείναμε αδρανείς; Έχουμε αποκαταστήσει στο μέγιστο βαθμό την αξιοπιστία ενός κράτους που ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Έχουμε επιτύχει την ανάκτηση σιγά-σιγά της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα; Έχουμε στηρίξει τον συνεργατισμό; Έχουμε δώσει τα κίνητρα για να προσελκύσουμε επενδύσεις;

Κύριε πρόεδρε, λύνετε μια εξίσωση γραμμένη από τους δανειστές, με σίγουρο αποτέλεσμα την ανάκαμψη της οικονομίας ή είμαστε μάρτυρες μιας εν εξελίξει πειραματικής εξίσωσης και κινούμαστε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα;

Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις δεν δείχνουν ότι κινούμαστε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Τα μέτρα που έχουμε λάβει και ο τρόπος άσκησης της διακυβέρνησης, μόνο σταθερότητα έχουν επιφέρει. Βεβαίως δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα. Πρέπει να είμαστε πάντοτε ειλικρινείς, διότι αν θεωρήσουμε ότι ελύθησαν τα προβλήματα, θα προκαλέσουμε περισσότερα. Αντίθετα, επιβάλλεται η επικέντρωση της προσοχής μας αυτή την ώρα που αρχίζουν σταθεροποιούνται και να λύνονται τα δημοσιονομικά, που αρχίζουν να σταθεροποιούνται και να λύνονται τα χρηματοπιστωτικά. Είναι η ακριβώς η στροφή και η μεγάλη επανάσταση που θέλω να πιστεύω ότι γίνεται και στην κοινωνική πολιτική, με ένα πλέον κοινωνικό πραγματικά κράτος και όχι ένα κράτος που εξαγγέλλει πολιτικές διά τους έχοντας και μη έχοντας, αλλά εις τους έχοντας ανάγκη πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας.

Νομίζω ότι κατά τους επόμενους μήνεςθα φανεί ότι θα αρχίσει να δημιουργείται και η προοπτική για το μεγάλο θέμα που αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Την ανεργία, την επανεκκίνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κλπ.

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο κόσμος βρίσκεται σε μια κατάσταση τρόμου και δεν έχει άλλη επιλογή από του να στηριχτεί πλέον πάνω στον ίδιο προσωπικά τον Νίκο Αναστασιάδη και στις διαβεβαιώσεις του σε σχέση με την πρώτη κατοικία. Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα μείνει φτωχός άστεγος, ούτε σε βάθος χρόνου, κανένας πολίτης, ο οποίος πραγματικά αδυνατεί ν΄ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις εξαιτίας της κρίσης;

Με τα μέτρα που έχω εξαγγείλει πρόσφατα, έχω την εντύπωση ότι μόνο κακόπιστοι μπορεί να τρομοκρατούν λαϊκίζοντας μια μερίδα του λαού, που είτε θα είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, είτε για τους υπόλοιπους που θα μπορούν να μετατρέπουν τα δάνεια τους σε βιώσιμα. Θα γίνουν διαβήματα και προς τις τράπεζες ώστε να αποφευχθεί η παρενόχληση.

Υπάρχει ένα τέτοιο δίκτυ προστασίας που δε δικαιολογεί κανέναν να λέει ότι θα γίνουν μαζικές εκποιήσεις. Θα πρέπει να είναι παντελώς άσοφη μια τράπεζα, να αρχίσει τις μαζικές εκποιήσεις ακινήτων, την ώρα που δεν υπάρχουν αγοραστές ή την ώρα που η πληθώρα της προσφοράς θα οδηγήσει στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Δημιουργώντας πλήγμα στην αγορά ακινήτων…

Και στην αγορά, βεβαίως, και στις ίδιες τις τράπεζες ως επιχειρήσεις, αφού θα ανακτούν το ελάχιστο από τα οφειλόμενα. Οπωσδήποτε θα πρέπει και οι τράπεζες να προβληματιστούν σοβαρά και ιδιαίτερα με το κώδικα δεοντολογίας που έχει εκδόσει η Κεντρική Τράπεζα και με τον διαμεσολαβητή και με τον σύμβουλο φερεγγυότητας, αλλά και με τη δική μας παρέμβαση, έχω την εντύπωση θα αναχαιτίζουν και δε θα επιτρέπουν ανεξέλεγκτες (ενέργειες),

Τι σημαίνει «καταλήξαμε σε επικαιροποίηση του μνημονίου που αφορά το πρόγραμμα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά, την καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας»; Πώς ακριβώς έχετε παρέμβει;

Όταν διαπίστωσα ότι κάποια εκ των δικαιωμάτων των οφειλετών δεν κατοχυρωνόταν με το σχετικό νομοσχέδιο, ζήτησα και είχα συνάντηση και πετύχαμε σημαντικές διαφοροποιήσεις από τις απαιτήσεις της τρόικας.

Άρα έγινε διαπραγμάτευση..

Βέβαια και έγινε. Εκεί και όπου μπορούμε δε νομίζω να υπάρχει κανένας που θέλει να γίνεται δυσάρεστος.

Τι θα γίνει αν η πλειοψηφία της Βουλής καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις; Και μάλιστα ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σας κατηγορεί ότι θέτετε τα κόμματα και τη Βουλή ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων με φόντο την επόμενη δόση.

Καλό είναι το ΑΚΕΛ να κάμει μια ελάχιστη αυτοκριτική. Εγώ εδημιούργησα αυτή την κατάσταση; Επί δικών μου ημερών συμπεριελήφθη στο μνημόνιο του 2012 ότι θα ακολουθούσε αυτή η νομοθεσία; Εγώ έφερα σε 15 ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας την καταστροφή εις τον τόπο; Ή εκκλήθηκα να αντιμετωπίσω την καταστροφική συμπεριφορά κατά την προηγούμενη πενταετία. Ξέρετε, μέχρι σήμερα δεν κάμνω αναφορά και δεν είμαι εξ εκείνων που οσάκις μου αποδοθούν ευθύνες προσπαθώ να τις αποδώσω στο παρελθόν. Αλλά ο κόσμος δε νομίζω να είναι τόσο χαμηλού νοητικού επιπέδου που να μην γνωρίζει τι συνέβηκε σε μια πενταετία. Και δεν είναι στη δική μου πενταετία. Μου παρέδωσαν χρεοκοπημένο κράτος. Μου παρέδωσαν μνημόνιο. Μου παρέδωσαν την τρόικα την οποία εκάλεσαν οι ίδιοι στην Κύπρο την εσχάτη και απέφυγαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Συνεπώς, εκείνο που θα ήθελα να συμβουλεύσω είναι να υπάρχει μια νηφαλιότητα. Δεν μπορούν να λένε ότι θα ξεπουλήσει η κυβέρνηση ή να αναφέρονται σε μέτρα τα οποία είχαν προαποφασιστεί επί των ημερών τους και να θεωρούν ότι με το να τα αποδίδουν στη σημερινή κυβέρνηση, απαλλάσσονται των ευθυνών τους.

Βέβαια, η φούσκα και το κυπριακό οικονομικό κραχ δεν ήταν αποτέλεσμα της διαχείρισης μιας μόνο διακυβέρνησης, μιας μόνο πενταετίας, αλλά ήταν ένα διαχρονικό απόστημα που έσπασε την προηγούμενη πενταετία.

Το κυπριακό οικονομικό κραχ οφείλεται βεβαίως, από τη μια σε αλόγιστες ενέργειες των τραπεζών αλλά και σε μια δειλία και ανυπαρξία πολιτικής ή τόλμης να ληφθούν τα μέτρα, τα οποία έπρεπε, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ως αντιπολίτευση είχαμε κατ΄ επανάληψη καλέσει την κυβέρνηση να μοιραστούμε το πολιτικό κόστος, παίρνοντας έγκαιρα μέτρα προς αποφυγή των όσων ελέγαμε ότι θα ακολουθήσουν. Τονίζαμε μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν είναι μακριά. Πότε μας εισάκουσαν; Ήμασταν έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση αντί να αντιπολιτευτούμε. Εκεί είναι που κρίνεις την υπευθυνότητα της αντιπολίτευσης. Όχι στο λαϊκισμό αλλά στο πώς μπορεί, συνεργαζόμενη με την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις ή να πάρει δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να αποτρέψει χειρότερες συνθήκες για ένα λαό, ο οποίος στο κάτω-κάτω δεν φέρει την ευθύνη εάν κάποιοι δεν τολμούν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες ως διαχειριστές των προβλημάτων του τόπου.

Διαχρονικά συντηρούσατε την εικόνα του σκληροτράχηλου και δυναμικού πολιτικού και ο κόσμος σας ψήφισε ακριβώς για αυτή σας τη δυναμικότητα. Στη συνέχει, όμως, μας είπατε για πιστόλια και για κροτάφους. Ίσως αυτό να έπληξε την εικόνα σας;

Εγώ θα παρακαλούσα τον οποιοδήποτε να που πει τι θα έπρεπε να πράξω όταν βρέθηκαν προ ειλημμένων αποφάσεων, όταν είχα να αντιμετωπίσω μεταξύ δύο κακών: ή να ληφθούν σκληρά μέτρα, όπως και έγινε ύστερα από σκληρότατη διαπραγμάτευση ή να αφήσω το κράτος να χρεοκοπήσει, διότι αυτό θα έδειχνε, τάχα, τη δυναμική μου. Δυναμική είναι να έχεις τη δύναμη να παίρνεις αποφάσεις που θα ωφελήσουν το λαό σου και τη χώρα σου παρά πρόσκαιρα να κερδίσεις εντυπώσεις εις βάρος του λαού. Το είπα και θα το επαναλάβω: Προτιμώ να μην είμαι αρεστός αλλά ωφέλιμος. Χρειάζεται και δυναμική και τόλμη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά στο κυπριακό; Βρίσκεται σε αδιέξοδο το εθνικό ζήτημα;

Εάν κρίνω τους τελευταίους μήνες, θα πω ότι υπάρχουν δύο θετικά. Το πρώτο ήταν το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, που όχι απλά θέτει τις παραμέτρους που πρέπει να κινηθούμε για επίλυση του κυπριακού και τις δεσμεύεις που έχουν αναλάβει οι δύο πλευρές, αλλά για πρώτη φορά αναβαθμίζει ή αναγνωρίζει ότι η Κύπρος ως μέλος των ΗΕ και της ΕΕ, θα πρέπει να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η λύση να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να κατοχυρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ την ίδια ώρα διασφαλίζεται η μια και μόνη διεθνής προσωπικότητα, η μια και μόνη κυριαρχία και η μια και μόνη υπηκοότητα. Ούτε οι τ/κ δεν ήγειραν ποτέ τα όσα ακούονται από ε/κ πολιτικούς. Αυτή η στάση θα πρέπει να τους προβληματίσει και κάποιους άλλους να τους ανησυχήσει.

Το δεύτερο θετικό, με όλα τα αρνητικά που θα αναλύσω είναι ότι επιτέλους για πρώτη φορά κατατίθενται ολοκληρωμένες προτάσεις και από τις δύο πλευρές. Το αρνητικό είναι ότι δυστυχώς διαπιστώνεται η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, η σταθερότητα σε θέσεις οι οποίες δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσης. Διαπιστώνεται ένα μεγάλο χάσμα, στα μεγάλα θέματα που αφορούν στο εδαφικό, περιουσιακό, ιθαγένεια , εποίκους, θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Αυτό που θεωρείται ως αδιέξοδο, δεν είναι μόνο η αρνητικότητα των προτάσεων, που στο κάτω –κάτω θα γίνει διαπραγμάτευση, αλλά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν σε μια μεθοδολογία, η οποία θα βοηθήσει στο να διαφανεί πού και σε ποια σημεία συμφωνούμε και πού διαφωνούμε ώστε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις διαφωνίες και ιδιαίτερα των μεγάλων θεμάτων. Δεν δέχομαι να μου λέει ο κ. Έρογλου και η τ/κ πλευρά ότι θα πρέπει να ζητήσουμε τα «μη λελυμένα» και να αναφέρονται ως «λυμένα» θέματα οι συγκλίσεις που καταγράφονται στο έγγραφο -για εμάς αναφορά- Ντάουνερ. Εν συνεχεία, όταν τους αποδείξαμε ότι σε 29 σημεία, μη συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων τους για οικονομία-ΕΕ-κυπριακό, απέχουν πόρρω από το έγγραφο Ντάουνερ, πολύ περισσότερο από το κοινο ανακοινωθέν, επικαλούμενοι προτάσεις που υπέβαλαν οι Χριστόφιας-Ταλάτ, που εκείνες οι προτάσεις ή οι όποιες συνθήκες καταγράφονται εις το έγγραφο Ντάουνερ. Υπάρχει μια τέτοια ασυνέπεια (στην τ/κ πλευρά), που οπωσδήποτε και την αξιοπιστία τους πλήττει, αλλά και τα όσα επιχείρησαν αρχικά να κερδίσουν ως εικόνες, ότι τάχα εκείνοι είναι έτοιμοι να αρχίσουν τις συνομιλίες από κει που έμειναν, δεν το κατορθώνουν μέσα από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει. Μάρτυρες βεβαίως είναι τα Ηνωμένα Έθνη.

Πέφτει στο κενό η κατηγορία εναντίον της ε/κ πλευράς, ότι «απορρίπτει προηγούμενες συγκλίσεις»;

Ναι, διότι ο πρώτος που απορρίπτει εκείνες τις συγκλίσεις είναι ο ίδιος ο Έρογλου και όχι η ε/κ πλευρά.

Πώς προχωράμε; Υπάρχει σχέδιο Β;

Αυτό που προέχει είναι να βρούμε τον τρόπο, τη μεθοδολογία της τρίτης φάσης του διαλόγου και στόχος θα πρέπει να είναι η επιτυχία του σχεδίου Άλφα. Δηλαδή, η λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των όσων έχουμε κατά καιρούς συμφωνήσει, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος.

Πιστεύετε, πραγματικά ότι με ηγέτη της τ/κ πλευράς τον Ντερβίς Έρογλου υπάρχει πιθανότητα επίλυσης του κυπριακού;

Δε θα ήθελα να αναφερθώ προσωπικά στον κ. Έρογλου. Θα πρέπει όμως να πω ότι οι θέσεις του, όπως εκφράζονται δημόσια, αλλά και όπως καταγράφονται μέσα από τις προτάσεις, δε δίδουν την ελπίδα ότι με ανάλογες ανυποχώρητες αντιλήψεις θα επιτύχεις αυτό που θα ήθελες να επιτύχεις. Όμως, ας ελπίσουμε ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, μπορεί η χώρα που έχει την ευθύνη και τα κατοχικά στρατεύματα, να διαδραματίσει το ρόλο που χρωστά στη εξεύρεση λύσης, έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες απαράδεκτες θέσεις του κ. Έρογλου προκειμένου να φθάσουμε σε λύση. Και εδώ είναι οι τεράστιες ευθύνες και θέλω να το υπογραμμίσω, της Τουρκίας.

Νοιώθετε δυνατός με το ΑΚΕΛ δίπλα σας στο κεφάλαιο κυπριακό; Αν και το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι δεν στηρίζει το Νίκο Αναστασιάδη αλλά τη διαδικασία.

Δεν με ενοχλεί και μακάρι όλες οι πολιτικές δυνάμεις κάποια στιγμή να βρούμε τη δύναμη να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που μπορεί να επιδιώξουμε και να πετύχουμε και τι είναι το άλλο, το οποίο μπορεί να τάζουμε ως στόχο αλλά στο τέλος αντί να το επιτυγχάνουμε να βρισκόματε μπροστά σε εφιάλτες, οι οποίοι θα θέτουν σε κίνδυνο τον κυπριακό ελληνισμό, εάν παραμείνει η κατάσταση ως έχει.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πλαίσιο των επαφών σας με τον Πρωθυπουργό Σαμαρά και τον ΥΠΕΞ Βενιζέλο στην Αθήνα, καταλήξατε όπως Αθήνα και Λευκωσία θα αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, και άλλων περιφερειακών δυνάμεων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ποιες θα είναι αυτές οι δράσεις;

Είναι πρωτοβουλίες που αφορούν κοινές δράσεις, ξεκινώντας από τις επαφές που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ Γιούγκερ στις 4 Αυγούστου. Είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις αρχές του Σεπτέμβρη όπου θα έχουν τη δυνατότητα τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο ΥΠΕΞ να συναντηθούν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ και ενδεχόμενα με άλλους των συμμάχων χωρών προκειμένου να προβάλουν την παρούσα κατάσταση αλλά και το τί αναμένουν από τον καθένα ώστε να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, με την ελπίδα ότι μπορεί να οδηγηθούμε κάποια στιγμή στην επιθυμητή λύση. Έχουμε συμφωνήσει ότι η Ευρωπαϊκή παρουσία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει να εμμείνουμε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη. Οι κοινές δράσεις και η αξιοποίηση της αναβαθμισμένης γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και πρέπει να αξιοποιηθεί ενώ η συνέχιση της μεταξύ μας συνεννόησης και συνεργασίας είναι το ασφαλέστερο που μπορεί να οδηγήσει τις κοινές δράσεις σε αποτελέσματα.
.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η λεγόμενη επαναχάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Πώς διαμορφώνεται η νέα εξωτερική πολιτική; Τι ουσιαστικά αλλάζει και ποιος είναι ο νέος σχεδιασμός;

Θέλαμε να δώσουμε ένα καθαρό στίγμα των προσανατολισμών της χώρας, όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική. Πρώτον, είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος, θα πρέπει να συμμετέχουμε εις όλους τους πυλώνες, θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργότερα στη διαμόρφωση πολιτικών και βεβαίως των πολιτικών Άμυνας. Για αυτό και η ξεκάθαρη θέση μας για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Την ίδια ώρα, διαπιστώνουμε ότι με άλυτο το κυπριακό ζήτημα, αυτό που χρειάζεται πρόσθετα είναι η δημιουργία και η εμβάθυνση σχέσεων με δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και που θέλουν να εμπλακούν.

Μιλάτε για τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Όχι μόνο. Μιλώ για τις αναβαθμισμένες στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Οι επιλογές μας, όμως, για στρατηγική συνεργασία με τις δύο χώρες και όχι μόνο, δεν θα γίνει ποτέ σε βάρος παραδοσιακών σχέσεων. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν αναβαθμίζονται εις βάρος των σχέσεων μας με τα Αραβικά κρήτη με τα οποία διατηρούσαμε διαχρονικά άριστες σχέσεις. Οι επισκέψεις μου είχαν διττών χαρακτήρα. Την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Την ίδια ώρα, η αναβάθμιση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ, δεν θα γίνει ποτέ εις βάρος των σχέσεων μας με τη Ρωσία ή τη Γαλλία ή των υπολοίπων μελών του ΣΑ.

Δεν αποτελεί πρόκληση να βρεθεί ισορροπία στον τρόπο που θα πολιτεύεται η Κύπρος;

Δεν νομίζω να είναι προκλητικό το να θέλεις να προστατεύσεις τη χώρα σου ή τα συμφέροντα της χώρας σου, όταν αναγνωρίζεις ότι οι πολιτικές και των άλλων κρατών ή των φίλων κρατών, χαράζονται με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία, τη σύμπτωση συμφερόντων των μεγάλων χωρών, με στόχο να εξυπηρετήσουμε τα δικά μας, ελάχιστα μπροστά στα δικά τους, εθνικά συμφέροντα.

Προβήκατε σε ενημέρωση των αρχηγών διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ετήσιας σύσκεψης με τους πρέσβεις και σύμφωνα με ανακοίνωση, τους δώσατε οδηγίες. Ποιες οδηγίες τους δώσατε;

Το πρώτο είναι η σωστή προβολή του τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό. Το δεύτερο είναι, ανάλογα με τις χώρες που είναι διαπιστευμένοι, να προωθήσουν θέματα που αφορούν την οικονομία και γενικότερα να έχουν μια πολυδιάστατη παρουσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΙΝΗ, η Βρετανία θέτει εμπόδια στη στην αίτηση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην ίδια γραμμή κινούνται και Τούρκοι, καθώς και οι Ρώσοι. Εσείς τι προτίθεστε να κάμετε;

Εγώ δεν έχω αντιληφθεί ότι η Ρωσία προβάλλει κάποια αντίσταση. Εκείνο που συμβουλεύουν κάποιες των χωρών, είναι ότι ενόψει του πιθανότερου σεναρίου η Τουρκία να φέρει ένσταση, να προετοιμαστεί καλά το έδαφος προτού υποβληθεί η αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό. Και προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΕΞ ενεργεί κατά τρόπο δημιουργικό ώστε όταν υποβληθεί η αίτηση να είναι και επιτυχής η κατάληξη.

Μπορεί να γίνει και πριν τη λύση του κυπριακού;

Βεβαίως. Δεν συνδέεται η ένταξη μας στο Συνεταιρισμό με τη λύση του κυπριακού.

Συνδέεται όμως με το βέτο που ενδεχομένως να θέσει η Τουρκία ή η Αγγλία.

Έχετε δίκαιο, όμως, εξίσου συνδέεται και με την λειτουργική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ που σήμερα, σαν αποτέλεσμα του κυπριακού προβλήματος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα.

Ποια είναι η στάση της ΚΔ σε σχέση με τις εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας, δεδομένων και των κυπριακών συμφερόντων όπως διαμορφώνονται; Είναι ξεκάθαρη η θέση της Κύπρου;

Βεβαίως. Η θέση αρχής ότι θα πρέπει να εξευρεθεί ειρηνική λύση στη βάση της ύπαρξης δύο κρατών, όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά θέλω να πω ότι επιτείνεται η πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει το αιματοκύλισμα είναι ο ειρηνικός διάλογος. Αυτή είναι θέση αρχής, που κατανοεί τις θέσεις των Παλαιστινίων για την ανάγκη ύπαρξης του δικού τους κράτους. Την ίδια ώρα πρέπει επιτέλους να γίνει δεκτό από μία ομάδα των Παλαιστινίων, η ύπαρξη του Ισραήλ. Υπάρχει μεγάλη μερίδα που αναγνωρίζει την ανάγκη και θέλει να εξευρεθεί λύση στη βάση δύο κρατών, αλλά υπάρχει δυστυχώς και μια μερίδα εξτρεμιστών που δεν θέλει να ακούσει για την ύπαρξη του Ισραήλ. Με αυτές τις συνθήκες, πώς είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση; Δεν αποδίδω ευθύνη στην ηγεσία του παλαιστινιακού λαού, αλλά εις μια μερίδα η οποία δυστυχώς δεν αποδέχεται να υπάρχει κράτος του Ισραήλ.

Κύριε πρόεδρε, μεγάλη μερίδα της κυπριακής κοινής γνώμης διαμαρτύρεται και δηλώνει ενοχλημένη για τις συχνές παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου σε θέματα οικονομίας. Μάλιστα, κάποιες από τις φωνές λένε ότι τοποθετείται πιο συχνά από ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης ή ο Υπουργός των Οικονομικών σας. Σίγουρα πρόκειται για μια ερώτηση που θα έπρεπε να απευθύνεται στον ίδιο Αρχιεπίσκοπο. Παρόλα αυτά, εσείς ως ο εκπρόσωπος της Πολιτείας δεν θα έπρεπε να είχατε καθορίσει τους ρόλους;

Όχι, τους ρόλους τους καθορίζει το Σύνταγμα. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας έχει μια περίοπτο θέση στα διαδραματιζόμενα και δε νομίζω να μου επιτρέπεται εμένα να καθορίσω τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινείται ένας ιεράρχης που δεν παραλείπει τα θρησκευτικά του καθήκοντα, αλλά την ίδια ώρα φροντίζει ώστε μέσα από οικονομικές δραστηριότητες να διασφαλίζει αυτά που η Εκκλησία έχει να προσφέρει.

Στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών. Θα συνεχίσει ο κρατικός αερομεταφορέας να πετά;

Προσπαθούμε να το επιτύχουμε, αλλά θα πρέπει να σας πω ότι οι ΚΑ βρίσκονται υπό έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία εξίσου. Ότι δηλαδή επιδότησε τις ΚΑ, κάτι που απαγορεύεται.

Κατά διαστήματα κυκλοφορεί η συγκεκριμένη φωτογραφία που σας παρουσιάζει στο βάθος, με τη λεζάντα να αναφέρει ότι ήσασταν ο συνήγορος υπεράσπισης κατηγορούμενων για το πραξικόπημα. Δεν είναι καιρός να την σχολιάσετε;



Τι να σχολιάσω; Αν ασκούσα το επάγγελμα του δικηγόρου; Ή εάν περνούσα πίσω από κάποιους; Από πότε μπαίνουν κανόνες τι υπερασπίζεσαι και τι δεν υπερασπίζεσαι; Γιατί δεν ερωτούν, εκείνοι που προβάλλουν τη φωτογραφία, πόσο έχω συμπαρασταθεί σε ανθρώπους της αντίστασης, αμέσως μετά το πραξικόπημα; Είναι ζώντες, ήσαν δικηγόροι, ήσαν συνάδελφοι μου, ήσαν απλοί πολίτες . Εκ καθηκόντως, ένας δικηγόρος εάν υπερασπίζεται τον οποιονδήποτε, σημαίνει ότι υπερασπίζεται τις δικές του θέσεις; Εάν είναι μέσα στα πλαίσια των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, θα πρέπει να τον κατηγορούν; Αν έχουν κάτι να πουν για εμπλοκή μου στο πραξικόπημα, ας το πουν. Αλλά το να κυκλοφορούν φωτογραφίες που να με δείχνουν να διέρχομαι πίσω από κάποιους ή ανέλαβα υποθέσεις, ανέλαβα όλων των ειδών υποθέσεις και ήταν υποχρέωση μου ως δικηγόρος εφόσον ένοιωθα ότι θα έπρεπε να υπερασπιστώ ανθρώπινα δικαιώματα εις όποιαν κατηγορία και αν ήτο το θύμα. Είναι αναδρομή στο παρελθόν και κατάσυκοφάντηση μετά από 40 χρόνια. Πολιτεύομαι από το 1976. Γιατί δεν διανοήθηκαν να μου προσάψουν κατηγορίες στο παρελθόν και θυμήθηκαν τώρα; Αν δεν διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος και αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Αν θέλουμε να καλλιεργούμε το μίσος και να μένουμε στραμμένοι στο παρελθόν, η μοίρα μας θα είναι το ίδιο τραγική όπως και η συμφορά που δεχθήκαμε το 1974.

Έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης η «συμπεριφορά» σας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έναντι του κατοχικού ηγέτη. Ποια είναι η αλήθεια;

Τα κουτσομπολιά του τουρκικού τύπου δεν με αφορούν. Εξάλλου, ξέρετε καλά ότι δεν ρίχνω γυαλιά, ρίχνω τασάκια/(γέλια). Αλλά, θέλει πολλή υπομονή να ανέχεσαι τον Έρογλου, ελπίζω κάποια στιγμή να μου αφαιρέσουν τα τασάκια (γέλια).

Τελευταίο σχόλιο Πρόεδρε...
Το μόνο που ζητώ είναι την κατανόηση. Τεράστια προβλήματα όπως αυτά που ανέλαβα, χρειάζονται τόλμη, αποφασιστικότητα και χρόνο. Θέλω να βεβαιώσω ότι κάμνουμε ότι είναι ανθρώπινα δυνατόν, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων αλλά και των υποχρεώσεων μας, για να ξεπεραστούν το συντομότερο τα προβλήματα, να απαλλαγούμε από τους δανειστές μας και να μπορέσουμε να ξαναβρούμε το δρόμο της προκοπής. Θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη προς τον κυπριακό λαό, που ενώ υφίσταται τις συνέπειες των πολιτικών, όλων μας, την ίδια ώρα δίδει και την πίστωση χρόνου και μια εμπιστοσύνη, για την οποία ακριβώς είμαι ευγνώμων, που δίδει τις προοπτικές να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα




- Source : http://www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου