Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού βλέπει ο Αμερικανός Πρέσβης

Ο Τζον Κένινγκ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Λευκωσία αρχίζει να βλέπει "παραθυράκι" επίλυσης του Κυπριακού, ενώ κρίσιμες θεωρεί τις επόμενες εβδομάδες για την δημιουργία μιας νέας δυναμικής στις διαδικασίες επίλυσής του.

Σε λόγο που εκφώνησε κατά το συνέδριο των αποδήμων Κυπρίων στην Λευκωσία, ανέφερε ότι για πρώτη φορά εδώ και καιρό, υπάρχει αισιοδοξία ότι μια λύση είναι εφικτή.

"Μετά από δεκαετίες προβλημάτων και διχοτόμησης είναι λογικό να υπάρχει επιφυλακτικότητα εκ μέρους πολλών Κυπρίων, αλλά φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει πλέον ευκαιρία για επίλυση στο Κυπριακό."

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κένινγκ, οι ΗΠΑ βλέπουν πλέον μια ευκαιρία για λύση και θεωρούν ότι τα πρόσφατα γεγονότα, όπως η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, δημιουργούν νέες δυνατότητες, προς την κατεύθυνση αυτή, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για την προκειμένου να προετοιμασθεί το έδαφος για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις δημιουργίας νέας δυναμικής στις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι συνεπής αναφορικά με την ενδεχόμενη λύση, επί τη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, εμμένοντας παράλληλα στην πάγια θέση των ΗΠΑ οι οποίες υποστηρίζουν τη δημιουργία διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, με διεθνή ταυτότητα, διαδικασία που θα επιτευχθεί κατόπιν διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο μέρη, μόρφωμα το οποίο θα τεθεί υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Έχοντας κατά νου την προοπτική ανακάλυψης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες αναδιάρθρωσης και διεύρυνσης της κυπριακής οικονομίας, άροντας παράλληλλα τα εμπόδια για τις ξένες επενδύσεις και ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή.

Πάνω στο θέμα αυτό ανέφερε ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο «αποτελεί ένα νέο σημαντικό στοιχείο» επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι τα οποιαδήποτε κέρδη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να διαμοιραστούν με δίκαιο τρόπο μεταξύ όλων των Κυπρίων στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης».

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου