Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Κυπριακό: Ούτε Απρίλη, ούτε Οκτώβρη το «πάρε-δώσε»... παρά τις Αμερικανικές νουθεσίες

- Διαψεύδονται μια προς μια οι προσδοκίες από το καλό κλίμα μεταξύ των δύο διαπραγματευτών
- Βαλτώνει η επίσπευση του "πάρε-δώσε", ούτε τον Απρίλη, ούτε τον Οκτώβρη, παρά τις "βιασύνες" Έρογλου
- Ο ΠτΔ πάει στην αυριανή συνάντηση, ουσιαστικά με κείμενο αποκλίσεων
- Η τ/κ πλευρά αποπειράται να καρπωθεί της διεθνούς προσοχής, προβάλλοντας μαξιμαλιστικές θέσεις

Με την πολιτική κρίση στην Τουρκία να βαθαίνει, καθώς σήμερα διεξάγονται οι τοπικές εκλογές που θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν, καθίσταται σαφές ότι είναι από τις λίγες φορές που τουρκοκύπριος ηγέτης θα είναι σχεδόν εξολοκλήρου υπεύθυνος για χάραξη πολιτικής στο Κυπριακό. Και δυστυχώς, αυτή την φορά επικεφαλής είναι ένας σκληροπυρηνικός και άτεγκτος, ο Ντερβίς Έρογλου.

Ένας από τους παράγοντες που καθιστούν την τ/κ πλευρά να καθίσταται όλο και πιο άτεγκτη, προβάλλοντας αδιάλλακτες ή μαξιμαλιστικές θέσεις έχει να κάνει όχι μόνο με τις ιδεολογικές καταβολές του τ/κ ηγέτη. Στο εσωτερικό των κατεχομένων μαίνεται ένας πολιτικός πόλεμος μεταξύ του ψευδο-ΥΠΕΞ, Οζντίλ Ναμί και του διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι. Τα θέματα που τους χωρίζουν έχουν να κάνουν με το ποσοστό εμπλοκής του επί των διπραγματεύσεων, όσο και θέματα ουσίας μιας ενδεχόμενης επίλυσης, όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου.

Επίσης, με τις τοπικές εκλογές να πλησιάζουν στα κατεχόμενα, υπάρχουν και οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν, κάτι που επιβαρύνει την επίσπευση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, με τον Έρογλου να διαφαίνεται πως μεθοδεύει την διάσπαση της συγκυβέρνησης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος και του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος, μέσω της συγχώνευσης των δύο δεξιών κομμάτων, κοινώς προωθώντας την σύμπραξη του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη, Τζόν Κένινγκ στην Havadis, η λύση θα μπορούσε να έρθει και του χρόνου, σενάριο που προωθεί πλέον και το προεδρικό, καθώς ο ΠτΔ δεν φαίνεται διατεθειμένος να παίξει το παιχνίδι του Έρογλου προωθώντας μια εξπρές διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το κείμενο "αποκλίσεων" που ετοιμάζει για αύριο ο ΠτΔ,καταδεικνύοντας στην απέναντι πλευρά τα σημεία εκείνα στο Κοινό Ανακοινωθέν για τα οποία υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις, τουλάχιστον από τ/κ πλευράς.

Πηγή: newsit.com.cy

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου