Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

«Βαρέλι χωρίς πάτο» η Λαϊκή Τράπεζα

Ιδιαίτερα δύσκολη κρίνει την επάνοδο της Κύπρου στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος το 2016 η Ελεγκτική Υπηρεσία, παρά τις προσδοκίες που εκφράζει η κυβέρνηση. Στην ετήσια έκθεση για το 2012 διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει να εξερευθούν άμεσα τρόποι διασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Μετά την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και την επάνοδο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην κερδοφορία, θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι αποζημίωσης της Δημοκρατίας για την απώλεια της επένδυσης στη Λαϊκή Τράπεζα τον Ιούνιο του 2012, αναφέρει η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωργκάτζη.

Την άποψη ότι η πλήρης χρηματοδότηση του κράτους από τις παραδοσιακές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος ενδέχεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη, εκφράζει και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Εκτός εάν βελτιωθεί η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και αν πεισθούν οι αγορές για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου.

Ως προς το μεγάλο κεφάλαιο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι δεν ήταν βιώσιμη παρά την επένδυση του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο.

Τα €1,8 δισ. που δόθηκε από το κράτος δεν διασφάλιζε τη βιωσιμότητά της, αλλά ικανοποιούσε μόνο τις ανάγκες άσκησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών όπως αυτές υπολογίστηκαν το 2011, καθώς οι ανάγκες ήταν ύψους €3,1 δισ., πράγμα που αναφερόταν σε επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας με ημερομηνία 16/5/2012 και έπρεπε να ήταν γνωστό στην κυβέρνηση.

Στην Ελεγκτική έκθεση καταγράφονται σειρά από καθυστερήσεις που συνέτειναν ώστε να διογκωθεί το πρόβλημα στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα και στο τέλος να καταστεί μη βιώσιμη.

«Ενδεικτικό της καθυστέρησης που επιδείχθηκε είναι το γεγονός ότι, μετά την κρατική στήριξη που δόθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα τον Ιούνιο 2012, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας υποβλήθηκε από την τράπεζα στην Κεντρική στις 31/8/2012, ενώ η Κεντρική υπέβαλε το αναθεωρημένο σχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών στις 13/3/2013 δηλαδή έξι μήνες μετά και μια μέρα πριν την προθεσμία που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υποβολή του σχεδίου για έγκριση. Το σχέδιο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14/3/2013, δηλαδή μια μέρα πριν τη συνεδρία του Eurogroup στο οποίο αποφασίσθηκε η διάσωση των κυπριακών τραπεζών με την ενεργοποίηση ίδιων πόρων», αναφέρει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, επιπρόσθετα της καθυστέρησης υποβολής αίτησης στο Eurogroup, υπήρξε καθυστέρηση στην τελική απόφαση για οικονομική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ομάδα του ευρώ (Eurogroup), εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχθηκε το Μνημόνιο τον Νοέμβριο του 2012, αλλά στη συνέχεια αυτό δεν προωθήθηκε για υπογραφή».

Αυτό είχε ως συνέπεια, καταλήγει η έκθεση, «την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη χορήγηση ELA στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Συνεπώς, η περίοδος Νοεμβρίου 2012 - Μαρτίου 2013 ήταν μεγάλης σημασίας για το τραπεζικό σύστημα».

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου