Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Κούρεμα του ELA και μετατροπή του σε δάνειο από την ΕΚΤ ο μεγάλος στόχος Αναστασιάδη στη συνάντηση με Ντράγκι

Θέματα που αφορούν το κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα θα συζητήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στη Φραγκφούρτη.

Στη συνάντηση ο Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη.

Ερωτηθείς χθες τί θα πρέπει να αναμένεται από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τα όσα λέγονται δημόσια ή όσα μπορεί να λεχθούν δημόσια δεν θα είναι προς όφελος αυτού που επιδιώκουμε, και συνεπώς δεν θα ήθελα να κάμω συγκεκριμένη αναφορά».

«Βεβαίως, ο διάλογος θα περιστραφεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις αρμοδιότητες που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ένα απο τα βασικά αιτήματα του Πρόεδρου Αναστασιάδη στη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Κεντρικό τραπεζίτη είναι η μετατροπή μεγάλου μέρους του ELA και συγκεκριμένα ύψους €5,5 δισ. σε μεσοπρόθεσμο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Μάλιστα οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο, για αίτημα του Προέδρου, ώστε να αφαιρεθεί ένα σημαντικό ποσό από τα 9 περίπου δις του ΕLA με την δικαιολογία της συμμετοχή; της Κύπρου στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, όσο και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του ELA, περίπου 5 δις ευρώ, δόθηκε από τη Λαϊκή Τράπεζα στα καταστήματά της στην Ελλάδα, για να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων και να αποτραπεί μετάδοση της τραπεζικής κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ – Γιούνκερ.

Οι ηγέτες της Ένωσης θα συζητήσουν επίσης τα ονόματα των υποψηφίων για τις θέσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, στη θέση της Κάθριν Άστον.

Στις 17 Ιουλίου το πρωί, ο Πρόεδρος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ.

- Source :  http://www.tothemaonline.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
FOLLOW US ON TWITTER ΕΔΩ
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου