Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ερευνα για τη διαφάνεια των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, Emily O` Reilly, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της να πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τη τη σύνθεση και τη διαφάνεια των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ως πρώτο βήμα, ζήτησε από τα ενδιαφερόμενα μέρη τις οργανώσεις να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την ισορροπία που υπάρχει εντός των ομάδων και τη διαφάνεια της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με την κ. O` Reilly η Επιτροπή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συμβουλές εκατοντάδων ομάδων εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη νομοθεσίας και της πολιτικής, που καλύπτουν τομείς από τα χρηματοπιστωτικά και τα φορολογικά μέχρι τα αγροτικά προϊόντα και την οδική ασφάλεια. Είναι υψίστης σημασίας για αυτές τις ομάδες να λειτουργούν με ισορροπημένο τρόπο και το έργο με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να παρακολουθεί το έργο τους, ανέφερε.


Η νέα Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, που διαδέχθηκε τον Οκτώβριο του 2013, τον Έλληνα Νικηφόρο Διαμαντούρο, έχει κάνει γνωστό ότι θα χρησιμοποιήσει την αρμοδιότητα της έρευνας που της δίνει η Συνθήκη για την εξέταση συστημικών προβλημάτων στρατηγικής στη διοίκηση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, άλωσε έχει διορίσει εσωτερικό συντονιστή για τις έρευνες.

Η έρευνα των ομάδων εμπειρογνωμόνων είναι η πρώτη σε μια σειρά στρατηγικών ερευνών πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Ο πρώτος τομέας θα είναι αυτός της γεωργίας, όπου η Κομισιόν έχει καταρτίσει 14 ομάδες εμπειρογνωμόνων που παρέχουν συμβουλές για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η Επιτροπή θα εξετάσει τη σύνθεση αυτών των ομάδων, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο διασφαλίζεται η ισορροπία μεταξύ των εκπροσώπων οικονομικών και μη οικονομικών συμφερόντων.

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής διερευνά αναφορές που αφορούν περιπτώσεις κακοδιοίκησης στα θεσμικά όργανα, τα λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ. Στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή μπορεί να υποβάλλει αναφορά κάθε πολίτης ή κάτοικος της ΕΕ, όπως και κάθε επιχείρηση ή οργάνωση που εδρεύει σε ένα κράτος μέλος. Ο Διαμεσολαβητής συνιστά έναν γρήγορο, ευέλικτο και δωρεάν τρόπο επίλυσης των προβλημάτων με τη διοίκηση της ΕΕ.

Source : www.kathimerini.com.cy

--> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου