Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ομπάμα: Θα κτυπήσουμε τη Συρία με έγκριση το Κογκρέσου

Την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου στην απόφασή του να πλήξει στρατιωτικά τη Συρία θα ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος με διάγγελμά του από τον «Κήπο με τα Τριαντάφυλλα» του Λευκού Οίκου, έχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

Προηγήθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με την ηγεσία της Βουλής και της Γερουσίας και αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Λευκό Οίκου του προέδρου με τους υπουργούς κι άλλους επιτελείς που χειρίζονται τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Το διάγγελμα του προέδρου Ομπάμα αναστέλλει προσωρινά τα πλήγματα από αέρος που πολλοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον ανέμεναν πως θα εξαπολύονταν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα. Τα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να επιστρέψουν στις 9 Σεπτεμβρίου. Η μεν ηγεσία της Γερουσίας δήλωσε πρόθυμη να συγκαλέσει το σώμα νωρίτερα, ενώ η ηγεσία της Βουλής επισήμανε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η αναβολή των επιχειρήσεων φαίνεται πάντως να βολεύει και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν που συναντήθηκε χθες με την ύπατο Αρμοστή για θέματα αφοπλισμού, Άντζελα Κέιν, που μόλις επέστρεψε από τη Δαμασκό μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών. Τα ευρήματα, που ταξινομούνται χθες και σήμερα στην έδρα του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη, θα αποσταλούν αύριο για αναλύσεις σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και τα πορίσματα των αναλύσεων θα συμπληρώσουν την έκθεση που θα υποβληθεί στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, σε περίπου δύο εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή ελαφρύνει και το κλίμα ενόψει της συνόδου των G20, που θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα και θα ήταν ιδιαίτερα βαρύ αν είχε προηγηθεί αμερικανική επίθεση στη Συρία.

ΟΜΠΑΜΑ: Να αντιμετωπίσουμε τη μανιακή Συρία

Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι την προηγούμενη μέρα οι ΗΠΑ παρουσίασε μία πολύ ισχυρή υπόθεση, ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για το χτύπημα εναντίον του ίδιου του λαού της.

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν το καθεστώς Ασαντ και τις δυνάμεις του να προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον κατοικημένων προαστίων της Δαμασκού και να αναγνωρίζουν ότι ένα πλήγμα με χημικά όπλα έλαβε χώρα», είπε ο κ. Ομπάμα, αποκαλώντας την επίθεση «πλήγμα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», το οποίο επίσης δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο στην εθνική ασφάλεια.

«Διακινδυνεύει να γελοιοποιήσει την παγκόσμια απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων. Θέτει σε κίνδυνο φίλους και εταίρους μας κατά μήκος των συνόρων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Τουρκίας, του Λιβάνου και του Ιράκ», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι «σ’ ένα κόσμο με πολλούς κινδύνους, αυτή η μανιακή πράξη πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι κατόπιν προσεκτικής συζήτησης, αποφάσισε όπως οι ΗΠΑ αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία αόριστης λήξης επέμβαση και δεν θα περιλαμβάνει αποστολή στρατιωτών επί του εδάφους, αλλά θα είναι σχεδιασμένη για περιορισμένη διάρκεια και στόχο.

Πρόσθεσε ότι ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ τον ενημέρωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή είναι προετοιμασμένες να χτυπήσουν όποτε το επιλέξουν.

«Επιπλέον ο αρχηγός μου επέδειξε ότι η δυνατότητά μας να εκτελέσουμε την αποστολή δεν επηρεάζεται από τη χρονική στιγμή. Θα είναι αποτελεσματική και αύριο, ή την επόμενη εβδομάδα, ή σε αν μήνα. Και είμαι προετοιμασμένος να δώσω αυτή την εντολή».
Ωστόσο, συμπλήρωσε, ως πρόεδρος της αρχαιότερης συνταγματικής δημοκρατίας αποφάσισε να ζητήσει την επικύρωση της απόφασής του «από τους αντιπροσώπους του αμερικανικού λαού στο Κογκρέσο».

«Τις τελευταίες μέρες άκουσα από μέλη του Κογκρέσου πως θέλουν να ακουστούν οι φωνές τους. Συμφωνώ απόλυτα. Γι’ αυτό σήμερα το πρωί μίλησα και με τους τέσσερεις ηγέτες του Κογκρέσου κι όλοι συμφώνησαν να καθορίσουμε κοινοβουλευτική συζήτηση και ψηφοφορία μόλις το Κογκρέσο συγκληθεί εκ νέου».

Απαντώντας εμμέσως σε φωνές αμφισβήτησης που ακούστηκαν από μέλη του Κογκρέσου, είπε πως τις προσεχείς ημέρες «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει σε κάθε μέλος τις πληροφορίες που χρειάζεται για να καταλάβει τι συνέβη στη Συρία και γιατί έχει τόσο εμφανείς επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια της Αμερικής. Κι όλοι μας να είμαστε υπόλογοι καθώς προχωρούμε. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία ψηφοφορία».

Πάντως ξεκαθάρισε πως αισθάνεται άνετα να προχωρήσει χωρίς την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο «μέχρι στιγμής έχει πλήρως παραλύσει και είναι απρόθυμο να καταστήσει τον Ασαντ υπόλογο».

«Αν και πιστεύω πως έχω τη δικαιοδοσία να προχωρήσω σ’ αυτή τη συγκεκριμένη στρατιωτική επιχείρηση χωρίς έγκριση του Κογκρέσου, γνωρίζω ότι η χώρα θα είναι ισχυρότερη αν προχωρήσουμε μ’ αυτό τον τρόπο (ΣΣ με απόφαση του Κογκρέσου) κι οι ενέργειές μας θα είναι αποτελεσματικότερες. Θα πρέπει να έχουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί τα θέματα είναι πολύ μεγαλύτερα από το να αντιμετωπίζουμε ως συνηθισμένα», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, που έριξε το γάντι σ΄ αυτούς που διαφωνούν με την στρατιωτική απάντηση.

«Ποιο μήνυμα θα στείλουμε αν ένας δικτάτορας μπορεί να σκοτώνει ανοιχτά με χημικά εκατοντάδες παιδιά, χωρίς να πληρώνει το τίμημα; Ποιος ο σκοπός του διεθνούς συστήματος για την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων που οικοδομήσαμε και συμφωνήθηκε από το 98% των λαών του κόσμου και υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Κογκρέσο, αν δεν επιβάλλεται», διερωτήθηκε.

Source: http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου