Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Σε «μαύρη λίστα» της ΑΗΚ 15 επιχειρήσεις - «Συνεταιρισμοί» απάτης για το ρεύμα στην Πύλα

Λευκωσία: Τουλάχιστον 15 υποστατικά επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην Πύλα, περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» που κατέχουν η ΑΗΚ και το Κοινοτικό Συμβούλιο και αφορά την ηλεκτροδότησή τους από το δίκτυο της Αρχής χωρίς να πληρώνουν. Και αυτό σε βάρος των Κυπρίων καταναλωτών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκμετάλλευση της ηλεκτροδότησης χωρίς κόστος των υποστατικών από Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες σε συνεννόηση με τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες των υποστατικών, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των υπόλοιπων κατοίκων του μικτού χωριού, αλλά και ευρύτερα σε βάρος βιοτεχνιών και βιομηχανιών στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Η υπόθεση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε να προκαλεί πλέον έντονες αντιδράσεις από όσους γνωρίζουν το ζήτημα και βιώνουν την εκμετάλλευση.

Στις εμπορικές επιχειρήσεις που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, περιλαμβάνεται υποστατικό παραγωγής αρτοποιημάτων και διάθεσης καπνικών προϊόντων από την Τουρκία, το οποίο εκμεταλλευόμενο την επιδεινούμενη οικονομική κρίση και τη δωρεάν ηλεκτροδότησή του, τις τελευταίες βδομάδες έχει «γκρεμίσει» τις τιμές βασικών αρτοποιημάτων, καταλαμβάνοντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στις δύο επαρχίες, αφού κτυπά την αγορά με τιμές μέχρι και 50% πιο κάτω από τους ανταγωνιστές.

Την ίδια στιγμή, πολυτελές ξενοδοχείο ζώων ξένων συμφερόντων που έχει «συνεταιρέψει» με Τουρκοκύπριο, διαφημίζει πως προσφέρει 24ωρη υπηρεσία κλιματισμού, χειμώνα - καλοκαίρι στα ζώα, πάντοτε εν γνώσει τους ότι δεν θα πληρώσουν λογαριασμό ρεύματος.

Ο κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μυτίδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, κατήγγειλε ότι από την πρώτη στιγμή που εξελέγη κοινοτάρχης προσπαθεί να μεταφέρει το ζήτημα στα αρμόδια κυβερνητικά και κρατικά τμήματα, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε, ακόμα, πως η εκμετάλλευση του κυπριακού Δημόσιου και ουσιαστικά η εξαπάτησή του, συντελείται ως εξής: Ελληνοκύπριοι προσεγγίζουν επί σκοπώ Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες υποστατικών και τους ζητούν να τους τα ενοικιάσουν για να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

Τους προτείνουν, παράλληλα, «να δεχθούν να μπουν συνέταιροι». Αυτό, εξήγησε ο κοινοτάρχης, λειτουργεί στη συνέχεια ως εξής: Ο συνέταιρος Τουρκοκύπριος κάνει την αίτηση ηλεκτροδότησης του υποστατικού στο όνομά του και ως εκ τούτου δεν πληρώνει ρεύμα στην ΑΗΚ. Αυτό συνέχισε ο κ. Μυτίδης, παραπέμπει σε ευκόλως εννοούμενο πλεονέκτημα που έχει η επιχείρηση, ειδικά αυτή την περίοδο με την κρίση.

Ο κοινοτάρχης Πύλας δήλωσε επίσης ότι σχετικά με το ζήτημα, είχε ενημερώσει στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά δεν υπήρξε καμιά πολιτική πρωτοβουλία προς επίλυσή του.

Είπε ακόμη ότι λίαν συντόμως πρόκειται να θέσει το θέμα και στον νέο υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, με την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρξει κυβερνητική αντίδραση.

Τόνισε ακόμη ότι κάθε διμηνία το κράτος πρέπει να ζημιώνει αρκετές δεκάδες χιλιάδες λίρες από τις 15 αυτές επιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε ανησυχία ότι ενόσω η κυβέρνηση παραμένει αδρανής, το φαινόμενο δυνατόν να λάβει πιο μεγάλες διαστάσεις.

Γράφει: Πάμπος Βάσιλας



Πηγή: www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου