Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Πραγματοποιείται στη Λάρνακα η 1η Παγκύπρια Ημερίδα Κεραμικής

Η επιτυχία και λειτουργία του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013» και της πρότασης «Κεραμέας» αποτελεί τη σύσφιξη των σχέσεων και των δεσμών μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας, ανέφερε το πρωί ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της 1ης Παγκύπριας Ημερίδας Κεραμικής που άρχισε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα.

Η Ημερίδα που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται από το Δήμο Λάρνακας σε συνεργασία με τους Δήμους Λέσβου και Μινώα Πεδιάδα Κρήτης.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «η συμμετοχή του Δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα «έχει ως περιεχόμενο τις δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη σημασία που δίνουμε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και της βιωσιμότητας του επαγγέλματος».

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε πως η στήριξη και προώθηση της παραδοσιακής κεραμικής, διασφαλίζει και διασώζει ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας, εκσυγχρονίζοντας τις μεθόδους παραγωγής και διάθεσης της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής – κεραμοποιίας, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα στην κατεύθυνση διαφοροποίησης του παραδοσιακού χειροποίητου κεραμικού προϊόντος και βελτιώνοντας την εξωστρέφεια του προϊόντος αυτού μέσα από ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες».

Η κεραμική, μια από τις παλαιότερες μορφές τέχνης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, συνέχισε ο κ. Λουρουτζιάτης «διαθέτει αδιαμφισβήτητη αξία και έχει να επιδείξει κορυφαία δείγματα. Κεραμικά προϊόντα, τόσο με χρηστικό, όσο και με διακοσμητικό χαρακτήρα φτιαγμένα από ανθεκτικά υλικά, μοναδικά χειροποίητα αντικείμενα με μοναδικότητα και κομψότητα».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως είπε «στις μέρες μας, ο ανταγωνισμός, η μαζοποίηση, η έλλειψη θεσμών κατάρτισης και η ανυπαρξία δικτύου για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφόρησης, οδηγούν στην αποδυνάμωση και γήρανση του επαγγέλματος».

Ωστόσο, σημείωσε «λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του τομέα αυτού, αλλά και τις δυνατότητες που σήμερα προσφέρονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και ανάδειξής του, μέχρι και σε αντικείμενο τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην προώθηση και προβολή τοπικών προϊόντων».

Ο Δήμος Λάρνακας, μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κεραμέας» είπε ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης «δημιούργησε το πρότυπο τυποποίησης του χειροποίητου παραδοσιακού κεραμικού, προχώρησε στο σχεδιασμό και στην κατασκευή ιστοσελίδας, η οποία περιλαμβάνει και λειτουργία Κέντρου Ηλεκτρονικού Εμπορίου».

Ανέφερε επίσης ότι η επιτυχία και λειτουργία του προγράμματος αυτού, δεν αποτελεί απλά την εκπλήρωση ενός σκοπού, αλλά τη σύσφιξη των σχέσεων και των δεσμών Κύπρου και Ελλάδας, ενώ «θέτει τις βάσεις για μια διασυνοριακή συνεργασία, όχι μόνο του κλάδου, αλλά και του ευρύτερου χώρου του εμπορίου, που οδηγεί έτσι στην επιστροφή, στην παράδοση και στα ελληνικά προϊόντα».

Σημειώνεται ότι στις οκτώ απόψε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης θα τελέσει τα εγκαίνια Έκθεσης Κεραμικής με έργα καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Κρήτη και την Λέσβο με τίτλο «CERAMEUS – ΚΕΡΑΜΕΥΣ». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στον Πολυχώρο Αποθήκες, που βρίσκεται στην Οδό Αγίου Λαζάρου 81-8.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου