Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Είδηση βόμβα:Στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας η FBME Bank Ltd λόγω ξεπλύματος

Την άμεση παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσε η είδηση ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατατάσσει την τράπεζα FBME (Federal Bank of Midle East) στην κατηγορία τραπεζικών που έχουν βασική απασχόληση το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι, με βάση τις εξουσίες που της παρέχει η σχετική νομοθεσία, ανέλαβε από σήμερα τη διαχείριση των εργασιών του υποκαταστήματος της FBME Bank Ltd στην Κύπρο.

Η FBME έχει ήδη χάσει κάθε διασύνδεση με το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η FBME αποτελεί μια μεγάλη εταιρεία κέλυφος για την πελατειακή της βάσης σε ότι αφορά την νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει βρει αδυναμίες στις διαδικασίες ελέγχου ξεπλύματος μαύρου χρήματος που τηρεί η FBME, ενώ έγινε γνωστό ότι η Κεντρική μπορεί να επιβάλει πρόστιμο μέχρι και 240 εκατ. ευρώ. για εικαζόμενες παραβιάσεις των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με FinCEN.

Ύποπτη δραστηριότητα έχει εντοπιστεί και στη Ισημερινή Γουινέας, όπου λογαριασμός που είχε ανοίξει η FBME φέρεται να χρησιμοποιήθηκε σε υπόθεση διαφθοράς, ύψους 7,2 εκατ. δολαρίων, στην οποία εμπλέκεται ο γιος του προέδρου της χώρας και συνεργάτες του.

newsit.com.cy

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου