Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

«Ολοκληρωτικός Πόλεμος» στο ΔΗΚΟ μια βδομάδα πριν τις εκλογές – Θα «παίξουν» και ξύλο στο τέλος;

- Πλήρης η διάσταση των θέσεων Ν. Παπαδόπουλου και Μ. Καρογιάν
- Πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα η εσωκομματική πόλωση πριν τις εκλογές
- Ν. Παπαδόπουλος: Έκθετος ο Καρογιάν στο Κυπριακό, την οικονομία και την απομάκρυνση από τις ΔΗΚΟϊκές αρχές
- Οι εσωκομματικές εκλογές δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποπομπή Καρογιάν από την Προεδρία


Στην χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση του Ν. Παπαδόπουλου στην Λευκωσία, όπου πλήθος ΔΗΚΟϊκών παρευρέθη υποστηρίζοντας τον ανθυποψήφιο του Μάριου Καρογιάν με ιδιαίτερο ομολογουμένως παλμό, δόθηκε και η νότα μιας ιδιαίτερα σφοδρής σύγκρουσης η οποία πλέον έχει πάρει διαστάσεις "ολοκληρωτικού πολέμου", σε σημείο που να τίθενται εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με την συνοχή του κόμματος την επομένη των εσωκομματικών εκλογών.

Στην συγκέντρωση Παπαδόπουλου χθες αποκρυσταλλώθηκε ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα το χάσμα των θέσεων που χωρίζει τους δύο υποψηφίους. Στην ομιλία του ο ανθυποψήφιος του σημερινού προέδρου του ΔΗΚΟ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ για τα πεπραγμένα της προεδρίας Καρογιάν, με βασικούς άξονες τους χειρισμούς του κόμματος στο Κυπριακό και την οικονομία επί συγκυβέρνησης με το ΑΚΕΛ, καθώς παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις ο Μάριος Καρογιάν προτίμησε να αποξενωθεί από την βάση του κόμματος, απομονώνοντας παράλληλα ιστορικά στελέχη του ΔΗΚΟ, "προκειμένου να παραμείνει γατζωμένος στην εξουσία...", κατηγορώντας του αντιδρώντες πυρήνες εντός του κόμματος για διγλωσσία που πλήττει την έξωθεν εικόνα του ΔΗΚΟ.

Μάλιστα αναφέρθηκε με ειρωνικά σχόλια και στην λεγόμενη "γενναία απόφαση του Προέδρου" να αποχωρήσει από την συγκυβέρνηση με το ΑΚΕΛ, μετά από την δραματική έκρηξη στο Μαρί και την συνεπακόλουθη καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, δηλαδή όταν ήδη η ζημιά είχε συντελεστεί. Ουσιαστικά, δηλαδή ο Ν. Παπαδόπουλος κατηγορεί την πλευρά Καρογιάν για πολιτικό καιροσκοπισμό.

Το στοίχημα όμως που πρέπει να κερδηθεί και από τις δύο πλευρές είναι να υπάρξει η τουλάχιστον κατά τα 2/3 συμμετοχή των μελών του κόμματος στην εκλογική διαδικασία, με τον Ν. Παπαδόπουλο όμως να θέτει ανοικτά και ευθέως ζήτημα για παρατυπίες που αφορούν στην εγγραφή νέων μελών του ΔΗΚΟ, αναφέροντας ενδεικτικά κατά την χθεσινή συγκέντρωση "συγκεκριμένοι ξενοδόχοι πίεσαν το προσωπικό τους να εγγραφεί στο ΔΗΚΟ, με πολλούς να είναι μέλη και άλλων κομμάτων, ενώ πολλοί άλλοι είναι ξένοι..."

Ο Μάριος Καρογιάν με την σειρά του καταγγέλει τις τελευταίες δηλώσεις του "συναγωνιστή" Παπαδόπουλο για ρατσισμό, καθώς τα προσφάτως αυτά εγγεγραμμένα μέλη θεωρούνται πλέον Κύπριοι πολίτες, κατηγορώντας κατ' εξακολούθησιν τον Ν. Παπαδόπουλο για εξυπηρέτηση προσωπικών του φιλοδοξιών μέσα από την επιδίωξη ανάρρησής του στην προεδρία του ΔΗΚΟ.

Μια βασική πάντως παράμετρος της σύγκρουσης είναι το τι θα συμβεί στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης με το Ν. Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ, σε περίπτωση ανάδειξης του Ν. Παπαδόπουλου στην προεδρία του ΔΗΚΟ, καθώς η μέχρι στιγμής στάση του Μάριου Καρογιάν θεωρείται λίγο-πολύ συγκαταβατική.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ουσιαστικά δεσμεύτηκε να μην προκαλέσει ενδοκυβερνητική κρίση, εκφράζοντας όμως σαφείς προειδοποιήσεις ότι σε περίπτωση παρεκκλίσεων από τις επίσημες κυβερνητικές εξαγγελίες αναφορικά με το Κυπριακό κυρίως, αλλά και την οικονομία, το ΔΗΚΟ δεν θα παραμείνει απαθές και συγκαταβατικό, όπως συνήθιζε επί εποχής Καρογιάν.

Πηγή: newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου