Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόταση για την πρώτη κατοικία αναμένει το ΑΚΕΛ

Η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί κόκκινη γραμμή για το ΑΚΕΛ, με το μέλος της ΚΕ, Χρίστο Χριστοφίδη, να δηλώνει ότι το κόμμα της αριστεράς αναμένει να δει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χριστφίδη, για το ΑΚΕΛ η προστασία και διασφάλιση της πρώτης κατοικίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Από τoν περασμένο Μάρτη, τονίζει, το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία δεν έχει ακόμη συζητηθεί. "Αναμένουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας.

"Ο κ. Αναστασιάδης έχει προβεί σήμερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», σε εξαγγελίες σε σχέση με την πρώτη κατοικία. Εμείς θα αναμένουμε επιτέλους την κατάθεση συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης νομοθετικής πρότασης από την κυβέρνηση, γιατί δεν σηκώνει άλλο πλέον μόνο εξαγγελίες προθέσεων και αόριστες προτάσεις. Όταν επιτέλους θα έχουμε την πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούμε να τοποθετηθούμε συνολικά.

Από τις σημερινές όμως εξαγγελίες Αναστασιάδη προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα που ενισχύουν την ανησυχία μας κατά πόσο ξεκάθαρα και αποτελεσματικά θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία για όλους τους πολίτες.

- Θα γίνει ή όχι ουσιαστική αναδιάρθρωση των δανείων με στόχο την εξυπηρέτησή τους;

- Εάν τελικά οι ιδιοκτήτες θα μετατραπούν σε ενοικιαστές για αριθμό χρόνων, γιατί να μην γίνει σημαντική αναδιάρθρωση και αντί ενοίκιο να δίνεται δόση διατηρώντας οι ιδιοκτήτες την περιουσία τους;

- Θα υπάρχει παγοποίηση ή κούρεμα τόκων, ή θα εισέρχεται ο κάθε ιδιοκτήτης σε μια διαδικασία τόσο δύσκολη που τελικά κατά πάσα πιθανότητα θα χάνει το σπίτι του; Τελικά μήπως ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης ή άλλως υγιής Οργανισμός, θα μετατραπεί σε τράπεζα συσσώρευσης κακών δανείων με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία αυτών των Οργανισμών;

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου