Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Whatever! - Και playstation στις φυλακές

Δύο μήνες μετά το «ηφαίστειο» με τις πέντε αυτοκτονίες, τέσσερις απόπειρες αυτοχειρίας καταδίκων και την υπόθεση βιασμού, φαίνεται πως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία, χάρη στην αποφασιστική κινητοποίηση του αρμόδιου υπουργείου, της νέα διεύθυνσης και του προσωπικού του κρατικού σωφρονιστικού ιδρύματος. Υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν σειρά μέτρων για εξατομικευμένη προσέγγιση όσο αφορά τους κρατουμένους και βελτίωση των συνθηκών διαμονής τους. Σε επίσκεψή μας την περασμένη Πέμπτη, ο δεσμοφύλακας Τάσος Τραττονικόλας μάς έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι αυτήν τη νέα εικόνα των φυλακών, ξεναγώντας μας στους «πυρήνες» των αλλαγών. Με οδηγίες της διεύθυνσης μάς επιτράπηκε η φωτογραφική αποτύπωση στιγμών της περιήγησης.

Σχεδόν έτοιμο το ιατρικό κέντρο

Οδηγηθήκαμε, μεταξύ άλλων, στην πτέρυγα δέκα, όπου εντός των ημερών αναμένεται να λειτουργήσει ως ιατρικό κέντρο. Εκεί αναμένεται να εφαρμοστεί και το κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης των φυλακών, για καταδίκους με ψυχοσωματικές αδυναμίες. Επιπρόσθετα, ανακαινίζεται η πτέρυγα 34 στον χώρο του Ψυχιατρείου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου θα φιλοξενούνται περιστατικά που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα.

Θέατρο και αθλητισμός

Είδαμε, επίσης, τα έργα που γίνονται στο θέατρο, το οποίο θα επαναλειτουργήσει σύντομα ως χώρος ψυχαγωγίας, παρουσιάσεων, διαλέξεων και εκδηλώσεων. Όπως μας λέχθηκε θα γίνονται θεατρικές παραστάσεις και θα επιτρέπεται η συμμετοχή καταδίκων. Στο θέατρο οι φυλακισμένοι θα μπορούν, επίσης, να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, όπως τάβλι και μονόπολη.
Σημαντική θεωρείται και λειτουργία νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Μέσα σε αυτό τον χώρο θα τοποθετηθούν τραπέζια πινγκ-πονγκ, ποδοσφαιράκια και άλλα επιτραπέζια παιχνίδια. Επιπρόσθετα, θα οργανώνονται διαλέξεις για όλους τους κρατουμένους και θα γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα. Με τη λειτουργία του χώρου θα γίνονται θεατρικές παραστάσεις και άλλα ψυχαγωγικά παιχνίδια.

Μάθημα με καταδίκους

Παρακολουθήσαμε μαζί με καταδίκους, για λίγα λεπτά, μάθημα ψυχολογίας, που προσφέρεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των φυλακών. Εκεί συνομιλήσαμε με καταδίκους, οι οποίοι μας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αλλαγή προσέγγισης από μέρους της διεύθυνσης των φυλακών. Καθίσαμε σε έναν εκ των υπολογιστών της βιβλιοθήκης, για να δοκιμάσουμε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης βιβλίων που έχει εγκατασταθεί, πρόσφατα, επιτρέποντας γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε δεκάδες βιβλία των φυλακών.

DVD player και Play Station

Ορισμένες από τις άμεσες αλλαγές που έγιναν στο σωφρονιστικό ίδρυμα ήταν:

- Η παροχή ρεύματος αλλά και ζεστού νερού καθ’ όλην τη διάρκειας της ημέρας.
- Αύξηση των ειδών καντίνας που δικαιούνται να έχουν στην κατοχή τους οι κρατούμενοι
- Εμπλουτισμός του φαγητού των κρατουμένων
- Επιτρέπεται πλέον η κατοχή DVD player και ηλεκτρονικής παιχνιδοκονσόλας «Play Station».

Επικοινωνία με συγγενείς

Όσον αφορά στη διάνοιξη γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων με τις οικογένειες, συγγενείς και φίλους, έγινε διαμόρφωση των επισκεπτηρίων ώστε όλοι οι κρατούμενοι να κάνουν ανοιχτές επισκέψεις.

Αυξήθηκαν, επίσης, οι τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις από έξι σε δέκα τον μήνα.
Ετοιμάστηκε κατάλογος με τις χώρες που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει Διμερή Συμφωνία καθώς και τις χώρες με τις οποίες εφαρμόζουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά τη μεταφορά κρατουμένων για έκτιση της ποινής τους στη χώρα τους και γίνεται σχετική ενημέρωση στους κρατουμένους, με απώτερο σκοπό όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για μεταφορά στη χώρα τους.

Καταγράφονται αιτήματα

ΣΕ ΣΧΕΣΗ με τις διαδικασίες και επίλυση των προβλημάτων των κρατουμένων, τα γραφεία των αξιωματικών έχουν μεταφερθεί στις πτέρυγες ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία. Δημιουργήθηκαν βιβλία καταγραφής των αιτημάτων των κρατουμένων έτσι, ώστε να υπάρχει καταγεγραμμένο το αίτημα και ταυτόχρονα να ενημερώνεται ο κρατούμενος σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν. Δημιουργήθηκε υπηρεσία με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων των κρατουμένων.

Προωθείται ακόμα η τακτική άθληση των κρατουμένων και προς τούτο γίνονται επαφές με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (Κ.Ο.Α.).

Συνεχίζει τους ελέγχους η ΜΜΑΔ

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η παρουσία ειδικού κλιμακίου της ΜΜΑΔ στις φυλακές, ενώ προχωρεί ο ανασχεδιασμός του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, κατά τρόπο που να είναι αδύνατη η επέμβαση στο υλικό που καταγράφεται. Εφαρμόζονται, επίσης, αυστηρότερα πρωτόκολλα τήρησης του αρχείου των φυλακών και αυστηρότεροι έλεγχοι του προσωπικού των φυλακών κατά την είσοδο και έξοδό τους. Προωθείται, επίσης, η υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από όλα τα μέλη του προσωπικού και συγγενών τους και η μετακίνηση των επιθεωρητών από τα κτίρια διοίκησης στην πτέρυγα ευθύνης τους, για αποτελεσματικότερο έλεγχο και καλύτερη επικοινωνία με τους κρατουμένους. 

Πηγή: www.sigmalive.com

-> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου