Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Οθόνη αφής έξω από ΜΕΘ για ενημέρωση συγγενών που έχουν ασθενείς

Ενα πρωτοπόρο μέτρο, σταθμός για την ενημέρωση των συγγενών των ασθενών που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας έχει εισαχθεί πρόσφατα με την εγκατάσταση οθόνης αφής, με την οποία γνωρίζουν τα πάντα για την πάθηση του δικού τους ατόμου.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της ΜΕΘ ΓΝΛ Θεόδωρος Κυπριανού, βασικός στόχος είναι η ενημέρωση των ασθενών και των οικογενειών τους σχετικά με α) τη δομή και τις δραστηριότητες της ΜΕΘ, β) τις συχνότερες ασθένειες και παθήσεις των ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα, γ) ιατρικούς όρους και δ) εξοπλισμό.

Σημείωσε ότι η άμεση ενημέρωση των συγγενών μέσα από την πλατφόρμα γεφυρώνει το επικοινωνιακό χάσμα με τους επαγγελματίες υγείας και εξοικονομεί σημαντικό χρόνο του επισκεπτηρίου των συγγενών που αφιερώνεται από τους επαγγελματίες υγείας για γενική ενημέρωση.

Επιπρόσθετα, είπε ο γιατρός Κυπριανού, η εξατομικευμένη εκπαίδευση των ασθενών και των οικογενειών τους στοχεύει ιδιαίτερα στην κρίσιμη φάση της αποκατάστασης και επανένταξης στην κοινότητα.

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια του Φόρουμ Εντατικής Θεραπείας Ελίνα Δημητριάδου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οθόνες τοποθετήθηκαν έξω από την ΜΕΘ με σκοπό να ενημερώνονται οι οικογένειες για την λειτουργία της Μονάδας.

“Υπάρχουν κάποιες ασθένειες- ιατρικοί ορισμοί που δεν είναι γνωστοί στους συγγενείς κι έτσι μπορούν να πλοηγηθούν στο λεξικό στην οθόνη και να δουν τις συχνότερες παθήσεις, ορισμούς που συναντούν κατά την ενημέρωση των γιατρών. Υπάρχουν γενικές πληροφορείς για την ΜΕΘ, εξηγούνται οι αρχές λειτουργίας, το πρόγραμμα της Μονάδας, ποιο είναι το επιστημονικό βοηθητικό προσωπικό, που στελεχώνει την Μονάδα”, σημείωσε.

Εξήγησε πως αυτό “βοηθά την οικογένεια, τους συγγενείς να έρθουν πιο κοντά στην ΜΕΘ, να γνωρίσουν πιο πολλά πράγματα για τους ανθρώπους που έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί τους διότι εδώ στην Εντατική υπάρχει καθημερινή ενδελεχής ενημέρωση από τους γιατρούς οπότε με αυτόν τον τρόπο τους βοηθούμε να γνωρίζουν καλύτερα και τις παθήσεις των ασθενών, δεν χρειάζεται να πλοηγηθούν μέσα στο διαδίκτυο και να πάρουν ίσως λανθασμένες πληροφορίες”.

Μπορούν, συνέχισε, μέσα από αυτή την οθόνη να πάρουν αρκετές πληροφορίες για την πάθηση του δικού τους ατόμου, να γνωρίσουν το προσωπικό - υπάρχουν τα βιογραφικά των γιατρών - υπάρχουν φωτογραφίες που έχουν να κάμουν με τον εξοπλισμό της Μονάδας οπότε δεν χρειάζονται να διερωτώνται και να φοβούνται να ρωτήσουν τι είναι αυτό το μηχάνημα.

Το όλο πρόγραμμα, σημείωσε, είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα και υπάρχει και ερωτηματολόγιο αξιολόγησης για να υπάρχει συνεχόμενη βελτίωση αυτής της υπηρεσίας.

Ερωτηθείσα, είπε πως το πρόγραμμα “έχει ήδη βοηθήσει πάρα πολύ τις οικογένειες των ασθενών που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ. Νιώθω ότι βοηθά και στην εμπιστοσύνη. Αντιλαμβάνονται ότι γίνεται μια προσπάθεια εκ μέρους της ΜΕΘ για να μάθουν κάποια πράγματα, να γνωρίζουν τι γίνεται στην Εντατική ενώ κάθονται έξω και αγωνιούν για τους δικούς τους”.

Η εγκατάσταση της οθόνης αφής έξω από την ΜΕΘ, εντάσσεται στα πλαίσια της Πλατφόρμας Εκπαίδευσης Τηλεπρομηθέας, που προσφέρει επίσης εκπαίδευση σε επαγγελματίες υγείας.

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, η Κλινική Εκπαιδεύτρια της ΜΕΘ Μαρία Φωκά, η Πλατφόρμα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Ασθενών και Πολιτών υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2017-2013.

Επικεφαλής εταίρος ήταν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και εταίροι το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Γενικότερος στόχος του προγράμματος ήταν η υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος τηλεμάθησης που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, με τον «εμπλουτισμό» του περιβάλλοντος εργασίας τους (και όχι μόνο) με διαδραστικές διαδικασίες εκπαίδευσης.

Ο σταθμός ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας, σημείωσε η κ. Φωκά, έχει στόχο τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος εργασίας με «εύπεπτο», σύντομης διάρκειας εκπαιδευτικό υλικό στο οποίο έχουν άμεση πρόσβαση με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. 

Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν την οθόνη αφής για να πλοηγηθούν και να ανακτήσουν απλά και γρήγορα οποιαδήποτε ώρα ή μέρα, κατευθυντήριες οδηγίες, πρωτόκολλα, ενημερωτικό υλικό και εκπαιδευτικά βίντεο την στιγμή που χρειάζονται την συγκεκριμένη γνώση, προσφέροντας επιπλέον δικλείδα ασφαλείας σε ένα περιβάλλον όπου καλλιεργείται κουλτούρα μηδενικής ανοχής στα λάθη.

Source : http://www.onlycy.com/

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου