Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Μόνο μέσω Τουρκίας το αέριο, λέει ο Γκιουλ

Δεν κρύβει τις επιδιώξεις της η Άγκυρα για το κυπριακό φυσικό αέριο και το επαναλαμβάνει με κάθε τρόπο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπτουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι για το φυσικό αέριο των 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών που βρίσκεται στην Κύπρο, η πιο ρεαλιστική διαδρομή είναι να περάσει από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Γκιουλ επέκρινε την ΕΕ για το γεγονός ότι δεν ανοίγει το κεφάλαιο ενέργειας και είπε: «Τι μεγάλη ατυχία και αντίφαση αποτελεί το γεγονός ότι το κεφάλαιο που δεν ανοίγει είναι αυτό της ενέργειας. Η πλευρά η οποία θα πρέπει να ξεπεράσει αυτή την αντίφαση είναι αναμφισβήτητα η ΕΕ». Σε ομιλία που εκφώνησε την πρώτη ημέρα του διημέρου των εργασιών του Ατλαντικού Συμβουλίου Ενέργειας και της Συνόδου Κορυφής Οικονομίας που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως ο ρόλος της Τουρκίας στην παροχή ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προέτρεψε δε την Ένωση να εξετάσει τη θεμελιώδη θέση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των ενταξιακών συνομιλιών.

Εξέφρασε περαιτέρω τη λύπη του ότι το κεφάλαιο για την ενέργεια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας δεν είχε ακόμη αρχίσει. Ζήτησε δε από την Ε.Ε. να ξεμπλοκάρει το κεφάλαιο αυτό.

Τονίζοντας ότι η γεωγραφική θέση της χώρας του την τοποθετεί στην καρδιά των ενεργειακών πηγών, ο Γκιουλ είπε επίσης ότι η Τουρκία θα ήταν η πιο λογική και εφικτή διαδρομή μέσω της οποίας να μεταφέρουν πόρους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι πάνω από 3.500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εννοώντας το κυπριακό φυσικό αέριο.

Η Τουρκία, συνέχισε, έχει ήδη εκφράσει την προθυμία της να συμμετάσχει στη μεταφορά των αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε από την «ελληνική Κύπρο» και το Ισραήλ στην Ευρώπη, η οποία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές για την ανακούφιση της εξάρτησης από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Γκιουλ, η συμμετοχή της Τουρκίας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων, όπως το θέμα του Κυπριακού.

Αναλυτές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, προειδοποιούν για μια τέτοια συμμαχία σε ό,τι αφορά στην οικονομία λόγω των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των χωρών αυτών ( Κύπρος, Ισραήλ).

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου