Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου: Παρασκήνιο, διαρροές και σε αποκλεισμό μελών (;)

- Το Τμήμα Εποπτείας της εποπτικής Αρχής έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση
- Τα αποτελέσματα βρίσκονται ενώπιον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη
- Ανοικτό παραμένει το θέμα της ικανοποίησης των κριτηρίων αξιολόγησης

Το θέμα της ικανοποίησης των κριτηρίων αξιολόγησης που θέτει η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τους νέους συμβούλους της Τράπεζας Κύπρου παραμένει ανοιχτό, ενώ την ίδια ώρα ο χρόνος εξαντλείται.

Θυμίζουμε επίσης ότι σε ρήξη φαίνεται οδηγούνται οι σχέσεις Κεντρικής Τράπεζας και Εκκλησίας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το ένα μέλος από τα τρία μέλη του ΔΣ της Τρ. Κύπρου, που έχει κοπεί από την εποπτική αρχή είναι ο εκλεκτός της Αρχιεπισκοπής, Κωνσταντίνος Κατσαρός. 

Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κοινοποιήσει επίσημα τα αποτελέσματα αξιολόγησης της καταλληλότητας των 16 συμβούλων (fit-and-proper) του Δ.Σ. ενώ οι πρώτες πληροφορίες περί προβλήματος για τρία εκλεγέντα μέλη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σύμφωνα με την δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Το Τμήμα Εποπτείας της εποπτικής Αρχής έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση και τα αποτελέσματα βρίσκονται ενώπιον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, που βρίσκεται στη Λιθουανία για την άτυπη συνάντηση στο Ecofin.

Το σκηνικό χθες ήταν ιδιαίτερα θολό καθώς το Τμήμα Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας δεν ενημέρωσε γραπτώς την Τράπεζα Κύπρου για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ενημερώθηκε μόνο ο γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Φοίβος Ζωμενής, για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που διενήργησε το Τμήμα Εποπτείας.

Χθες, είχε διαρρεύσει ότι ένα από τα τρία μέλη που οδηγείται σε αποκλεισμό από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου είναι σύμβουλος που έχει προταθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Προς το παρόν η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει τίποτε επίσημα στην Τράπεζα Κύπρου και αναμένεται αυτό να γίνει με την άφιξη του κ. Δημητριάδη.

Αυτό που διαρρέει τις τελευταίες ώρες είναι ότι το δεύτερο άτομο που κόβεται από την αξιολόγηση καταλληλότητας είναι Ρώσος διοικητικός σύμβουλος. Το θέμα πρέπει να κλείσει άμεσα πριν αρχίσουν να λαμβάνονται από το Δ.Σ. αποφάσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν νομικά προβλήματα, αν η σύνθεση αλλάξει.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται για προσδιορισμό του βαθμού ανεξαρτησίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού το Μνημόνιο προνοεί ότι πέραν των μισών συμβούλων πρέπει να είναι ανεξάρτητοι.

Οι νέοι σύμβουλοι θα πρέπει να πληρούν επίσης τα νέα κριτήρια που περιλαμβάνονται σε νόμο που ψήφισε η Βουλή. Κανένα μέλος δεν μπορεί να έχει δάνειο πέραν των €500 χιλ. και κανένα ανεξάρτητο μέλος δεν μπορεί να λάβει δάνειο από την τράπεζα.

Επικριτικός κατά της Κεντρικής ο Αβ.Νεοφύτου
Με αφορμή τις πληροφορίες ότι αριθμός νεοεκλεγέντων μελών φαίνεται να μην πληρούν τα κριτήρια για να κατέχουν μια θέση στο νέο Δ.Σ. της τράπεζας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, παρουσιάστηκε σήμερα επικριτικός κατά της Κεντρικής Τράπεζας.

«Αυτή η αξιολόγηση πόσο δύσκολο ήταν να γίνει πριν από τη Γενική Συνέλευση; Σε αυτό τον τόπο πότε θα μάθουμε να είμαστε και σοβαροί και υπεύθυνοι;», διερωτήθηκε.

Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα «πισωγύρισμα», ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι υπήρχαν 49 υποψηφιότητες για το Δ.Σ. της τράπεζας, εκ των οποίων οι 12 του Μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι πληρούσαν τους όρους.

«Δηλαδή είχες καμιά τριανταριά - τριανταπενταριά άτομα να αξιολογήσεις. Εφτά την ημέρα να έκανες σε πέντε μέρες θα μπορούσες κάλλιστα να είχες τα αποτελέσματα πριν από τη Γενική Συνέλευση», είπε και επανέλαβε: «Ολίγον τι σοβαρότητα και υπευθυνότητα δεν βλάπτει στον τόπο μας».

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου