Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Οι όροι Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Η όποια νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη ή ελεγχόμενη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στα αποκαλυπτήρια Μνημείου Αγνοούμενων, Πεσόντων και Δολοφονηθέντων κατοίκων του χωριού Μάνδρας στο Παραλίμνι.

Επιπρόσθετα ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

«Και δεν θα πρέπει – και το τονίζω – η όποια λύση να παραγνωρίζει την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκό κράτος και ακριβώς, για το λόγο αυτό απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ υπογράμμισε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που να είναι καλά προετοιμασμένες και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα. Στόχος μας δεν είναι μια διαδικασία χάρη της διαδικασίας, αλλά η ορθή επίλυση του Κυπριακού».

Σε ότι αφορά το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης.

«Είναι πεποίθησή μου ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων ανεξαιρέτως διότι δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες. Δεν υπάρχει Ελληνοκύπριος που να μη θέλει να δει την πατρίδα μας να απαλλάσσεται από τα κατοχικά στρατεύματα ή να επανενώνεται ή να δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες έτσι ώστε να συνδημιουργήσουμε, μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, διαγράφοντας πολλές από τις πικρίες που μας χώρισαν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αν η Ευρώπη κατόρθωσε να δημιουργήσει συνθήκες επανένωσης ή ενότητας κρατών μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν επιτρέπεται μια μικρή πατρίδα, όπως η Κύπρος, να παραμένει διαιρεμένη με τον κίνδυνο της διχοτόμησης να είναι ορατός.

Απαιτείται οπωσδήποτε διεκδικητική πολιτική, απαιτείται οπωσδήποτε η συμπαράσταση και η έξωθεν βοήθεια προκειμένου να πειστεί η κατέχουσα Τουρκία να συμβαδίσει με το διεθνές δίκαιο, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μόνο κάτω από τέτοιες συνθήκες να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν επιτέλους να πούμε ότι με παρρησία στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς τους ήρωες, ότι επιτελέσαμε το καθήκον μας σε όσους έδωσαν το αίμα τους, αλλά και σε όσους έχουμε δώσει ζωή προκειμένου να ζήσουν, να ευημερήσουν σε μια ελεύθερη, πραγματικά σύγχρονη και ευρωπαϊκή πατρίδα».

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου