Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Κέρι: Ο Ομπάμα θα χτυπησει τη Συρία και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου - Άσαντ: Είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε επίθεση

Σε λίγες ημέρες το Κογκρέσο θα αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν τη Συρία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι καθαρά τυπικό αφού ο Ομπάμα φαίνεται αποφασισμένος να επιτεθεί στη Συρία ακόμη και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή.

Τζον Κέρι: Το Κογκρέσο θα πράξει το σωστό

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους και έχουν αναλύσει δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, την οποία η Ουάσινγκτον αποδίδει στο καθεστώς του 'Ασαντ. "Δείγματα από μαλλιά και αίμα βρέθηκαν θετικά στο αέριο σαρίν", δήλωσε στο NBC News ο Κέρι, κάνοντας λόγο μια "μια πολύ σημαντική εξέλιξη την οποία πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες 24 ώρες, χάρη σε δείγματα που ήλθαν στην κατοχή των ΗΠΑ από τις πρώτες βοήθειες στην ανατολική Δαμασκό".

Ωστόσο, δεν έγινε σαφές εάν τα δείγματα ελήφθησαν από το προσωπικό των πρώτων βοηθειών ή χάρη σ΄αυτό. Ο αμερικανός υπουργός εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο "θα πράξει το σωστό" σε σχέση με το αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για την έγκριση περιορισμένης κλίμακας επιθέσεων κατά της Συρίας. Σε τηλεοπτική συνέντευξη εξάλλου ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ομπάμα να λάβει απόφαση για χτύπημα στη Συρία και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.




Δείτε το βίντεο με όσα δήλωσε ο Τζον Κέρι


Άσαντ: Είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση
Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ δήλωσε σήμερα ότι η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή. "Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση από το εξωτερικό", δήλωσε ο 'Ασαντ στη διάρκεια συνάντησής του με ιρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. "Οι αμερικανικές απειλές για επίθεση κατά της Συρίας δε θα απομακρύνουν τη Συρία από τις αρχές της ή από τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, την οποία υποστηρίζουν ορισμένες χώρες της περιοχής και της Δύσης, κυρίως οι ΗΠΑ", τόνισε ο 'Ασαντ. Η συριακή ηγεσία αποκαλεί "τρομοκράτες" τους αντάρτες.

Ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκτάντ κάλεσε σήμερα το αμερικανικό Κογκρέσο να επιδείξει "σωφροσύνη" και να μην επιτρέψει επιθέσεις στη Συρία. "Οι (αμερικανικοί) ισχυρισμοί για χρήση χημικών όπλων από τη Συρία δεν έχουν καμία βάση. Χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από την Αλ Κάιντα και από αυτούς που είναι πουλημένοι σ΄αυτήν και χάρη σε όσα προσφέρουν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στους τρομοκράτες αυτούς. Το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να επιδείξει σωφροσύνη", τόνισε ο σύρος αξιωματούχος.

Συριακή αντιπολίτευση: Τα μέλη του Κογκρέσου να επιτρέψουν επίθεση κατά της Συρίας

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε σήμερα τα μέλη του Κογκρέσου να "κάνουν τη σωστή επιλογή" και να επιτρέψουν μια επίθεση κατά της Συρίας. Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, καλεί τα μέλη του Κογκρέσου "να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να σταματήσει η μηχανή θανάτου του 'Ασαντ".

"Δικτατορίες όπως το Ιράν και Βόρεια Κορέα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή με ποιον τρόπο θα αντιδράσει ο ελεύθερος κόσμος στη χρήση χημικών όπλων εναντίον του συριακού λαού από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μια τέτοια παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι δικτάτορες όλου του κόσμου θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του 'Ασαντ", τονίζει στην ανακοίνωσή της η συριακή αντιπολίτευση.

"Η απάθεια της διεθνούς κοινότητας τους τελευταίους τριάντα μήνες επέτρεψε στο καθεστώς να φθάσει στο σημείο να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων χωρίς να τιμωρηθεί. Αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύει σε μια πολιτική λύση", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΟΗΕ: Η χρήση χημικών όπλων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Συρίας μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος μιας προσπάθειας για διεθνή συναίνεση στην απάντηση στη χρήση χημικών όπλων οπουδήποτε, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι-μουν θεωρεί την απόφαση του Ομπάμα ως "μέρος μιας προσπάθειας να επιτευχθεί ευρεία διεθνής συναίνεση για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ως απάντηση σε οιαδήποτε χρήση χημικών όπλων", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι.

"Η χρήση χημικών όπλων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή υπό οποιοδήποτε συνθήκες. Δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία και όποιοι διέπραξαν ένα τέτοιο τρομερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να λογοδοτήσουν", τόνισε ο Νεζίρκι.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου