Πρόταση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Niel Kroes για την κατοχύρωση «διαδικτυακής ουδετερότητας»
Είναι συχνό το φαινόμενο οι εταιρείες να δυσχεραίνουν ουσιαστικά τη χρήση διαδικτυακών πλατφορμών που ανταγωνίζονται τις δικές τους υπηρεσίες.
Είναι συχνό το φαινόμενο οι εταιρείες να δυσχεραίνουν ουσιαστικά τη χρήση διαδικτυακών πλατφορμών που ανταγωνίζονται τις δικές τους υπηρεσίες.
100 εκατ. Ευρωπαίοι έχουν προβληματική ή και καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Skype ή το WhatsApp, οι οποίες θα τους επέτρεπαν κανονικά να αξιοποιούν τις ιντερνετικές τους συνδέσεις για να επικοινωνούν δωρεάν μέσω εικόνας και φωνής ή για να ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα.
Αυτό υποστηρίζει η Niel Kroes, Επίτροπος και υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα, λέγοντας ότι αρκετοί ευρωπαίοι πάροχοι καταστρατηγούν την αρχή της «διαδικτυακής ουδετερότητας», σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να παρεμβαίνουν ή να κάνουν διακρίσεις με οποιονδήποτε τρόπο στο περιεχόμενο και τις πλατφόρμες που διατίθενται μέσω ίντερνετ.
Αντίθετα, είναι συχνό το φαινόμενο οι εταιρείες να δυσχεραίνουν ουσιαστικά τη χρήση διαδικτυακών πλατφορμών που ανταγωνίζονται τις δικές τους υπηρεσίες. Μάλιστα, σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, η Kroes ανέφερε τα συμπεράσματα έρευνας του 2011, σύμφωνα με τα οποία η «διαδικτυακή ουδετερότητα» παραβιάζεται στο 20% των ενσύρματων συνδέσεων και στη 1 από τις 3 συνδέσεις mobile internet.
Η Επίτροπος αναγνώρισε πως οι πάροχοι έχουν κάθε δικαίωμα να ελέγχουν την κίνηση δεδομένων στο δίκτυό τους, μόνον όμως για να προλαμβάνουν τυχόν «υπερφόρτωσή» του. Αντίθετα, η εσκεμμένη παρεμπόδιση στη χρήση υπηρεσιών όπως το Skype είναι επιζήμια για τους καταναλωτές – ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που γίνεται εν αγνοία τους. Επίσης, βλάπτει την ψηφιακή οικονομία, εμποδίζοντας την ανάπτυξη start-up εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός Ευρώπης.
Πρόταση της Kroes είναι η «διαδικτυακή ουδετερότητα» να κατοχυρωθεί νομικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε «κάθε Ευρωπαίος να έχει πρόσβαση στο ανοικτό ίντερνετ, από οποιαδήποτε συσκευή και οποιοδήποτε δίκτυο».
Προς το παρόν, μόνο η Ολλανδία και η Σλοβενία έχουν ενσωματώσει στην εθνική τους νομοθεσία μια ανάλογη ρύθμιση.
Πηγή: kathimerini..com.cy
Πηγή: kathimerini..com.cy
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου