Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

«Νονοί» σε ρόλο εισπράκτορα στην αγορά - Εκβιάζουν καταστηματάρχες για χρέη και παίρνουν ποσοστά

Εκβιασμοί, τρομοκρατία και νονοί παίρνουν πλέον κυρίαρχο ρόλο στο λιανικό εμπόριο και «μοιράζουν» παιχνίδι με το αζημίωτο.
Σοκαριστικές καταγγελίες, που έφτασαν στον «Φ» από καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες μικροεπιχειρήσεων, φέρνουν στην επιφάνεια τις τεράστιες διαστάσεις που αρχίζει να λαμβάνει πλέον το φαινόμενο στην Κύπρο, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.

«Νονοί» αναλαμβάνουν πλέον ρόλο διαμεσολαβητή για είσπραξη χρεών από μικροεπιχειρηματίες, στέλνοντας τους «μπράβους» τους να εισπράξουν οφειλές προς τρίτα πρόσωπα, λαμβάνοντας ποσοστά επί των εισπράξεων. Τα ποσοστά κυμαίνονται αναλόγως του ύψους του ποσού που εισπράττουν από 20%-40%.

Το φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις πόλεις, με την κάθε επαρχία να έχει και τους δικούς της «νονούς». Λόγω όμως του φόβου, κανένας από όσους έχουν πέσει θύματα εκβιασμού δεν προχωρεί σε επώνυμη καταγγελία στην Αστυνομία, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να προχωρήσει σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι οποίες δεν διαψεύδονται από πλευράς Αστυνομίας, ακόμα και για μικροποσό που μπορεί να οφείλει κάποιος και αδυνατεί να το πληρώσει, στέλνονται «φουσκωτοί» στην επιχείρησή του, οι οποίοι μπουκάρουν χωρίς κανένα ενδοιασμό εντός αυτού, εκβιάζοντάς τον ότι εάν εντός μικρού χρονικού διαστήματος δεν καταβάλει το ποσό που οφείλει σε κάποιο πρόσωπο, θα δεχθεί τις συνέπειες. Απειλές οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο πρόσωπό του, αλλά και γενικότερα στην οικογένειά του. Φυσικά, με τον ανάλογο τρόπο, φροντίζουν να… «συμβουλεύσουν» το θύμα τους ότι εάν πάει να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία, «μπορεί ο ίδιος ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του να πάθει κάτι κακό».

Η κατάσταση πλέον, όπως εξελίσσεται, έχει προκαλέσει πανικό και αναστάτωση σε πολλούς καταστηματάρχες, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης δυσκολεύονται να ανταποκριθούν άμεσα στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Αυτό, όπως επεσήμαναν, δεν σημαίνει ότι δεν θα εξοφλήσουν τα άτομα στα οποία χρωστούν χρήματα, παρά την όποια καθυστέρηση.

Αστυνομική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι η Αστυνομία έχει υπόψη της τέτοιου είδους πληροφορίες και παρακολουθεί την κατάσταση. Σημείωσε, επίσης, ότι κατά καιρούς προσεγγίστηκαν άτομα τα οποία έπεσαν θύματα εκβιασμού και παροτρύνθηκαν για να προχωρήσουν σε καταγγελία, όμως δεν το έπραξαν επειδή φοβούνταν. Όπως είπε, σε τέτοια περίπτωση η Αστυνομία δεν μπορεί να προχωρήσει σε σύλληψη, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καταγγελία εναντίον κάποιου. Παρόλα αυτά, όπως είπε, η Αστυνομία όταν έχει πληροφορίες, παρακολουθεί διακριτικά την κατάσταση.

Σ.Κουρσάρης: Η Αστυνομία να δράσει αυτόβουλα

Ο Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), Στέφανος Κουρσάρης, κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει το θέμα, επιβεβαίωσε ότι όντως είναι σε γνώση τους πως παρατηρείται το φαινόμενο του εκβιασμού σε καταστηματάρχες για ποσά που χρωστούν.

Επεσήμανε ότι το φαινόμενο υπήρχε και παλαιότερα, όμως τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει λάβει διαστάσεις και παρατηρείται σε ολόκληρη την Κύπρο.

Όπως είπε, καλούν τα μέλη τους που πέφτουν θύματα εκβιασμού, να προχωρούν σε καταγγελία στην Αστυνομία, όμως λόγω φόβου δεν το πράττουν.

Ανέφερε μάλιστα και περίπτωση καταστηματάρχη στην Πάφο που έπεσε θύμα εκβιασμού για εξόφληση ενός ποσού που χρωστούσε, αλλά όταν του είπαν να κάνει καταγγελία στην Αστυνομία, φοβήθηκε και δεν προχώρησε.

«Είναι απαράδεχτα φαινόμενα αυτά και πρέπει η Αστυνομία από μόνη της αυτόβουλα να ενεργήσει και να προστατέψει τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Κουρσάρης.


Σε έξαρση το πρόβλημα στη Λάρνακα

Σύμφωνα με αριθμό καταστηματαρχών της Λάρνακας, στην οποία το φαινόμενο παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο, τρία τουλάχιστον «συνδικάτα εκβιασμού» δρουν στην πόλη του Ζήνωνα, εκβιάζοντας καταστηματάρχες να εξοφλήσουν ακάλυπτες επιταγές ή άλλα χρέη που οφείλουν σε ιδιώτες.

Κάποια μέλη αυτών των «συνδικάτων - καπετανάτων» εκβιασμού έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αρπάζουν από τους γιακάδες, να απειλούν και να ρεζιλεύουν καταστηματάρχες μέσα στα καταστήματά τους και μπροστά στους υπαλλήλους τους, για οφειλόμενα ποσά ώς και 2.000 ευρώ.

«Ήρθαν ξαφνικά τρεις φουσκωτοί μες στο μαγαζί μου μέρα μεσημέρι και μου έδωσαν να καταλάβω ότι κινδυνεύω, εγώ, ίσως η οικογένειά μου, ίσως το υποστατικό μου ή και το αυτοκίνητό μου, για ένα ποσό 1.500 ευρώ που χρωστώ. Τηλεφώνησα εκείνου που του χρωστώ και του είπα να κάνει υπομονή 4-5 μέρες να τον ξοφλήσω. Αλλά στην Αστυνομία δεν πάω. Μου “εξήγησαν” οι φουσκωτοί ότι αυτό θα ήταν “μεγάλο σφάλμα”. Ξέρετε τι εννοούν», ανέφερε ένας από την ομάδα καταστηματαρχών που έθεσε το πρόβλημα στον «Φ».

Με αφορμή την καταγγελία, ο «Φ» επικοινώνησε με ανώτερο αξιωματικό της ηγεσίας της Αστυνομίας και ο οποίος αποκάλυψε ότι εδώ και κάποιο διάστημα, μέσω εμπιστευτικής έκθεσης, το φαινόμενο έχει επιβεβαιωθεί και από αστυνομικές πηγές».

Ωστόσο, παρατήρησε ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, «δυστυχώς εκείνο που λείπει ώς τώρα για να δράσει η Αστυνομία, είναι έστω και μια επώνυμη καταγγελία, ώστε να μπορέσει η Αστυνομία να οδηγήσει αυτά τα άτομα στο δικαστήριο».

Ο ίδιος αξιωματικός διευκρίνισε, «ασφαλώς η υπόθεση δεν έχει κλείσει, απλώς η Αστυνομία ψάχνει τη μέθοδο ή την ευκαιρία που θα της επιτρέψει να αναλάβει αποτελεσματική δράση εναντίον αυτού του απαράδεκτου καθόλα φαινομένου».

Γράφουν: Πάμπος Βάσιλας και Φρίξος Δαλίτης - www.philenews.com

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου