Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ηχηρή απόρριψη τελεσιγράφου του ΟΗΕ από Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε την προθεσμία τεσσάρων ημερών που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να καθοριστεί ημερομηνία επανέναρηξης των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στο 12ου Συνέδριο της Ένωσης Δήμων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να μπει σε ένα διάλογο για χάριν του διαλόγου, σημειώνοντας πως όταν ξεκινήσει ο νέος διάλογος, θα πρέπει να ξεκινήσει με τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

«Παρά τους εκβιασμούς που δεχόμαστε, δεν θα ξεφύγουμε από τις θέσεις αρχών. Πρέπει να εργαστούμε άοκνα για να επιτύχουμε μία λύση που θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος στη στήριξη του γγ του ΟΗΕ προς τον κ. Ντάουνερ σημείωσε, με ένταση, ότι «πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η εμπιστοσύνη σε κάποιους δίδεται ή αναιρείται μέσα από τις πράξεις και τις συμπεριφορά που επιδεικνύουν. Δεν ζούμε στην Αυστραλία, αλλά στην Κύπρο και δεν πρέπει κάποιοι να προωθούν τις θέσεις της μίας πλευράς για να εκθέτουν την άλλη», σημείωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε γνωστό ότι θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Αρνητικά αντιδρούν και τα κόμματα στο τελεσίγραφο που έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για επίλυση μέσα σε τέσσερις ημέρες όλων των διαφορών που εμποδίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

ΑΚΕΛ
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέρριψε το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων ημερών επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ουσία των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια-Ταλάτ. Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού ασκεί κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κάνοντας λόγο για επικίνδυνους ακροβατισμούς που δεν βοηθούν την προσπάθεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Επιμένουμε ότι εάν ο ΟΗΕ ενδιαφέρεται πραγματικά να διαμορφωθεί το κοινό ανακοινωθέν αλλά και η τουρκική πλευρά, όπως παρουσιάζεται έτοιμη για κάτι τέτοιο, εκείνο που απλώς χρειάζεται να γίνει είναι να επικεντρωθούμε στην ουσία των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια και Ταλάτ. Δηλαδή», συνέχισε, «να γίνεται ξεκάθαρη η αναφορά σε μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Αυτό είναι το ζητούμενο από τη δική μας πλευρά», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την έκφραση εμπιστοσύνης προς τον κ. Ντάουνερ από πλευράς Μπαν Γκι-μουν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πράττει κάτι τέτοιο ο ΓΓ του ΟΗΕ, κάτι που θα έπρεπε, όπως είπε, να καθιστά τη δική μας πλευρά πολύ πιο προσεκτική.

ΕΔΕΚ
Η υιοθέτηση χρονοδιαγραμμάτων για έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από πλευράς ΓΓ του ΟΗΕ ξενίζει και είναι προφανώς απαράδεκτη και απορριπτέα, αναφερει σε δηλώσεις του στην Πάφο ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έπρεπε να γνωρίζει, συνέχισε ο κ. Ομήρου, ότι μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το 2004 χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνική κυπριακή πλευρά.

Θα έπρεπε ακόμα να γνωρίζει είπε , « ότι χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση που να περιλαμβάνει τις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου δεν είναι νοητή η επανάληψη των συνομιλιών».

Ανέφερε ότι η έκφραση εμπιστοσύνης προς τον κ. (Αλεξάντερ) Ντάουνερ από πλευράς ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι συμβατή με την έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και της ε/κ πλευράς όπως αυτή εκφράστηκε με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση να απαντήσει στο διάβημα του ΓΓ του ΟΗΕ με σταθερότητα και αποφασιστικότητα.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε μάλιστα πως σήμερα το πρωί επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για το θέμα και του διαβίβασε τις απόψεις αυτές.

Ερωτηθείς τί σημαίνει «η έκφραση εμπιστοσύνης προς τον κ. Ντάουνερ από πλευράς Γ.Γ. του ΟΗΕ» , ο κ. Ομήρου απάντησε «σημαίνει ότι ο ΓΓ εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς τους χειρισμούς του κ Αλεξάντερ Ντάουνερ, και επειδή θα έπρεπε να ήταν πολύ καλά γνωστό στον ΓΓ ότι λόγω πράξεων, παραλείψεων, διαγωγής συμπεριφοράς, του κ. Ντάουνερ μέσα στην κυπριακή – ελληνική πλευρά, στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη» , λόγω τεκμηριωμένων γεγονότων για τις πράξεις και παραλείψεις και συμπεριφορές του κ. Ντάουνερ.

Κατά τη γνώμη μου, κατέληξε ο κ Ομήρου, δεν θα έπρεπε να γίνει αυτή η δήλωση.

Οικολόγοι
Διαχρονική θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι ότι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος δεν πρέπει να αρχίζουν σε ανώτατο επίπεδο, προτού συμφωνηθεί το απαραίτητο υπόβαθρο για τη λύση, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει και να επιβεβαιώνει την προσήλωση των δύο πλευρών στα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, και από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στις βασικές Ευρωπαϊκές αρχές, ελευθερίες, και δικαιώματα.

Το μέλος της Επιτροπής Οικονομικών των Οικολόγων, Νίκος Παυλίδης, δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμφωνία με την Τουρκοκυπριακή πλευρά, σε ένα ουσιαστικό αρχικό ανακοινωθέν (joint communique) το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα ανωτέρω και δεν θα περιορίζεται σε ευχολόγια.

"Δεν πρέπει να εκφεύγει της προσοχής μας, ότι το τελεσίγραφο του Γενικού Γραμματέα εκδόθηκε μετά από ενημέρωση του από τον Ειδικό του Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται αρνητικός και μεροληπτικός και έκδηλα επιχειρεί να κατευθύνει καταστάσεις, γεγονότα, τις θέσεις και τη θέληση των Ελληνοκυπρίων, σε ατραπούς που αυτός επιθυμεί, και σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι και αυτή η τελευταία εξέλιξη επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τη θέση μας ότι ο Ειδικός Σύμβουλος πρέπει να αντικατασταθεί, με πρόσωπο που θα προσφέρει πραγματικά καλές υπηρεσίες, και η πλευρά μας δικαιούται και επιβάλλεται πλέον να ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή του. Η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών σε μια δίκαια λύση με τη διαμεσολάβηση του κ. Ντάουνερ αποτελεί τον ορισμό της ουτοπίας", σημειώνει ο κ. Παυλίδης.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου