Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Διαμαρτυρία για το ωράριο καταστημάτων

Κραυγή απόγνωσης από δεκάδες εργαζομένους που επωφελήθηκαν από την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων.

Κρατώντας πανό με συνθήματα, άνθρωποι κάθε ηλικίας, συγκεντρώθηκαν το πρωί, έξω από το Yπουργείο Eργασίας, ζητώντας να ανανεωθεί το διάταγμα για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές και το απόγευμα της Τετάρτης, το οποίο λήγει στις 31 Αυγούστου.

Ο Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου και η Κίνηση Νεοπροσληφθέντων Λιανικού Εμπορίου, τονίζουν ότι με την κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και την επαναφορά του συστήματος των τουριστικών ζωνών, η κυβέρνηση θα πετάξει στο δρόμο 6 χιλιάδες εργαζόμενους.

Το ψήφισμα
Σε ψήφισμα που επέδωσε στην Υπουργό Εργασίας, η Κίνηση αφού κάνει λόγο για πολιτικά, κομματικά ή επιχειρηματικά παιχνίδια που ενδέχεται να παίζονται πίσω από τις πλάτες των 6.000 επηρεαζόμενων υπαλλήλων και καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει να σχεδιάζει απολύσεις.

Οι νεοπροσληφθέντες στο ψήφισμα αναφέρουν ότι «μας εξαπατήσατε, όταν ζητούσατε προσλήψεις. Πρώτα μας λέτε προσλαμβάνεστε και τώρα μας λέτε απολύεστε. Παίξατε με τη ζωή μας και τη δουλειά μας. Είμαστε πολίτες, όχι όμηροι. Είμαστε εργαζόμενοι, όχι πιόνια στα παιχνίδια σας. Φτάνει πια η αναξιοπιστία από την πολιτική μας ηγεσία”.

Ζητούν επίσης όπως η Υπουργός Εργασίας ανανεώσει το διάταγμα για ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όπως είναι σήμερα και δεσμευτεί για οριστική λύση που να περιλαμβάνει τους νεοπροσληφθέντες ως εργαζόμενους με ισότιμα δικαιώματα με όλους τους άλλους εργαζόμενους και με σεβασμό στο δικαίωμα στην εργασία.

Η Υπουργός Εργασίας παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, δήλωσε ότι η απόφαση επί του θέματος θα ληφθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Αντιδράσεις στη διαμαρτυρία
Στο μεταξύ, η ΠΕΟ, σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει την εν λόγω διαμαρτυρία, υποκινούμενη κινητοποίηση που οργανώνεται και χρηματοδοτείται από τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου, απαιτώντας τον τερματισμό της πολιτικής των διαταγμάτων και την επαναφορά της ισορροπίας και του σεβασμού των όρων απασχόλησης των εργαζόμενων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπήρέτησης ο οποίος σε ανακοίνωσή του, ταυτίζει τη στάση του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου με την κυπριακή παροιμία «Απ’ ον αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του».

Η ΠΟΒΕΚ

Η ΠΟΒΕΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις ανακοινώσεις των υπεραγορών, άλλων Συνδέσμων και της Κίνησης Νεοπροσληφθέντων Λιανικού Εμπορίου αναφορικά με την ανανέωση του Υπουργικού Διατάγματος για το τουριστικό ωράριο των καταστημάτων, προκαλεί σε διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους όρους εργοδότησης στο λιανικό εμπόριο.

Περαιτέρω, αφού επαναλαμβάνει τη θέση ότι η τακτική που ακολουθήθηκε με τα Υπουργικά Διατάγματα είναι παράνομη, δεν πέτυχε τον στόχο που είχε τεθεί για μείωση της ανεργίας, αλλά αύξησε την ανεργία, διατυπώνει τη θέση ότι μέσα από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους και να εκμεταλλευτούν την ανεργία προσφέροντας τριτοκοσμικούς όρους εργασίας.

Η ΠΟΒΕΚ επαναδιατυπώνει την άποψη ότι η πρακτική των διαταγμάτων αύξησε την ανεργία διότι, τα μικρά καταστήματα μη αντέχοντας στα εξαντλητικά ωράρια και τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας υποχρεώνονται να κλείσουν το ένα μετά το άλλο, αναφέρει πως είναι λυπηρό το γεγονός, ότι χρησιμοποιούν τον πόνο των ανθρώπων που προσλήφθηκαν για την επέκταση του ωραρίου απειλώντας τους με απόλυση για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και εκφράζει συμπάθεια προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι αγωνιούν για τις εργασίες τους.

Σύμφωνα με την ΠΟΒΕΚ δεν έχουν προσληφθεί 6.000 άνθρωποι για να εξυπηρετήσουν τις εργασιακές ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την επέκταση του τουριστικού ωραρίου σε ολόκληρη την Κύπρο.

- Source : www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου