Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμα κινδύνου για τη «στρατολόγηση» ανέργων – Αναμένουν από τον Ιούλιο όσοι πλήρωσαν για να φτάσουν το «όνειρο»

- Προειδοποιεί το υπ. Εργασίας που πληρώνεται για «όνειρο εργασίας» σε ευρωπαϊκή χώρα
- Θολό το τοπίο για συγκεκριμένη εταιρία που «στρατολογεί» ανέργους
- Περιμένουν από τα τέλη Ιουλίου αναμένουν να μεταβούν σε συγκεκριμένη χώρα αλλά η πτήση αναβάλλεται στο παρά πέντε, καταγγέλλουν

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το θολό τοπίο στο οποίο συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η οποία «στρατολογεί» άνεργους Κυπρίους για να τους στείλει να εργαστούν σε οικοδομικές εργασίες σε ευρωπαϊκή χώρα. Η «στρατολόγηση» γίνεται στη Λάρνακα και δύο ακόμη επαρχίες κι έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Εργασίας και σε συντεχνιακούς κύκλους.

Προειδοποιητική ανακοίνωση εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες στον «Φ», του γραμματέα του Σωματείου Οικοδόμων της ΣΕΚ Λάρνακας Γιάννης Ιωάννου, ο οποίος επισημαίνει ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα σχετικά με την εν λόγω εταιρία και τις συνθήκες υπό τις οποίες προσλαμβάνει τους ανέργους.

Στην ανακοίνωση του υπ. Εργασίας σημειώνει ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεσολάβηση για εξασφάλιση απασχόλησης σε διαθέσιμα πρόσωπα, οφείλουν για τις δραστηριότητες τους αυτές να έχουν εξασφαλίσει άδεια από το τμήμα εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων»
Τονίζει επίσης ότι «οι εν λόγω επιχειρήσεις απαγορεύεται να εισπράττουν από όσους αναζητούν εργασία οποιαδήποτε αμοιβή, άμεση ή έμμεση, για σκοπούς αναζήτησης εξασφάλισης ή διατήρησης της απασχόλησης», καθώς η αμοιβή για τις υπηρεσίες τους καταβάλλεται τον εργοδότη.

«Το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις συναλλαγές του με τέτοιες επιχειρήσεις και να αποφεύγει την καταβολή οποιοιδήποτε ποσού προς εταιρίες ή άτομα που ασκούν τις πιο πάνω δραστηριότητες», προειδοποιεί το υπ. Εργασίας.

Σύμφωνα και με τον γραμματέα του Σωματείου Οικοδόμων της ΣΕΚ Λάρνακας κ. Ιωάννου, η υπόθεση καταγγέλθηκε από τις αρχές Αυγούστου δημόσια μέσψ συνέντευξης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ζητώντας επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωσηαπό το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.
Έκτοτε δυστυχώς το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό γύρω από την υπόθεση αυτή, σημειώνει. Τονίζει ακόμη ότι είναι απαράδεκτο αυτό το γεγονός, γιατί, απ’ ό,τι φαίνεται, καθημερινά δεκάδες άνεργοι συμπατριώτες μας καταφεύγουν στο συγκεκριμένο γραφείο, καταβάλλοντας 620 ευρώ, τα οποία δανείζονται ή εξοικονομούν μέσα στις συνθήκες φτώχειας στις οποίες ζουν.

Την ίδια ώρα πηγές της ΣΕΚ Λάρνακας επιβεβαιώνουν πως τις τελεταίες μέρες πυκνώνουν οι ανησυχίες Κυπρίων οικοδόμων και παρεμφερών κλάδων, όπως καλουψιήδες, σιδεράδες κ.λπ.

Κάποιοι από τους «στρατολογηθέντες», αφού κατέβαλαν το ποσό των 620 ευρώ, αναμένουν να μεταβούν σε συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα από τα τέλη Ιουλίου και όπως καταγγέλλουν η αναχώρηση τους κάθε εβδομάδα αναβάλλετε στο παρά πέντε.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου