Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Αισιόδοξος ο Πρόεδρος για την αξιολόγηση της Τρόικας

Την πεποίθηση ότι και η δεύτερη αξιολόγηση της τρόικας θα είναι επίσης θετική και ευνοϊκή όπως η πρώτη, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην 20η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Συνδέσμου Διεθνών Επιχειρήσεων (CIBA), στη Λεμεσό.

Στην ομιλία του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι τα μέλη του Συνδέσμου, μέσω των επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών τους, έχουν υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης, για οικονομική ανάπτυξη και έχουν επιδείξει πραγματική αλληλεγγύη.

Πρόσθεσε ότι η παρουσία του στη Συνάντηση αποδεικνύει την ειλικρινή δέσμευση της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά να στηρίξουν τις επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες των μελών του Συνδέσμου, καθώς και τη βούληση τους να μελετήσουν τις εισηγήσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «οι προσπάθειες της Κυβέρνησης είναι πλήρως επικεντρωμένες στην απάμβλυνση, στο μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό, του αντίκτυπου της συμφωνίας του Eurogroup, σε όσους έχουν επηρεαστεί έτσι ώστε όχι μόνο να προστατευθούν τα συμφέροντα τους αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους στην οικονομία».

Η Κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στην ανοικοδόμηση και αναζωογόνηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «είναι πεποίθησή μας πως με την πλήρη εφαρμογή όλων των προνοιών του Μνημονίου Συναντίληψης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για την πρώτη θετική αξιολόγηση που έτυχε η κυπριακή οικονομία από την Τρόικα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι και η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι επίσης θετική και ευνοϊκή.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μέσω της αναδόμησης του και της εφαρμογής ενός συνολικού σχεδίου δράσης, ο τραπεζικός τομέας εξέρχεται πιο δυνατός, καλά ανακεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος, αποκαθιστώντας έτσι την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Πρόσθεσε ότι, ήδη, έχει υπάρξει άρση αριθμού περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και στη διακίνηση κεφαλαίων, περιλαμβανομένων περιορισμών που αφορούν διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και σημείωσε ότι στόχος είναι η άρση όλων των περιορισμών στις οικονομικές συναλλαγές το συντομότερο δυνατόν.

«Άλλη μια προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός εσωτερικών πολιτικών και η δημιουργία ενός νέου μοντέλου κράτους», είπε ο Πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, στην ώθηση της καινοτομίας και στην ενίσχυση των προσπαθειών της επιχειρηματικής κοινότητας, έτσι ώστε αυτή να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου, μεταξύ των οποίων είναι και το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα. Τα πλεονεκτήματα αυτά, είπε, μπορούν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και από τρίτες χώρες και σημείωσε ότι προς το σκοπό αυτό επισκέφθηκε πρόσφατα το Κουβέιτ, ενώ σύντομα θα επισκεφθεί το Κατάρ και άλλες χώρες του Κόλπου, καθώς και τη Ρωσία και την Κίνα.

«Για να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον προϋπολογισμό του Συνδέσμου για την Προσέλκυση Ξένων Επενδύσεων (CIPA) για φέτος κατά 1.8 εκ. ευρώ», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφέρθηκε ακόμη στην περαιτέρω στενή συνεργασία μεταξύ του Κυπριακού Συνδέσμου Διεθνών Επιχειρήσεων και των διπλωματικών αποστολών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, καθώς και στην ήδη στενή συνεργασία μεταξύ CIBA και του Οργανισμού για την Προσέλκυση Ξένων Επενδύσεων.

Μια μεγάλη πρόκληση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό έχει ετοιμαστεί σχέδιο δράσης.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και σε υποβοηθητικές υπηρεσίες στον τομέα της ενέργειας και επεσήμανε τη σταθερή απόφαση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για επενδύσεις σε άλλους τομείς, όπως είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα μεγάλα έργα υποδομής, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου