Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Η απάντηση Άσαντ στη Δύση: "Εγώ θα είμαι ο νικητής"

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι η χώρα του θα βγει "νικητής" από μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ-Ακμπαρ του Λιβάνου.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι η χώρα του θα βγει "νικητής" από μια αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ-Ακμπαρ του Λιβάνου.

Αρκετές χώρες της Δύσης, με τις ΗΠΑ επικεφαλής, κάνουν λόγο για στρατιωτική επίθεση εναντίον του συριακού καθεστώτος, το οποίο κατηγορούν ότι έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των πολιτών στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.

"Από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί", τόνισε ο Ασαντ ενώπιον σύρων αξιωματούχων, γράφει η αλ-Ακμπαρ.

"Γνωρίζω ότι το ηθικό σας είναι υψηλό και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επίθεση και να προασπίσετε την πατρίδα. Είναι μια ιστορική αναμέτρηση από την οποία θα βγούμε νικητές", δήλωσε.

Δεν πήρε τελικές αποφάσεις ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τετάρτη, ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τετάρτη, ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, ωστόσο τόνισε ότι ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

"Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια", είπε ο κ. Ομπάμα σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

Πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους στη Συρία περιλαμβάνονται στις επιλογές των ΗΠΑ


Η Κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής Κυβέρνησης εις απάντηση στη χρήση χημικών όπλων την προηγούμενη εβδομάδα κατά αμάχων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ.

"Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα", είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή"

Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος εδώ και καιρό δεν επιθυμούσε να αναμειχθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, είχε τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των συμμαχικών κρατών, ώστε να θέσει τις βάσεις για την ανάληψη δράσης με στόχο την παραδειγματική τιμωρία της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Ασαντ, η οποία φέρεται πως είναι υπεύθυνη για την επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε πόλη κοντά στη Δαμασκό.

Η Ρωσία θα αναπτύξει στη Μεσόγειο δύο πολεμικά πλοία


Η Ρωσία θα αναπτύξει ένα ανθυποβρυχιακό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο για να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας της "γνωστής κατάστασης" εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αν και πηγή του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η κατάσταση επιτάσσει "να προβούμε σε ορισμένες αναπροσαρμογές" στη ναυτική μας παρουσία, συνδέοντας τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων με τις εξελίξεις περί την Συρία, πηγή του γενικού επιτελείου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού αρνήθηκε αργότερα ότι η ανάπτυξη των πλοίων έχει σχέση με τη συριακή κρίση και διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για μία προγραμματισμένη αντικατάσταση πλοίων της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο.

Συμφώνησαν για τιμωρία της Συρίας Μέρκελ και Κάμερον


Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση της Συρίας δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού της, όπως ανακοίνωσε χθες το Βερολίνο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας κοντά στη Δαμασκό έχει πλέον αποδειχθεί επαρκώς, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

"Το συριακό καθεστώς δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα μπορεί να συνεχίσει το είδος πολέμου που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο (...) Γι` αυτό μια διεθνής αντίδραση είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με την άποψη της Καγκελαρίου και του Πρωθυπουργού", κατέληγε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο Κάμερον είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο συζήτησε "τη ρωσική άρνηση και την προφανή κινεζική (άρνηση)" να υιοθετήσουν το βρετανικό σχέδιο απόφασης για επέμβαση στη Συρία.

"Ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας", και οι δύο "εξέτασαν την πιθανότητα να παρουσιάσουν μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας", ανακοίνωσε μια πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ.

"Αυτή (η απόφαση) προσκρούει σε μια ρωσική άρνηση και σε μια κινεζική προφανή (άρνηση)", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Αντιδράσεις στη Βρετανία

Για την επόμενη εβδομάδα φαίνεται να αναβάλλεται η όποια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας υπό την εσωτερική πολιτική πίεση που ασκήθηκε στον Ντέιβιντ Κάμερον και τις εκκλήσεις αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών.

Στην πρόταση που κατέθεσε αργά την Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην έκτακτη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίαση, αναφέρεται ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν δύο φορές πριν την ανάληψη «ευθείας» στρατιωτικής δράσης από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Συρίας. Η κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί μετά την αναφορά των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στο συριακό έδαφος για τη χρήση χημικών όπλων. Ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι-μουν έχει δηλώσει ότι οι πραγματογνώμονες θα χρειαστούν ακόμα τέσσερις ημέρες.

Να εξαντληθούν τα πολιτικά-διπλωματικά μέσα στη Συρία λέει η Μόσχα


Τα σχέδια των δυτικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελούν πρόκληση στις ρυθμίσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Τα σχέδια για στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία που αναγγέλλονται από ορισμένες χώρες αποτελούν πρόκληση στις θεμελειώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και σε άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

"Στο στάδιο αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά πολιτικο-διπλωματικά μέσα και πριν από όλα να επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να φέρουν εις πέρας την έρευνά τους για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα και να καταθέσουν τα αποτελέσματά της στον ΟΗΕ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, κατά την οποία χαρακτήρισαν "απαράδεκτη" τη χρήση χημικών όπλων "από όπου και αν προέρχεται", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ρωσική προεδρία.

Οι Πούτιν και Ροχανί επεσήμαναν επίσης "την ανάγκη για την αναζήτηση τρόπων πολιτικο-διπλωματικής διευθέτησης" της συριακής υπόθεσης.

Συνεχίζει το έργο της η ομάδα των ΗΕ που εξετάζει χρήση χημικών στη Συρία


Στα περίχωρα της Δαμασκού κατευθύνονται για τρίτη μέρα οι εμπειρογνώμονες των ΗΕ που θα εξετάσουν την χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων και την οργή της διεθνούς κοινότητας.

Οπως μεταδίδει το Reuters , επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, η ομάδα των ΗΕ έχει αναχωρήσει από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει και κατευθύνεται στα περίχωρα της Δαμασκού όπου έγινε η επίθεση , για επιτόπια εξέταση.

Ακτιβιστές και γιατροί δήλωσαν ότι η αυτοκινητοπομπή των αξιωματούχων των ΗΕ αποτελούμενη από έξι οχήματα, μεταβαίνει στα ανατολικά περίχωρα της Γκούτα.
Ο ΓΓ των ΗΕ δήλωσε πριν από λίγο ότι οι έρευνες των επιθεωρητών θα συνεχιστούν ως αύριο και ότι η ομάδα αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου.

Πηγή: http://www.ant1iwo.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου