Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ο αμετανόητης Κύριος Ντάουνερ

Ένα τηλεγράφημα από τα κατεχόμενα, αργά χθες το απόγευμα, έθεσε σε δεύτερη μοίρα το ζητούμενο της χθεσινής μέρας, της παράνομης επίσκεψης του Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα που σε συνδυασμό με την αναβολή της αναχώρησης του Αλεξάντερ Ντάουνερ από το νησί, κρατούσαν σε εγρήγορση κυβέρνηση και κόμματα στις ελεύθερες περιοχές.

Οι όποιες ελπίδες ότι ο Τούρκος Υπουργός θα τραβούσε το αυτί του αδιάλλακτου Ντερβίς Έρογλου, για το κοινό ανακοινωθέν, αποδείχθηκαν κούφιες. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο Ειδικός Απεσταλμένος του γ.γ των Ηνωμέμων Εθνών για το Κυπριακό κατάφερε να κάνει και πάλι το θαύμα του.

Δέχθηκε, να συναντηθεί με τον «Σουλτάνο» της Τουρκικής διπλωματίας στην παράνομη πρεσβεία της κατοχικής δύναμης στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Νίκος Στέλγιας, επικαλούμενος τ/κ μέσα και αργότερα το ΚΥΠΕ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και για μισή ώρα, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο κτίριο της λεγόμενης πρεσβείας.

Η μετάδοση της είδησης προκάλεσε συναγερμό στο Προεδρικό, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθούσε να επιβεβαιώσει τα όσα μετέδιδε εκείνη την ώρα η «Κ».

Η επιβεβαίωση της είδησης προκάλεσε οργή στο προεδρικό, αφού ο κ. Ντάουνερ έσπασε το πρωτόκολλο επισκεπτόμενος την λεγόμενη πρεσβεία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την Τουρκική εισβολή του 74, αξιωματούχος την Ηνωμένων Εθνών να περνά το κατώφλι της παράνομης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Κίνηση η οποία αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να προκαλέσει νέο κύμα έντονων αντιδράσεων και φωνών, που θα ζητούν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει θέμα απομάκρυνσης του Αλεξάντερ Ντάουνερ από το πόστο του Ειδικού Απεσταλμένου.

Φρούδες οι όποιες προσδοκίες
Με κυβέρνηση και πολιτικούς αρχηγούς να βρίσκονται σε επιφυλακή στις ελεύθερες περιοχές μέχρι την ολοκλήρωση της συνάντησης Νταβούτογλου Έρογλου, στα κατεχόμενα οι πληροφορίες που ήθελαν αιφνιδιασμό της Τουρκικής πλευράς στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, δεν μετουσιώθηκαν σε πράξη.

Μετά από τρείς ώρες συνάντηση, ο Νταβούτογλου πρόσφερε πλήρη στήριξη στον τ/κ ηγέτη, δείχνοντας προς την πλευρά του προέδρου της Δημοκρατίας για την μη κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος θεωρεί ότι η συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος είναι ζήτημα χρόνου, ούτε λίγο ούτε πολύ επέκρινε τον Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας από την ε/κ πλευρά να μην χρησιμοποιήσει διάφορες τακτικές, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την διαιώνιση των συνομιλιών.

Και το κερασάκι στην τούρτα του αδιεξόδου επί του κοινού ανακοινωθέντος Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, οι τ/κ πολιτικοί παράγοντες έχουν μια «κοινή λογική», η οποία δεν είναι άλλη παρά η άμεση λύση του προβλήματος.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου