Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

H Ν. Αφρική αναγνώρισε την εκλογική νίκη του Μουγκάμπε

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα αναγνώρισε, σήμερα, την εκλογική νίκη του Ρόμπερτ Μουγκάμπε στις προεδρικές εκλογές στη Ζιμπάμπουε εν τω μέσω μεγάλων αμφιβολιών της Δύσης (ΗΠΑ,ΕΕ,Βρετανία) για την εγκυρότητα των ίδιων εκλογών.

Σημειώνεται ότι ο ηττηθείς κατά τα επίσημα αποτελέσματα της αναμέτρησης Μόργκαν Τσβανγκιράι ('Κίνημα Δημοκρατικής αλλαγής') που είναι πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι "προσφεύγει στη δικαιοσύνη" και χαρακτήρισε παράνομες τις συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών.

"Ο πρόεδρος Ζούμα απευθύνει έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα στη Ζιμπάμπουε, να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα για το οποίο (αφρικανοί) παρατηρητές δήλωσαν ότι εκφράζει τη βούληση του λαού", αναφέρει το επίσημο νοτιοαφρικανικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην Πρετόρια.

Μη κυβερνητικοί πολιτικοί παρατηρητές, από την Ζιμπάμπουε, αντίθετα με τους αφρικανούς συναδέλφους που αναφέρθηκαν σε "ήσσονος σημασίας εκλογικές παρατυπίες", τόνισαν ότι η διεξαγωγή αυτών των εκλογών ήταν συνυφασμένη "με σοβαρές ανησυχίες", τόσο για την σύνθεση των εκλογικών καταλόγων στα αστικά κέντρα, όσο όμως και για την εκ των πραγμάτων ελάχιστη πιθανότητα, που είχαν πολλοί ψηφοφόροι της επαρχίας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στη Χαράρε από την κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοινώθηκε ότι ο Μουγκάμπε έλαβε 61% των ψήφων, έναντι 34% για τον Τσβανγκιράι και ότι η συμμετοχή ανήλθε περίπου στο 53% .

Για πρόδηλα "ψεγάδια" στη διαδικασία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών έκανε λόγο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Οι ΗΠΑ δεν είχαν αποστείλει παρατηρητές για τις εκλογές αυτές.

Στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουϊλιαμ Χέιγκ εστίασε στο ότι η μεταχείριση των κομμάτων της Ζιμπάμπουε δεν ήταν ίση, όπως ο νόμος το απαιτεί.

Ανησυχία εξέφρασε, ακόμα, για την πληθώρα των ψηφοδελτίων για τα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν --χωρίς προαγγελία-- μόνον ανήμερα των εκλογών, για την εκ των πραγμάτων παρεμπόδιση αριθμού ψηφοφόρων να προσέλθουν στην κάλπη.

Η ΕΕ αποσαφήνισε ότι απουσία αξιόπιστων εκλογών, οι κυρώσεις της παραμένουν σε ισχύ.

Ο Μουγκάμπε, 89 ετών σήμερα, αδιαλείπτως ηγείται της Ζιμπάμπουε αφότου η χώρα της ανατολικής Αφρικής κέρδισε --το 1980-- την ανεξαρτησία από την Βρετανία.

Source: http://sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου