Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Στη μέγγενη η Κυβέρνηση - Ανοικτό το θέμα των εκποιήσεων - Όμως ο χρόνος πιέζει...

Σε υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχει αναχθεί το θέμα με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, ενώ τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά.
Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ πιστωτών και του υπουργείου Οικονομικών και για πιο ουσιαστικά θέματα, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να μην κλείνουν τόσο εύκολα.

Στο πολύωρο χθεσινό ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με την ομάδα των τεχνοκρατών της Τρόικας δεν φάνηκε να γεφυρώθηκαν οι διαφορές και η συνέχεια θα δοθεί το Σαββατοκύριακο μέχρι να βρεθεί η κοινή φόρμουλα.

Αυτό που συζήτησε η Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών και τους τεχνοκράτες του, είναι ότι αν η Κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση, το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Ένα από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων είναι ο ρόλος του Κτηματολογίου στη διαδικασία των εκποιήσεων. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει το Κτηματολόγιο να έχει ρόλο στις εκποιήσεις, σε αντίθεση με την Τρόικα που εκφράζει την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο.

Αν και δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, θα υπάρχει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας, αλλά με προϋποθέσεις και κριτήρια. Και δεν φτάνει που η Κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από την πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων της Τρόικας, έχει να προσπεράσει και τις πολιτικές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων.

Ο Υπουργός διευκρίνισε χθες στη Βουλή ότι αρχικά το νομοσχέδιο σε σχέση με τις εκποιήσεις δεν ήταν προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, εκφράζοντας την εκτίμηση πως τελικά με βάση τα νέα δεδομένα αποτελεί προαπαιτούμενο. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η Κυβέρνηση τρέχει να προλάβει κρίσιμες ημερομηνίες και να μην δημιουργηθεί «ατύχημα» στην υλοποίηση της δανειακής σύμβασης. Στόχος είναι να καλυφθεί μέρος των διαφορών, με τις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο και το νομοσχέδιο να βρεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουλίου.

Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει την ίδια ημέρα, πιθανόν το απόγευμα αντί για το πρωί που ήταν προγραμματισμένη. Στην περίπτωση αυτή οι εξελίξεις θα κυλήσουν πιο ομαλά και αναμένεται μέχρι το τρίτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Στις 12 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Κύπρο. Θα προηγηθεί η σύνταξη της έκθεσης της Τρόικας μέχρι τις 30 Αυγούστου, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει η ομάδα εργασίας πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup. Σημειώνεται ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα έπρεπε μέχρι τέλος Ιουνίου να είχε περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή δύο νομοσχέδια που αφορούν στις εκποιήσεις, περιλαμβανομένης και της ιδιωτικής δημοπρασίας, σε συνδυασμό με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επιπρόσθετα, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έπρεπε το Υπουργικό Συμβούλιο να υιοθετήσει και το στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς περί της αφερεγγυότητας. Αρχικά στο Μνημόνιο προβλεπόταν εφαρμογή του νόμου περί εκποιήσεων τον Δεκέμβριο του 2013. Όπως εξήγησε χθες ο κ. Γεωργιάδης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, μετά από διαπραγματεύσεις η υποχρέωση μετατέθηκε για τον Ιούνιο του 2014, γιατί η Κυβέρνηση επιθυμούσε παράλληλα να προχωρήσει και να προωθήσει νωρίτερα τον θεσμό του διαμεσολαβητή.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, είπε, η Τρόικα ζήτησε επίσπευση της προώθησης του νομοσχεδίου περί εκποιήσεων. Μετά από πιέσεις βουλευτών, είπε πως δε υπάρχει περίπτωση να δοθεί καμία δόση χωρίς την έγκριση του νομοσχεδίου.

Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου στον Φιλελεύθερο και το philenews.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου